IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският бюджетен дефицит надхвърли 34 млрд. долара към края на февруари

Приходите в руския бюджет намаляват, а разходите растат от началото на годината, сочат данни на Министерството на финансите

21:35 | 06.03.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бюджетът на Руската федерация приключва първите два месеца на годината с дефицит в размер на 2,58 трилиона рубли, или 34,1 млрд. долара, показаха предварителните данни на Министерството на финансите на страната.

Приходите в руската хазна през януари и февруари са 3,16 трилиона рубли (41,8 млрд. долара), става ясно от публикация на сайта на институцията. В нея се сравняват приходите спрямо същия период на 2022 година и по този показател има спад от 25 на сто.

В основата на този спад са съкратените с 46% приходи от продажба на петрол и природен газ. През тези два месеца те възлизат на 947 млрд. рубли и снижението се дължи основно на по-ниската цена на сорта "Уралс" и намалените продажби на природен газ. Този недостиг обаче е покрит от резервния фонд на Русия, допълват от финансовото ведомство.

По данни на Министерството на финансите средната цена на водещия руски сорт "Уралс" е била 49,52 долара за барел. За сравнение през януари - февруари 2022 година руският петрол се е продавал за почти 89 долара за барел. Заради санкциите на Запада Москва продава суровината съществено по-евтино спрямо водещите сортове на петролните пазари. Референтният сорт Brent достигна цена от над 80 долара за барел.

Приходите извън петрол и природен газ са в размер на 2,21 трилиона рубли и са с 9% по-малко спрямо същия период на 2022 година. Това понижение се дължи на намалени приходи от данъци върху доходите заради еднократното възстановяване на надвзети данъци през предходни периода. 

Приходите от ДДС обаче с възстановяват и като цяло диначиката при приходите, които не са свързани с петрол или природен газ са в съответствие с динамиката, заложена в проекта за бюджет за тази година. През януари приходите, които не са свързани с петрол или газ се свиха с 28 на сто. 

По предварителни оценки разходите на федералния бюджет на Русия през януари и февруари са в размер на 5,75 трилиона рубли, което по изчисленията на Министерството на финансите е с 52% повече спрямо първите два месеца на 2022 година. Това се дължи до голяма степен на авансово изплащане на определени разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: sssaaa айде и тая копейка зацикли,а ти вземи и *** на гуй! :D:D:D усещам колко забавно ще е тук, като започне контраофанзивата! елитните копейки вече се оттеглиха и не пишат, останаха само най-прооостите начело с лудия имп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
До: valentino29 ти не го мисли прогнилия запад ... малкото, които оцеляваха гладната и студена зима ще протестираме до дупка срещу бюрократите при нас и отвъд океана :-) както предсказваше онзи клоун - ще ги обесим по стълбовете ... да, тежко е да си ***:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
До: sssaaa като гледка вие рубладжии ходите в Украйна и не ви се получава (https://uniconbg.com/post/79010-tragedia-v-pamet-na-bulgarskia-che-gevara-i-moi-priatel-cvetomir-getov-video-.html) - по неофициални данни малко над 300 рубладжии имаме в Украйна:-) дай боже всички да завършат славно като този от линка :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... сбъркан , нещо си се заблудил за форума ... тук не е психиатрия , та да ти слушаме за ceксyалните девиации . виж некое клубче на кoпейкин , дето ще ти отговорят на емоционалното и интелектуалното ниво ... :))) ... ти си поредно доказателство на факта , че не всеки aмбрeaж е изрожденец , но всеки изрожденец е баш си aмбрeaж ... :))) ... вече съм 100% убеден в това ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 6
xapoznai
преди 1 година
Другия месец ще са още по-малко приходите, ограничиха производството на нефт с 10%, а ще продават и дизела с отстъпка, защото е под санкции. Приходите от потребление надолу, всичко ще се налива във войната... Скоростно обедняване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 27
sssaaa
преди 1 година
Вземи се прегледайте със Зелника някъде, а може и направо да отивате за 376383837474 мобилизация в Украйна за да изградите 3тата защитна линия, редом с 16г. малолетни момченца, тамън ще си харесате някое.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: sssaaa да, полезен... ценности, не случайно хероиновите наркомани в русия са в пъти повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 16
sssaaa
преди 1 година
*гендари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 27
sssaaa
преди 1 година
Е то от 50лв на Гейтс, 10лв от тях са наркомани и ***, типични евроатлантически ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: valentino29 хахаххахаха, редко полезен... а 50 лева за теб, дали колкото 50 лева за бил гейц (примерно) ? ... ей така питам, зада разбера колко са 50 лева!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още