IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA отваря за последна онлайн разпродажба в Русия

Продажбата на излишен инвентар и генерирането на приходи в Русия може да предизвика учудване предвид обществения и политически натиск

12:32 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

IKEA ще отвори за работа за последен път в Русия във вторник, като потребителите ще могат да купуват стоки в изцяло онлайн разпродажба, преди шведската компания за мебели да прекрати дейността си на пазар, на който се надява един ден да се завърне, пише Ройтерс.

От 5 юли за няколко седмици можете да купувате стоки на IKEA само от ikea.ru”, заяви компанията на руския си сайт. „Стоките ще бъдат в разпродажба, докато има наличност“.

Към 11:00 ч. местно време не е било възможно да се добавят продукти в онлайн кошницата. Руската пресслужба на IKEA не е направила веднага коментар.

Продажбата на излишен инвентар и генерирането на приходи в Русия може да предизвика учудване предвид обществения и политически натиск върху компаниите да не правят бизнес там.

IKEA все още управлява 14 търговски центъра в страната под бранда си MEGA, макар да заяви, че проучва възможности за 17-те си магазина за мебели там, които остават затворени.

Редица компании спряха дейността си в Русия, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна в края на февруари в определяната от нея „специална операция“.

По-малко от 40 компании обаче, включително McDonald's, Societe Generale и Renault, обявиха сделка за продажбата на активи или предадоха ключовете на местни мениджъри.

IKEA заяви миналия месец, че ще продаде заводите си, ще закрие офисите си и ще намали 15-хилядния си екип в страната, тъй като не очаква да възстанови продажбите си в близко бъдеще.

Собственикът ѝ Ingka Group каза през юни, че е отворен към завръщане в Русия един ден, но че условията за това в момента не са налични.

IKEA заяви, че ще продължи да плаща на почти 15 хил. служители в Русия до края на август.

Снимки, получени от канала Baza Telegram миналата седмица, показаха хора, спринтиращи през магазините на IKEA, тъй като служителите са получили правото да се завърнат и да използват отстъпка от 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още