IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Взривът на "Северен поток" е "акт на международен тероризъм"

Москва настоява случаят да бъде разискван от Съвета на сигурност на ООН на 22 февруари

12:04 | 16.02.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия смята взрива на "Северен поток" за "акт на международен тероризъм" и настоява темата да бъде дискутирана от Съвета за сигурност на ООН на 22 февруари, става ясно от изявления на руски власти на различни нива.

В писмена позиция на говорителя на руското посолство в САЩ Игор Гиренко се казва, че трябва да има международно независимо разследване на разрушаването на подводната енергийна инфраструктура, пише руската инфромационна агенция ТАСС. Руските власти се базират на журналистическо разследване на Сиймур Хърш отпреди няколко дни, в което той директно обвинява американското разузнаване, че са инциирали взривовете.

По време на учение в региона американски водолази, заедно с техни норвежки колеги, са поставили взривове под тръбите, твърди журналистът, но без да посочва източници на тази информация. Целта им е била да осигурят подкрепата на Германия за Украйна.

При взрив през септември бяха унищожени три от четирите тръби на газопровода "Северен поток", по който се транзитираше руския природен газ към Германия. Разследването на шведските власти, в чиито териториални води се случи инцидентът, го определи като саботаж, а в следващите седмици Русия и Запада взаимно се обвиниха за случилото се.

Позицията на Запада е, че Русия е замесена във взрива като част от енергийната си война срещу Европа. Днес Москва е категорична със изявлението на Гиренко, че САЩ трябва да докажат, че не са замесени в случая. Първоначално Министерството на отбраната на Русия официално обвини Великобритания за взривовете.

В САЩ определят разследването на Хърш като "абсолютна измислица". Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че коментарът, че САЩ стоят зад тези взривове, е дезинформация, отбелязва Ройтерс.

В ООН смятат, че нямат мандат да разследват експлозиите по "Северен поток" . Говорител на организацията коментира по време на брифинг в началото на седмица, че дори няма официална информация какво е причинило случая, а само медийни публикации. При това положение той отказа да коментира темата за отговорността за експлозиите, както и разследването на инцидента от органи на ООН, е видно от стенограмата от брифинга.

"Северен поток" е бил тема и на министрите на отбраната на НАТО, които се срещнаха в Брюксел във формата "Рамщайн", тоест по темата за войната в Украйна. Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг коментира след разговорите пред журналисти, че взривовете са показали уязвимостта на подводната критична инфраструктура и в НАТО се създават работни групи, които да помогнат за по-добрата координация и взамодействието между различните страни при защитата на подобни обекти.

Ръководител на тази инициатива е германският ген.-лейтенант Ханс-Вернер Вирман, обяви още Столтенберг. Целта ѝ е споделяне на добри практики и иновативни подходи, които да повишат сигурността на подводната инфраструкутра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... хаха ... че то е очевадно , че те си ги самовзривиха ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
А нападението над суверенна държава и постоянното обстрелване на цивилни и граждански обекти в нея е акт на добросъседство и сърдечни приятелски отношения..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
Добре де има ли наистина някой, който си мисли, че Рашките биха си отрязали приходите от газта, като си взривят трасето.Незнам колко наивен трябва да си, та си помислиш, че рашките ще си заколят златната кокошка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Това си е работа между приятели. Руснаците къде пак се месят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още