IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обвини Великобритания за взривовете по "Северен поток"

Британските военни са участвали и в операцията в Севастопол, смятат от руското Министерство на отбраната

10:39 | 30.10.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Снимка: Министерство на отбраната на Дания

Руското Министерство на отбраната обяви официално, че британски военни са съпричастни с взривовоте по "Северен поток", пише Ройтерс. Лондон веднага отговори, че това не отговаря на истината, а цели да бъде отвлечено вниманието от загубите на руските военни във войната в Украйна.

Русия не дава никакви доказателства за участието на член на НАТО в саботаж на тръбите по дъното на Балтийско море, посочва агенцията. "Според наличната информация части от британските военноморски сили са взели участие в планирането и извършването на терористичните атаки в Балтийско море на 26 септември,  целящи се в "Северен поток 1" и "Северен поток 2", се казва в публикацията на руската институция.

Експлозиите по тръбите на газовия проект, по който се доставяше природен газ директно от Русия към Германия, беше определено като саботаж и от западните съюзници. В момента тече разследване от страна на Дания и Швеция, в чиито териториални води е инцидентът, но представители на други държави, включително и Русия, не са допуснати до мястото. Швеция съобщи в петък (28 октомври), че провежда допълнителни проверки на инцидента.

Русия на няколко пъти намекна, че отговорност за взривовете трябва да бъде търсена на САЩ, защото така Вашингтон гарантира доставките на втечнен газ за Европа. "Газпром" обаче сам ограничи доставките на тръбен газ за своите европейски клиенти - от февруари насам делът на руския газ в общия внос на Европа намаля от около 40% до 7%.

В Европа се разглежда и версия Русия сама да е взривила инфраструктурата, която се експлоатира от години, за допълнителен натиск срещу Запада, за да бъде преустановена помощта за Украйна. В момента Европа получава газ от Русия през територията на Украйна и през "Турски поток".

Руското военно министерство коментира още, че "британски експерти" са участвали и в удара по пристанището в Севастопол рано сутринта в събота (29 октомври). При него има поражения по кораби, но официално няма информация какво е състоянието им. В атаката са участавали "девет безпилотни летателни апарати  и седем автономни морски дронове".

 Според публикации в медии разрушения има поне по три кораба, един от които е и фрегатата "Адмирал Макаров" и по руски миноносец. Руските власти признават за "незначителни щети" по миноносеца "Иван Голубец", но нарекоха операцията "терористичен акт", заради който се отказват от зърнената сделка и няма да позволят износа на храни от украинските пристанища.

Военни анализатори обаче са категорични, че обстрел на военни цели по време на война не може да бъде сметнато за терористична атака - "Адмирал Макаров" носи ракети "Калибър", използвани за масовия обстрел на украинската енергийна и гражданска инфраструктура.

В Киев от седмици предупреждават, че Русия се готви отново да блокара износа на продоволствия от Украйна - от септември насама над 170 кораба изчакват разрешение да напуснат пристанищата.

В началото на октомври руските военни започнаха масиран обстрел над обекти на гражданската инфраструктура, които унищожиха повече от 1/3 от енергийните съоръжения в Украйна на прага на зимата. Много градове са без електричество, а дори и в столицата Киев се налага режим на тока, за да бъде съхранена системата от претоварване. Заради тези действия Съветът на Европа определи режима в Русия за терористичен.

Русия е в силна изолация от Запада от началото на войната в Украйна в края на февруари и отношенията между двете страни са до най-обтегнатото ниво от времето на Студената война насам. Стигна се дори и до размяна на ядрени заплахи, на които не сме били свидетели от десетилетия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 30.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
onezero007
преди 1 година
До: SnaGiами не е кой знае колко интересно под всяка статия да ти се навърлят очевадни грантояди, с тия какво да спориш? той си е продал *** и си пее по наръчник. Инче поне са тъnи като *** и лесно се разпознават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: khao Especially for you :) Само където правилния превод не е Разширяваща се Русия, а Как да изтощим Русия :))) https://***.rand.org/pubs/research_reports/RR3063.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: andy... и най вероятно несъществуващо и измислено от някой руски смотаняяк седящ в бункер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Трабва да се измисли нов термин за откровенност, а имено "откровени като РАНД(RAND)". RAND corporation е американска частна компания за военни стратегии. В доклада им от 2019 със заглавие "Разширяваща се Русия" в подробности е описано как ще се направи война в Украйна, как ще се съботира газопреносната мрежа, въоръжаване на Алкайда и Ислямска държава, подклаждане на междуособици в Украйна, Казахстан, Молдова...Абе интересно и плашещо четиво е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: SnaGi дискусия с малоооумник като теб ли? оптимист си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
SnaGi
преди 1 година
Обичайните *** са на линия под всяка статия, пари за папкане трябват. Зелката сигурно е почивка уикенда. Забелязвам, че все по малко хора ви обръщат внимание и дискусията обикновенно се води от 3 човека все едни и същи. Провалихте форумните дискусии еййй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Как обьiчно в России - крадец вика "дръжте крадец". Нормально.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Къси са пистите за герань-2 на Heathrow.Слочаенос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
evlogi
преди 1 година
Изразът "Лъже като дърт ***" съвсем загуби актуалност.. Много по-убедително е да се каже "Лъже като руска институция"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
khao
преди 1 година
тия тотално превъртеха играта с тия лъжи... все по абсурдни стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още