IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският елит губи вяра в победата над Украйна 

Все повече високопоставени руснаци осъзнават, че войната може би ще продължи дълго 

15:40 | 15.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: PA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK
Снимка: PA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Москва загуби голяма част от европейския газов пазар, който Съветският съюз и Путин градиха в продължение на десетилетия. Добивът на руски петрол нарасна през 2022 г., но Москва обяви съкращаване на добива за март, най-вероятно в отговор на западното ограничаване на цените на рафинираните продукти.

Западните фирми и инвеститори побягнаха към изхода, което накара Русия да направи от някогашния си конкурент Китай инвеститор и купувач на нейния петрол.

Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на страната, която е на стойност 2,1 трилиона долара - около 1/12 от тази на САЩ - ще нарасне с 0,3% през тази година, което е далеч под темповете на растеж на Китай и Индия.

Излишъкът по текущата сметка се е свил, а бюджетният дефицит се увеличава въпреки големите тегления от „фонда за черни дни“. 

„Тази война е най-съществената дейност, която Путин някога е предприемал, и със сигурност за Русия това е най-съществената игра след разпадането на Съветския съюз", казва Самуел Чарап, специалист по Русия в корпорацията RAND, който е работил в Държавния департамент. 

Но ако руските бизнес лидери, сред които има много от някогашните колеги на Путин от КГБ, възразяват срещу хода на събитията, те го правят тихомълком и при закрити врати.

Дълга игра

Много ще зависи от случващото се на бойното поле, където фронтовата линия се простира на 850 км. Нито една от страните няма превъзходство във въздуха. И двете страни са претърпели огромни загуби. 

Западът планира да доставя по-модерни оръжия с по-голям обсег на Украйна, след като предостави оръжия, снаряди, ракети и разузнавателни данни на стойност десетки милиарди долари. Но търпимостта му към тези разходи може да не е безкрайна.

Путин може би в крайна сметка залага на времето, казва директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс, бивш посланик в Москва, който е предавал послания на президента Джо Байдън до Русия. 

„Следващите шест месеца, струва ми се, и това е нашата оценка в ЦРУ, ще бъдат критични", каза Бърнс по време на своя лекция на 2 февруари.

Според него реалността на бойното поле ще пречупи „гордостта на Путин", като му покаже, че армията му не може да напредва, а само да губи вече завзети територии.

Някои представители на руския елит не са съгласни и твърдят, че Западът, а не Русия, ще загуби.

„Президентът вярва, че може да спечели в Украйна", казва един високопоставен руски източник. „Той, разбира се, не може да загуби войната. Победата ще бъде наша“. 

Нито Кремъл, нито Западът са уточнили какво би означавало победа или поражение в Украйна, въпреки че Москва остава далеч от възможността да контролира дори четирите украински провинции, които едностранно обяви за част от Русия. Киев пък твърди, че ще си върне всеки сантиметър от територията си.
И това не дава основания да се смята, че войната ще приключи скоро.

„Путин ще остане на власт докрай, освен ако не умре или не се извърши преврат - а в момента нито едно от двете не изглежда вероятно", казва високопоставен западен дипломат. „Путин не може да спечели войната, но знае, че не може да загуби“, заключава той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 година
Руският "елит" отдавна е зад граница. А да се споменава Гиркин като източник на достовнерна информация е индикация за прогресиращо невежество. Бандерланд е изцяло на външна издръжка. А ако Путин беше толкова глупав, колкото го смятат някои експърти, сега РФ трябваше да храни урките. Попътно омиротвори към 200 хиляди мъже в цветуща възраст. и още поне 2 пъти по толкова изкара от строя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 13
Alex Silver
преди 1 година
Рядък буламач, писан от некомпетентни, но верни на Партията (чети "Сайбията") надничалчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: 0pk малиии, викаш си казал нещо умно което е минало незабелязано? :D:D:D:D ... надали, полезен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 19
0pk
преди 1 година
До: khao, продължавай да тренираш четене с разбиране и един ден може и да започне да разбираш какво "викам" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: 0pk викаш щом не е квото пише в руските вестници, значи 100% американска пропаганда, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 16
baybay11
преди 1 година
Имало малцина истински хора в руССия- Наборник се обеси, за да не отиде в Украйна:Не искам чужда кръв по ръцете си.Жителят на град Печора, Коми, Сергей Гридин, се е самоубил във военното поделение в Московска област, в което е отбивал наборна военна служба, за да не бъде изпратен на фронта в Украйна, съобщава Медуза. Лека му пръст на това дете- то е истинският ГЕРОЙ на русия. Мисля, че след време на него и на тези като него ще им бъде издигнат паметник- символ на МИРА и на неговата истинска цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 24
0pk
преди 1 година
Не може да спечели, не може да загуби + неназовани източници и агент Гиркин ти гарантират две страници безсмислен текст. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още