IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС включи Русия в списъка със страни, неоказващи съдействие за данъчни цели

Разговорите с Москва са преустановени след началото на войната в Украйна

14:17 | 14.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия беше включена в списъка с юрисдикции, които не оказват съдействие за данъчни цели, съобщават от Европейския съвет. Решението е взето по време на заседанието на министрите на финансите от общността.

Русия се присъединява към държави като Самоа, Панама, Тринидад и Тобаго, както и Вануату. Заедно с Москва в "черния" списък с несътрудничещи данъчни юрисдикции днес (14 февруари) се вписват още и Британските Вирджински острови, Коста Рика и Маршаловите острови.

Критериите на ЕС в областта на данъчното облагане обаче вече изпълняват Северна Македония, Барбадос, Ямайка и Уругвай и те се заличават от списъка, уточни шведският финансов министър Елизабет Свантесон. "Призоваваме всички държави, включени в списъка, да подобрят законодателната си рамка и да работят за изпълнение на международните стандарти в областта на данъчното облагане", допълни още тя.

Основанията за включване на Русия в списъка са неизпълнение на ангажиментите да премахне специалния режим на облагане на международните холдингови компании. Разговорите с Москва са били преустановени след началото на войната в Украйна, допълват още от съвета.

Списъкът на ЕС на юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели, е изготвен през декември 2017 г. и се актуализира два пъти в годината. Той е част от стратегията на ЕС за насърчаване в световен мащаб на доброто управление в областта на данъчното облагане. Юрисдикциите се оценяват въз основа на набор от критерии, които обхващат данъчната прозрачност, справедливото данъчно облагане и прилагането на международните стандарти, предназначени да предотвратят свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби.

В областта на данъчното облагане руският президент Владимир Путин в последните месеци подписа няколко спорни указа. В края на 2022 г. например той позволи на руските чиновници и военни в окупираните украински територии да не декларират имуществото си. Текстовете им позволяват и да приемат "подаръци от признателност", което много анализатори определиха като позволение за разгръщане на корупцията и изземване на имуществото на украинци, живеещи в тези области.

В Русия се засилват и спекулациите, че правителството се готви да увеличава данъците, след като през януари беше записан бюджетен дефицит в размер на 25 млрд. долара. Първият вицепремиер Андрей Белоусов коментира пред ТАСС, че се обсъжда идеята да се даде възможност на големи компании да направят доброволна еднократна вноска в бюджета.

Но това не може да бъде определено като увеличение на данъците, допълни още Белоусов. Според него много компании са приключили 2022 година с голяма печалба и могат да си позволят тези финансови инжекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още