IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Опитват се да ни натопят за взривовете по "Северен поток"

Русия не е допусната до разследването на инцидента, разрушил три от тръбите на проекта

16:11 | 18.10.22 г. 10
Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Снимка: Министерство на отбраната на Дания

Разследването на взривовете по три от четирите тръби на "Северен поток" от страна на Швеция, Дания и Франция се води по начин, че Русия да бъде намерена за виновна, смята говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Това е абсурдно", допълни той.

Според Песков руското разузнаване има данни, които свидетелстват точно обратното. Елементарната логика също подсказва, че такъв саботаж е в ущърб на руските интереси, добави говорителят на Кремъл по време на брифинг в Москва.

Русия не може да проведе собствено разследване на случая, нито е поканена да участва в операцията на западните държави. Но вече нито в Европа, нито в Русия имат съмнения, че става дума за умишлени взривове. Прокуратурата в Русия започна разследване по подозрения за акт на международен тероризъм след взривовете.

Около инцидента има много хипотези, които посочват, че интерес от взривовете имат много страни, включително и Русия.

При взрива бяха унищожени три тръби - две на "Северен поток 1", който е в експлоатация от години, но към момента на инцидента не транзитираше газ за Германия, след като Москва спря доставките. Останала е една здрава тръба на "Северен поток 2", който беше причина за сериозни конфликти между Германия и САЩ, и остана без лиценз за работа, след като Русия нападна Украйна.

Москва вече на няколко пъти предложи Германия да позволи експлоатацията на последната тръба, което отново може да предизвика разцепление сред Запада и да се отрази на подкрепата за Киев. На този етап Берлин отказва да се поддаде на тези искания.

Взривовете по тръбите могат да работят в полза на САЩ, които осигуряват втечнен газ за Европа и така да измести Русия от пазара, каквито подозрения изказва Москва. Но след като "Газпром" сам спря основната част от доставките на газ за Европа, реално Норвегия е основен доставчик на газ. По отношение на втечнения газ европейските клиенти имат алтернативи - от Катар, Нигерия, Алжир и други. Заради свитото вътрешно потребление доскоро и Китай беше сред водещите доставчици на втечнен газ - пренасочвайки към Европа, договорените преди години количества.

Украйна също е сред заподозрените, защото ограничавайки пътищата на руския газ, може да принуди Русия да пренася повече суровина през нейната газопреносна мрежа. Този мотив може би ще има основание, ако бъдат разрушени и другите пътища на руската суровина - например "Турски поток".

Москва в момента има нови идеи около тръбите по дъното на Черно море - по тях може да бъде пренасочен трафикът за Западна Европа. В момента по едната линия на "Турски поток" газ получават Унгария и Сърбия, но с поставянето на нови тръби, доставките могат да бъдат увеличени. В края на миналата седмица руският президент Владимир Путин коментира, че в реализация на тази идея Турция може да стане газов хъб за цяла Европа.

В Анкара коментираха, че имат нужната инфраструктура за реализацията на тези планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Някои факти - шефът на контрола на техническото състояние на Потоците е "изчезнал" заедно със самолета си, след като е прелетял няколко пъти около остров Борнхолм, до който мириканците са извършвали учения, имайки и десантни кораби с подводни дронове. В Швейцария Центърът за контрол на Потоците е бил изтарашен и техниката и данните за контрола са "изчезнали" безследно. Швейцарските власти "не знаят нищо". Руснаци не са допуснати до оглед. Също както с МН-17, дето се "разследва осма година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Взривовете по тръбите могат да работят в полза на САЩ, които осигуряват втечнен газ за Европа и така да измести Русия от пазара, каквито подозрения изказва Москва. === Подозрения, кайш? Ами Бай Дън и Блинкен са си плюли в устите. Бай Дън обеща, че ще го направи, а неуспелият рок музикант Блинкен се хвали, че ВЕЧЕ са постигнали стратегическо предимство пред Русия. Путин види се им е прислуга? Тъкър Карлсън ги подиграва жестоко: https://youtube.com/watch?v=OmcD_pG9qfA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - както обикновено от доста време насам, говориш пълни глyпости. Първо става дума за международен инцидент, второ - руска компания е СОБСТВЕНИК на газопроводите. Следователно това разследване просто не е легитимно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: zelka007, Абе ти на 10г, ли си погледни последния ти коментар кви неща си написал. Изобщо не се осъзнаваш колко мн се излагаш. Като цяло избягвам да се занимавам с такива смешници като вас с хахото, но от време на време пускам по нещо да ви гледам сейра колко сте зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... Що ?! В ***/атака така ли се сближавате ?! Православни антиваксърски ценности ... :))) ... Ако не изтъкнете на съпътстващата латентна еднополова връзка , скрепена с православно членство при копейкин , не можете да изкарате нормален работен ден ... Верно с конкурс ви избират там , мислех че е по желание ... Ама не ... Специално ви подбират да сте все минали под дъгата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
SnaGi
преди 1 година
Що не излезете на кафе двамата, гледам мн време прекарвате заедно по форумите и приказката ви върви. Кафето може и в нещо повече да прерасне.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao ... За беля да направят все ще имат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: zelka007 няма... защо повишаваш разходите за отбрана ? скоро рашистите няма да имат оръжия за това! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
khao
преди 1 година
Все едно вие пуснахте разследващи за малайзийския самолет който вашите наемници свалиха... на Света му писна от вашите лъжи! ... на руснаците също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
Рассияните при инциденти на тяхна територия не канят чужди служби , в случаят нямат право да се сърдят , защо не канят и тях . Кой е поръчал тези взривое ще си остане в сферата на предположенията . Най-вероятно тяхна вътрешна игра м/у службите . Кой знае ... Но ще патят всички потребители , заради повишени разходи за отбрана на такива съоръжения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още