IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика ще се свие до нивото на севернокорейската 

Страната няма други икономически опори освен износа на енергия, твърди германският професор по икономика Михаел Рохлиц 

08:38 | 13.02.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Петролното ембарго над Русия работи в краткосрочен план, като оставя на Кремъл по-малко пари в бюджета. В средносрочен и дългосрочен план проблемът е, че Владимир Путин отне икономическото бъдеще на Русия. Няма план, стратегия и начин да се подготви страната за бъдещето. В този контекст санкциите върху износа на високотехнологични продукти за Русия също са важни. Китай, Европа и САЩ са в силна конкуренция в областта на бъдещите технологии. Русия е затворила тази врата за себе си. В дългосрочен план руската икономика вече няма да бъде на нивото на Китай или на САЩ, а ще се срине до нивото на Северна Корея, Куба или Венецуела. Това мнение изказва в интервю за германската медия N-TV Михаел Рохлиц, професор по икономика в университета в Бремен и експерт по руската икономика. 

Михаел Рохлиц
© Harald Rehling / Universität Bremen

Михаел Рохлиц е професор по икономика в университета в Бремен и експерт по руската икономика. 

В изследванията си проучва взаимовръзката между политическите институции, икономическото развитие и обществените промени, като се фокусира върху Русия, бившия Съветски съюз и Китай. Работите му са публикувани, наред с другото, в Journal of Economic Behavior & Organization, Comparative Political Studies, European Journal of Political Economy, Economic Systems, Post-Soviet Affairs, Russian Politics, Eurasian Geography and Economics, Osteuropa и Russian Journal of Economics.

Води курсове по институционална икономика, икономика на промишлеността и икономиката на развитието, сравнителна политическа икономия, теория на игрите, руска и китайска икономика и др. 

„В лицето на ЕС Русия имаше един от най-важните клиенти за суров петрол, но също и за продукти от рафинерии. Сега това ще изчезне за няколко години, а може би и завинаги. Кремъл трябва да се опита да намери други купувачи. Това не е толкова лесно. Петролът трябва да се пренасочи за транспорт и да се възстанови инфраструктурата. Освен това Русия вече е зависима от нови купувачи и поради това е в слаба позиция при преговорите. Колкото повече клиенти имате, толкова по-добре можете да ги противопоставите един на друг. Русия вече не може да прави това“, пояснява Рохлиц. 

Подобно на много други страни, добиващи петрол и суровини, Русия ще трябва да диверсифицира икономиката си. „Виждаме това и при други големи петролни държави - Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства. Тези страни се опитват да използват ресурсите, с които разполагат в момента, за да станат независими от петрола и газа в средносрочен план“, пояснява германският професор. И дава за пример  автократично управляваните държави от Персийския залив, където се е провел дебат за устойчивото трансформиране на страните, така че да останат конкурентоспособни в дългосрочен план. „Този дебат не се проведе в Русия. Сега страната няма други икономически опори освен износа на енергия. Освен това много висококвалифицирани специалисти, които биха могли да бъдат двигател на преструктурирането на икономиката, я напуснаха“. 

Рохлиц признава, че в краткосрочен план Москва може да намали добива на петрол, за да предизвика изкуствен ръст на цените, но по мнението му оскъдността на ресурсите е хазарт. „Кремъл рискува да изгуби приходите си, тъй като другите износители на петрол трябва да се съобразяват с него. Но те могат и да увеличат производството си. Това може да доведе до загуба на пазара на Русия, тъй като клиентите няма да се върнат. Русия така или иначе е несигурен доставчик заради войната и санкциите“, пояснява професорът. 

Доходът на глава от населението сега е на същото ниво като през 2008 г. Откакто Путин отново е на власт, растежът е нула процента.
Михаел Рохлиц
професор по икономика

Ако Индия или Саудитска Арабия се притекат на помощ на Москва и преработват петрол, въпросът ще е  как ще реагира ЕС. „Ако приеме ембаргото сериозно, ще се опита да наложи вторични санкции на Индия и Саудитска Арабия. Или пък Европа и САЩ ясно заявят, че няма да купуват този петрол, защото идва от Русия. От сегашното състояние на нещата бих казал, че няма да се включат. Но ще са необходими няколко седмици, за да се затвори тази вратичка чрез санкции“, казва германският професор. 

Според него Путин ще се опита да насочи оставащите ресурси към военните, за да може да продължи войната. Тогава обаче заплатите в Русия няма да бъдат увеличавани или дори ще бъдат намалявани, социалните помощи няма да бъдат коригирани или ще бъдат намалявани. Русия ще се бори с тежка инфлация, докато на хората ще се плаща все по-малко. „Може да се говори за влошаване на качеството на живот. Улиците и къщите вече няма да се ремонтират. След време това може да се превърне в девалвация на цяло общество, на цяла държава“, казва Рохлиц.

Запитан колко мрачни са прогнозите за руската икономика, специалистът припомня, че икономиката на Русия е в застой от 2012 г., когато Путин се върна на президентския пост. 

„Имаше период по време на президентството на Медведев между 2008 и 2011 г., когато хората осъзнаха, че моделът трябва да се промени. Те се опитаха да защитят предприемачите и да инвестират в бъдещи технологии. Но този кратък период на възстановяване приключи през 2012 г. със завръщането на Путин на президентския пост. Доходът на глава от населението сега е на същото ниво като през 2008 г. Откакто Путин отново е на власт, растежът е нула процента“, казва Рохлиц. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 1 година
Статията вече не е актуална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
"evlogiпреди 4 дниБе те на ватн,иците закво им е икономика.Кат има самогон и някой друг военен парад на Красная площад , горе долу тва ги устройва...". А ние, Евлоги, много се радваме, че си ни такова интелигентно момче. Точно тъй. Да, бе! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
До: khao"7khaoпреди 4 дниДо: valentino29 не е лесно да си тъъъъп, валка.... :D:D:D" Не се оплаквай, справяш се отлично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
"Руската икономика ще се свие до нивото на севернокорейската. Страната няма други икономически опори освен износа на енергия, твърди германският професор по икономика Михаел Рохлиц " Откак взеха да раздават професорски титли на верноподаници, вместо на наистина кадърби хора, се навъдиха и всякакви Аналени, Олафи, Еманюели, Ришита, Лизита и др недоразумения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
До: khao: Прав си khao,много ми е трудно да съм ***,даже не възможно,при теб да си *** е дарба.!: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
pinoccio
преди 1 година
Точно така, Бойчо. Икономиката на Русия ще се свие до паничка просово зърно и ще бъде достатъчно две гарги да прелетят над Русия и да я изкълват заедно с кимоното на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
evlogi
преди 1 година
Бе те на ватн,иците закво им е икономика.Кат има самогон и някой друг военен парад на Красная площад , горе долу тва ги устройва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Achtung... цъкаш на google maps , нагласи се на СК и сравни пътната й мрежа с пътната мрежа в съседен Китай , но не поглеждай същата в Ю.Корея , че да не изпаднеш в амок . Колко яка според теб е държава , намираща се в умереният пояс и не можеща да изхрани населението си и да изнася хранителни продукти . Имаш ли представа колко трябва да са зле ?! Да чакат милиони тонове зърнени помощи от УСАто ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: khao... според мен на него му е лесно , на другите около него може да не е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
Lemon's
преди 1 година
До: AchtungНе е нужно да се знае, той се "вижда"...:)А сега си представи, къде са рашистан :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още