IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското правителство одобри продажбата на заводите на IKEA

Най-голямата компания за мебели в света продава четирите си завода в Русия, след като реши да се изтегли от страната миналата година

13:55 | 16.02.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Комисия на руското правителство одобри продажбата на заводи на шведския мебелен производител IKEA в Русия на двама местни купувачи, откривайки пътя за постигане на сделка, съобщи представител на правителството, цитиран от Ройтерс.

Западни компании обявиха планове да напуснат Русия, след като страната изпрати десетки хиляди военни в Украйна миналия февруари. IKEA се надява да финализира условията в началото на тази година.

Продажбите са усложнени от необходимостта сделките с участието на фирми от т. нар. неприятелски държави – тези, които са наложили санкции на Русия, да получат одобрение от правителствена комисия.

Заместник-министърът на промишлеността и търговията Виктор Евтухов заяви пред ежедневника „Известия“, че производителят на кухненски плотове Slotex и производителят на дървесина Luzales ще купят заводите.

Притежателят на бранда Inter IKEA Group съобщи преди време, че продава четирите си завода в Русия в Тихвин, Новгород и Вятка.

„Известия“ уточнява, че два от заводите са били обединени в един, така че в сделката ще бъдат включени три обекта. Заводите ще продължат да работят, а произвежданите стоки ще бъдат продавани от руски търговци на дребно.

„Процесът по продажбите трябва да премине през задължителен процес на одобрение. Това е процес между властите и прилагащите компании“, коментира Inter IKEA в четвъртък.

„Договорихме се с потенциални купувачи да не споделяме подробности от уважение към тях и с оглед на почтеността на процеса по продажбите“, допълни компанията.

„За нас е важно производствените обекти да работят и да бъдат развивани, а работните места да бъдат запазени“, коментира Евтухов пред „Известия“. „Новите собственици могат да разчитат на всички възможни мерки за държавна подкрепа, ако се наложи“, допълни той.

IKEA реши да затвори магазините си в Русия, след като Москва започна т. нар. „специална военна операция“ в Украйна. Много западни компании – от производители на енергия до вериги хранителни магазини и магазини за дрехи, напуснаха Русия.

IKEA, която е най-големият бранд за мебели в света, затвори магазините си в Русия миналия март и заяви, че ще продаде заводите, ще затвори офисите и ще намали 15-те си хиляди служители в Русия. Тя отвори отново за кратки спешни онлайн продажби миналото лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още