IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA продава заводите си в Русия, ще съкрати персонала

Компанията заяви, че не вижда вероятност в обозримо бъдеще да възобнови продажбите в страната, където отвори първия си магазин през 2000 г.

18:00 | 15.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

IKEA съобщи в сряда, че ще продаде заводите си, ще затвори офисите и ще намали близо 28-те хиляди свои служители в Русия – последния ход на най-големия световен бранд за мебели за намаляване на дейността след инвазията на Москва в Украйна, съобщава Ройтерс.

Стъпката бива предприета, след като IKEA временно затвори магазините си и спря доставките в Русия, присъединявайки се към масовото корпоративно напускане, докато западните компании се опитват да спазват наложените санкции и на фона на заплахите на Кремъл, че ще отнеме чуждестранните активи.

Шведската компания продължи да плаща на служителите си и ще прави това до края на август.

В сряда компанията заяви, че не вижда вероятност в обозримо бъдеще да възобнови продажбите в страната, където отваря първия си магазин през 2000 г.

В резултат на това собственикът на бранда Inter IKEA, който отговаря и за доставките, заяви, че сега ще започне да търси купувачи за четирите си завода, ще затвори за постоянно два офиса за покупки и логистика в Москва и Минск и ще намали служителите.

IKEA има 15 хил. служителите в страната, а Ingka Group, която притежава всички магазини на IKEA в Русия, има още 12 500 служители.

За съжаление, обстоятелствата не се подобрят, а унищожителната война продължава. Компаниите и веригите на доставка по света са силно повлияни и не виждаме възможност да възобновим дейността си скоро“, казва Ingka Group в изявление.

Въпреки това Ingka – също един от най-големите собственици на търговски центрове в света, запазва 14-те си мола в Русия, под бранда MEGA, отворени.

Компанията казва, че иска да гарантира, че хората имат достъп до основни нужди, включително дрехи, хранителни стоки и аптеки, но продължава да оценява ситуацията.

Компанията е отказала да коментира плановете си за 17-те затворени магазина, казвайки в имейл, че „проучва различни опции“.

Стъпките засега се различават сред другите големи западни компании, например McDonald's и френския производител на автомобили Renault, които продадоха активите си на местни купувачи и напуснаха страната изцяло.

Бизнесът на дребно остава на пауза, казва IKEA, но подсказва, че може да отвори врати за руснаците за един последен път.

За да гарантираме необходимите бизнес процеси, организираме разпродажба на домакински стоки, които са в складовете ни, на служители и клиенти. Датите ще бъдат обявени скоро“, казва IKEA.

Компанията заяви, че може да дари част от стоките на хора в нужда.

Но продаването на излишния инвентар и генерирането на приходи там може да предизвика реакция предвид публичния и политически натиск върху компаниите да не правят пари от бизнес в Русия.

„Обмисляхме широк набор от възможности, преди да вземем решение да разпродадем инвентара и няма друго жизнеспособно решение“, каза компанията в имейл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още