IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският газов износ се е сринал с 25% през 2022 г. 

Руското правителство ще определя максималната стойност на отстъпките за руския петрол „Уралс“ 

08:39 | 14.02.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

През миналата година износът на руски газ рязко намаля. Износът „е намалял с 25,1% до 184,4 млрд. куб. м", обясни Александър Новак, заместник-ръководител на руското правителство, отговарящ за енергетиката. От друга страна, износът на петрол се е увеличил със 7,6%.

Спадът в износа на газ се дължи на „отказа на европейските страни да купуват руски газ и саботажа на газопроводите „Северен поток 1" и „Северен поток 2", обясни още Новак. През 2022 г. доставките на газ за държавите от ЕС, които преди това бяха най-важните купувачи на руски газ, драстично намаляха.

Новак приветства силното увеличение на износа на газ за Азия, особено за Китай. Доставките по тръбопровода „Силата на Сибир" са се увеличили с 48% до 15,4 млрд. куб. м.

Износът на втечнен природен газ се увеличава

Износът на втечнен природен газ (LNG) с кораби също се увеличи - със 7,9% до 45,7 милиарда кубични метра. Въпреки че в края на годината европейците почти не купуваха повече газ от Русия, няколко държави продължават да купуват руски втечнен природен газ.

При суровия петрол Русия отчита увеличение на износа, обясни Новак. Индия и Китай са закупили значително повече руски петрол на преференциални цени. Турция също закупува големи количества. През декември ЕС, държавите от Г-7 и Австралия въведоха таван на цените на петрола за руския износ на световния пазар, за да намалят приходите на Русия от сделките, с които тя би могла да финансира войната си в Украйна.

Нови мерки за повече приходи 

Властите все пак измислиха как да получат повече приходи от нефт и газ и да решат проблема с големите отстъпки. Руското правителство ще определи максималната стойност на отстъпките ръчно, но ще го направи постепенно. За да се изчислят данъците на компаниите, „Уралс“ ще бъде обвързан с „Брент“, а от цената на бенчмарка ще се приспада фиксирана отстъпка. През април тя ще бъде 34 долара, през май - 31 долара, а от юли - 25 долара за барел. Министерството на финансите смята, че настоящите цени на „Уралс“ не отразяват реалната ситуация. Бюджетът е изчислен при цена на петрола от 70 долара, докато данните за януари едва надхвърлят 49 долара за барел.

Преди това източници на „Комерсант" съобщиха, че властите планират да ограничат максималната отстъпка до 20 долара. Така че окончателният законопроект е по-малко неприятен за петролните компании, въпреки че няма да постигне пълна справедливост, казва Станислав Митрахович, старши изследовател във Финансовия университет. 

„Има два начина. Първият начин е Руската федерация рязко да намали производството на петрол, ръчно да определи отстъпки и дори да забрани на компаниите да продават суров петрол на цена под определено ниво. Това обаче може да провали опитите на всички компании да изнасят в настоящите трудни условия. Ето защо е много по-просто да се въведе механизъм, който да определя индикативна цена за изчисляване на данъците.

Определя се ориентировъчна цена и след това дружеството може да прави каквото си поиска. Това означава, че някой дава големи отстъпки и следователно печели по-малко. Някой успява да намали отстъпката и да установи отношения с някои незападни превозвачи или е станал собственик на застрахователи, транспортни компании и търговци. Мисля, че всичко това е временен компромис, който ще продължи няколко месеца. Тогава ще трябва да се измисли нещо друго в зависимост от обстоятелствата“, казва Митрахович. 

Припомняме, че на 10 февруари заместник министър-председателят Александър Новак заяви, че Русия ще намали производството с 0,5 млн. барела дневно. След това цената на петрола се повиши. Цената на априлските фючърси върху сорта Брент на Лондонската фондова борса се повиши с 2,5% до почти 87 долара за барел. Междувременно ОПЕК+ заяви, че на свой ред няма да увеличи производството на петрол въпреки решението на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 1 година
Да не забравяме, че когато войната свърши всичко ще се нареди, а и с втечнения газ ще има все повече конкуренти, което ще запази ниската цена. Това със сигурност би довело до спокойствие у нас потребителите за месечния ни бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Все повече алтернативни доставчици ще се появяват на енергийния пазар и това е добре за развитието му. Нека държавите имат избор, а тези, които имат залежи и находища на газ, трябва сериозно да наблегнат на развитието им, за да се подсигурят за много години напред и да си извоюват истинската независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Achtung... е как колко е ?! 3500 евра за илядо кубика ... те на толкова си я продават , справедлива цена според пияното жуже медведев и алкохолика милер . Айде европейците не купуваме вече техна газ , щото си изпразниха хранилищата и си счупиха турбините и си гръмнаха тръбите , но предполагам техните приятели чайниците си счупват краката да купуват на тази цена ... сделка веднъж , би казал рижият перчем от голф игрището си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
Achtung
преди 1 година
То газта хубаво намаляла с 25% ама стойността на останалите 75% каква е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Pyramid хахаха, няма такова неграмотно изказване... а какво искаш да кажеш, ще си остане мистерия! :D пожелавам им да продължават да бият със същия "успех"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 18
Pyramid
преди 1 година
До: alex8712 Нещата са по-прозаични: Като определя ОТСТЪПКИТЕ, правителството - понеже, някой може да почне да хитрува - задава рамките Инна бюджетните постъпления. А, относно "клякането за износа", изглежда, не внимаваш: Беше ясно заявено че, ще бъдат приети плащания в долари и евро единствено за останали ЗАДЪЛЖЕНИЯ, Т.Е., ЗА ЗАБАВЕНИ ПЛАЩАНИЯ ОТ ПРЕДИ МАРТ м.г. Ще рече, за момента, в който, тези валути, са били официално приемани. Научете се да четете бе, руснаците бият по буквални точки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 10
alex8712
преди 1 година
''Руското правителство ще определя максималната стойност на отстъпките за руския петрол Уралс - тоест Русия се присъединява доброволно към наложения й таван на цените от Запада? :) Няма лошо - Путин клекна първо за плащането на газа в рубли, сега това. Току-виж след време започне да снабдява украинската армия с оръжия за борба с руските окупатори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още