IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA отчете рекордни продажби за годината, освобождава 10 хил. служители в Русия

Увеличенията на цените и отслабващите ефекти от пандемията са компенсирали недостига на доставки

16:43 | 13.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Гигантът в мебелната индустрия IKEA отчете рекордно високи годишни продажби в четвъртък, след като увеличенията на цените и отслабващите ефекти от пандемията са компенсирали недостига на доставки, отслабващото доверие на потребителите и излизането му от Русия, съобщава Ройтерс.

Inter IKEA – държаща франчайз правата на най-големия бранд за мебели, заяви, че продажбите от всички магазини IKEA и онлайн са се увеличили с 6,5% през 12-те месеца до края на август, или с 3,5% в местни валути, до 44,6 млрд. евро.

„Инфлацията и проблемите с веригите на доставки повлияха на продажбите за финансовата 2022 г. и доведоха до нарастващи разходи и по-високи цени. Това означава, че продажбите са нараснали по стойност, но обемът не е успял да поддържа темпа“, заяви Inter IKEA.

“В допълнение недостигът по снабдителните вериги направи трудно IKEA да поддържа рафтовете си пълни“, каза компанията.

Главният изпълнителен директор на Inter IKEA заяви в интервю, че обемът на продажбите на търговците на дребно не са се увеличили през годината. Той добави, че Inter IKEA не е прехвърлила всички увеличения на производствените разходи към търговците на дребно, а е поела сама някои от тях.

Ingka Group, която държи повечето магазини, включително тези на основния пазар Европа и затворените в Русия, каза в отделно изявление, че продажбите ѝ са нараснали с 5,6%, или с 2,2% в местни валути, до 39,5 млрд. евро.

Групата заяви в съобщението, че продажбите са се увеличили на повечето ѝ пазари и наличността на продуктите като цяло се е подобрила.

Силно търсене

Главният изпълнителен директор на Ingka Йеспер Бродин, който през март заяви, че ценовите увеличения ще са средно 12% през фискалната година на фона на растящите цени на суровините и прекъсванията в снабдителните вериги, каза в четвъртък, че Ingka е успяла да започне отново да понижава цените това лято, след като запасите са се увеличили благодарение на възстановяването на веригите на доставка.

Бродин казва, че ръстът на продажбите се е подобрил към края на годината до двуцифрен темп и засега през новата фискалната година търсенето остава „невероятно силно“ въпреки цялостния спад в доверието на потребителите заради енергийната криза, инфлацията и войната в Украйна.

„В момента не виждаме тенденции за голямо забавяне“, казва той, добавяйки, че броят на посетителите в магазините продължава да расте.

Той казва, че цените на продуктите ще продължат да бъдат коригирани в зависимост от наличността на специфичните пазари.

Ingka освен това е в процес на отваряне на „магазин в магазина“, който ще предлага продуктите на IKEA, за да помага на домакинствата да намаляват потреблението на вода и енергия – например LED осветление, соларни панели и зарядни за батерии, както и съвети как да намалят сметките си за електроенергия.

През март IKEA сложи на пауза дейността си в Русия, която миналата година формираше над 4% от продажбите на Ingka.

През юни Inter IKEA обяви заводите си в страната за продажба, а магазините останаха затворени, но моловете на Ingka останаха отворени. Бродин заяви в четвъртък, че Ingka още не е решила дали да продаде магазините IKEA.

В същото време обаче Бродин е заявил, цитиран от AFP, че IKEA е освободила около 10 хил. служители в Русия, докато излиза от страната. По-рано компанията беше заявила, че ще продължи да плаща на 15 хил. си служители в заводите и магазините до края на август. 

В днешното представяне на отчета обаче Бродин е заявил за агенцията, че е трябвало 10 хил. души от 12 хил. служители в търговията на дребно в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още