IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След една година война най-богатите хора в Русия са загубили 67 млрд. долара

Двама стоманени магнати са най-големите губещи, а ръководител на компания за фосфатни торове е увеличил имуществото си

22:00 | 24.02.23 г. 4
Собственикът на Севестал Алексей Мордашов. Снимка: Bloomberg LP
Собственикът на Севестал Алексей Мордашов. Снимка: Bloomberg LP

23-та руски милиардери, които бяха сред 500-те най-богати хора в света, са имали общо нетно богатство от 339 млрд. долара на 23 февруари, ден преди силите на Владимир Путин да навлязат в Украйна, пише Bloomberg.

Година по-късно, когато конфликтът съвсем не е разрешен, богатите и силни хора в Русия са загубили 67 млрд. долара от колективното си богатство, спад с 20 на сто, който е над четири пъти по-голям в сравнение с останалите хора в индекса на милиардерите на Bloomberg. Мордашов и Лисин са регистрирали най-голям спад на нетното си богатство през миналата година. Графика: Bloomberg LP Мордашов и Лисин са регистрирали най-голям спад на нетното си богатство през миналата година. Графика: Bloomberg LP

Най-големият губещ е Алексей Мордашов, основният собственик на „Севестал“, един от най-големите производители на стомана в Русия. Той е изгубил 6,7 млрд. долара от нетното си богатство след нашествието на Русия. С имущество на стойност 19,8 млрд. долара той е четвъртият по богатство човек в страната.

На второ място сред хората с най-голям спад на богатството се нарежда друг стоманен магнат, Владимир Лисин. Президентът на „Новолипецк Стийл“ е изгубил 5,8 млрд. долара през миналата година, с което състоянието му е намаляло до 20,5 млрд. долара.

За сметка на това Андрей Гуриев е увеличил богатството си с 2,1 млрд. долара от началото на войната благодарение на ръст на цената на акциите на компанията му „ФосАгро“, един от най-големите производители на фосфатни торове в Европа. Той е основателят на компанията, а семейството му е най-големият акционер в нея.

Но анализ на най-богатите хора в Русия показва, че няколкото пакета санкции на САЩ, Великобритания и ЕС са имали ограничен дългосрочен ефект. Всъщност, колективното нетно богатство на милиардерите е достигнало дъно само няколко седмици след нашествието, като е намаляло с 92 млрд. долара до 248 млрд. долара на 9 март 2022 г. Много руски милиардери получиха санкции в началото на миналата година и богатството им постепенно намалява в последните месеци. Графика: Bloomberg LP Много руски милиардери получиха санкции в началото на миналата година и богатството им постепенно намалява в последните месеци. Графика: Bloomberg LP

Роман Абрамович беше принуден да обяви за продажба скъпата си собственост в Лондон, включително футболен клуб „Челси“. Михаил Фридман заяви, че е „в шок“, след като адвокатът му го уведомил, че санкциите означават забрана за пътуване и замразени сметки. Виктор Викселберг трябваше да се раздели със 78-метровата си суперяхта „Танго“, която беше иззета от испанските власти по искане на САЩ през април.

В последно време американските власти са по следите на произведения на изкуството, които са били купени или продадени от ултрабогати руски магнати. Абрамович, Векселберг и Андрей Мелниченко бяха сред споменатите имена в призовките от федерални прокурори в Ню Йорк, които искат аукционните къщи, продаващи скъпи предмети, да предадат документи от последните години, съобщи Bloomberg News по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Обикновенния руснак се радва от такава новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... айде влез в некой статистически сайт , и от любопитство , в статистиката на рассийката изтрий петролът и природният газ . съпостави полученото с примерно 35-та или 40-та икономика в света ... :))) ... да не напиша 50-тата ... това ще е втората най-могъща след 10 години ... !! ... нито една от приложените санкции до момента няма да бъде вдигната след 10 години ... !! ... готов съм да се обзаложим на по 6000 рубли ... и прави сметка , че все още най-тежките санкции предстоят ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... хах ... двадесет счетоводители на зануленият нечестив детеубиец каква тежест имат в уравнението ?! Безос или Мъск или Бил , всеки поотделно може да ги купи всичките накуп с активите и пасивите им ... :))) ... не виждаш ли пъзела , който се реди ?! калната 1/8 е една не особено значителна частица от него ... рассийският газ изчезна от уравнението и "о , чудо!" нищо не се промени в света . ще зачезне и рассийският петрол и ефекта ще е същият ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 18
Tikva007
преди 1 година
Още една грешна сметка на американците и британските им пинчери, че Путин е в ръцете на олигархията и тя що го смаже, когато започне да губи. Същата измамна самонадеяност и при икономическите санкции и разчети по руската икономика. Ако един ден Русия излезе победител от тази каша, това ще е заради надменната предубеденост, водеща до слепота при разбирането на Русия. За същото, при планирането на нахлуването си в Украйна, Русия плати с кръв и унижение, а Западът може да плати много по-тежка цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още