IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка няма да отмени засега капиталовия контрол 

Мярката не позволява на руснаците да теглят спестяванията си в чуждестранна валута 

15:14 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сградата на руската централна банка. Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Сградата на руската централна банка. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Руската централна банка засега не желае да прекрати капиталовия контрол, въведен веднага след инвазията в Украйна. Ограниченията за теглене на чуждестранна валута, които са в сила от малко по-малко от година, може да бъдат удължени през март, заяви ръководителят на централната банка Елвира Набиулина пред репортери в четвъртък. Съществуващият контрол е важен за финансовата стабилност в страната, каза тя, цитирана от DPA. 

Централната банка въведе капиталовия контрол, за да стабилизира валутния пазар. Мярката не позволява на руснаците да изтеглят спестяванията си в чуждестранна валута. Малко след началото на войната на 24 февруари 2022 г. стойността на рублата се срина до рекордно ниско ниво, предизвикано от мащабните западни санкции.

Понастоящем валутата е подложена на натиск да се обезцени отново, тъй като през януари Русия започна да продава валутните си резерви след месеци прекъсване. Това се прави, за да се покрие бюджетният дефицит, възникнал от намаляващите приходи от петрол и природен газ.

Набиулина сигнализира и за готовност да повиши основните лихвени проценти. Повишаване на лихвите по-късно тази година е по-вероятно, отколкото тяхното намаляване, каза тя. На заседанието си миналия петък централната банка остави лихвените проценти на ниво от 7,5%. Въпреки това надзорът изрази загриженост за продължаващия висок инфлационен натиск. По-високите лихвени проценти се разглеждат като подходящо средство за противодействие на растящите цени, тъй като те потискат търсенето.

Средната инфлация през миналата година е 11,9%, което е почти три пъти повече от целта на централната банка от 4%. За настоящата година регулаторът очаква инфлация от пет до седем процента, преди целта от 4% да бъде достигната отново през следващата година. В средата на февруари нивото на инфлацията беше 11,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още