IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският елит губи вяра в победата над Украйна 

Все повече високопоставени руснаци осъзнават, че войната може би ще продължи дълго 

15:40 | 15.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: PA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK
Снимка: PA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Владимир Путин определя войната в Украйна като повратна точка, в която Русия най-накрая се противопостави на Запада, но някои представители на елита се опасяват, че той е обрекъл страната си на дълго и безплодно източване на човешки животи и ресурси, пише в свой обзор Ройтерс. 

Когато на 24 февруари руският президент заповяда на войските да навлязат в Украйна, той очакваше да спечели битката бързо и така да си спечели място в историята редом с царете, като същевременно предаде на Съединените щати урок за възраждането на Русия след разпадането на Съветския съюз.

Но сгреши. Във войната са убити или ранени стотици хиляди души, Русия и руснаците са очернени на Запад като агресори, а армията му сега е изправена пред една устойчива Украйна, подкрепяна от разширяващия се военен съюз НАТО, ръководен от САЩ.

Един от високопоставените руски източници, запознат с процеса на вземане на решения, казва пред агенцията, че надеждите на Путин да подобри репутацията си са били разбити.

„Занапред ще бъде още по-трудно и по-скъпо както за Украйна, така и за Русия", казва източникът, който говори при условие за анонимност. „Икономически загуби от такъв мащаб не си заслужават няколко завладени територии“.

И добавя, че вярва, че много хора от елита споделят неговото мнение, въпреки че публичното му изказване би предизвикало бързо отмъщение. 

Путин твърди, че Москва е вкопчена в екзистенциална битка с арогантния Запад, който иска да разпокъса Русия и нейните огромни ресурси - наратив, който Украйна и Западът отхвърлят.

Според петима високопоставени руски източници, близки до вземащите решения, при всички геополитически шокови вълни, които Путин предизвика, той все още няма сериозен конкурент за властта. И тъй като всички обществени критики биват потиснати, 70-годишният руски президент не трябва да се страхува от изборите, които предстоят през март 2024 г.

Пълните стратегически и икономически последици от войната обаче могат да се отразят след известно време.

„Не вярвам в голяма офанзива или във възможността за руска победа срещу целия цивилизован свят", казва втори високопоставен източник, близък до Кремъл, който също отказва да бъде назован. 

И добавя, че Русия е в неизгодно положение както по отношение на военните технологии, така и по отношение на мотивацията, но че войната все пак ще продължи „много дълго време".

Без алтернатива

Дори един от малкото скептици, чиито критики досега са били толерирани, бивш командир на проруските войски в Източна Украйна, който подкрепя войната, не вижда ясен изход. 

„Намираме се в абсолютно парадоксална ситуация", казва Игор Гиркин, който беше осъден от международен съд за съдействие за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна. „Имаме напълно неспособно ръководство, формирано пряко от президент, който е несменяем и за когото няма алтернатива. Но смяната на президента би довела до бърза катастрофа".

За Гиркин това би означавало военно поражение, гражданска война и подчинение на Русия на други сили. 

Разочарованието му е съсредоточено върху секретността, лошата комуникация и неефективната командна структура, които доведоха до поредица от унизителни военни поражения за сметка на далеч по-малкия съсед на Русия.

Но отвъд бойното поле Русия трябва да плати за неочаквано широката и продължителна война, като в същото време понесе най-тежките западни санкции.

Принуден да предприеме непопулярната стъпка да мобилизира 300 000 млади, икономически активни мъже миналата есен, Путин накара още стотици хиляди да избягат от Русия.

Последна актуализация: 15:41 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 година
Руският "елит" отдавна е зад граница. А да се споменава Гиркин като източник на достовнерна информация е индикация за прогресиращо невежество. Бандерланд е изцяло на външна издръжка. А ако Путин беше толкова глупав, колкото го смятат някои експърти, сега РФ трябваше да храни урките. Попътно омиротвори към 200 хиляди мъже в цветуща възраст. и още поне 2 пъти по толкова изкара от строя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 13
Alex Silver
преди 1 година
Рядък буламач, писан от некомпетентни, но верни на Партията (чети "Сайбията") надничалчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: 0pk малиии, викаш си казал нещо умно което е минало незабелязано? :D:D:D:D ... надали, полезен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 19
0pk
преди 1 година
До: khao, продължавай да тренираш четене с разбиране и един ден може и да започне да разбираш какво "викам" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: 0pk викаш щом не е квото пише в руските вестници, значи 100% американска пропаганда, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 16
baybay11
преди 1 година
Имало малцина истински хора в руССия- Наборник се обеси, за да не отиде в Украйна:Не искам чужда кръв по ръцете си.Жителят на град Печора, Коми, Сергей Гридин, се е самоубил във военното поделение в Московска област, в което е отбивал наборна военна служба, за да не бъде изпратен на фронта в Украйна, съобщава Медуза. Лека му пръст на това дете- то е истинският ГЕРОЙ на русия. Мисля, че след време на него и на тези като него ще им бъде издигнат паметник- символ на МИРА и на неговата истинска цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 24
0pk
преди 1 година
Не може да спечели, не може да загуби + неназовани източници и агент Гиркин ти гарантират две страници безсмислен текст. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още