IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажбата на руски петрол се увеличават с 28% през 2022 г.

Средната цена на руския "Уралс" обаче падна до 47 долара за барел в средата на януари

17:04 | 16.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приходите от продажбата на петрол в руския бюджет са се увеличили с 28%, или с 2,5 трилиона рубли (36,5 млрд. долара) през 2022 година, съобщава вицепремиера Александър Новак на заседание с премиера на Русия Михаил Мушустин и други министри. По данни на Новак в страната са добити 535 млн. тона петрол, което е с 2% спрямо 2021 година, а износът се повишава със 7 на сто, допълва ТАСС.

От думите на руския вицепремиер става ясно още, че в Москва не виждат притеснения от санкциите на "враждебните" държави. Статистиката на Министерството на финансите показва, че през периода януари - декември 2022 година цената на руския сорт Уралс достига ниво от средно 76,09 долара за барел, спрямо 69 долара през 2021 година.

Но данните за декември, тоест след въвеждането на тавана върху цената на руския газ, сочат, че цената на сорта Уралс рязко намалява до 50,47 долара за барел спрямо почти 73 долара за барел през декември 2021 година. За сравнение средната цена на сорта Брент през декември достигна около 80 долара за барел. 

От 15 декември до 14 януари средната цена на руския Уралс вече е 46,82 долара за барел, допълват от финансовото министерство на Русия на своята страница.

Преди началото на войната в Украйна разликата между цената на руския сорт Уралс и на европейския Брент се движеше в диапазона до около 5 долара за барел, но сега Русия предлага много по-сериозни отстъпки, за да намери купувачи на петрола си. След загубата на европейските пазари през декември Русия предлага все по-сериозни намаления - средно отстъпката вече е 38%, спрямо 27% през ноември.

В момента Русия се опитва да замести Европа с Азия, но доставките до новите клиенти са много по-скъпи, дори и без ограниченията, наложени от Запада, а и в тези страни Москва се сблъсква с конкуренцията на страните от Близкия изток, които са традиционни доставчици на петрол в региона.

В началото на януари Bloomberg съобщи за сключени сделки с руския Уралс на пристанище Приморск при цена от малко под 38 долара за барел, което е близо два пъти по-евтино от цената на Брента за този ден. Анализатори по-късно допълниха, че това е цена само за един контракт, но като цяло цената на руския петрол до този момент е по-ниска от тази за декември.

Междувременно Русия одобри бюджета си за 2023 година, залагайки в него цена на петрола от 70 долара за барел.

На този етап е трудно да прогнозира как ще се движи цената на петрола - и на сорта Брент, и на Уралс. Според оценка на Новак преди няколко дни, нещата ще се стабилизират до няколко месеца и приходите от петрол в руската хазна отново ще започнат да растат.

Дефицитът в руския бюджет достигна 3,3 трилиона рубли, тоест 2,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия. Плановете за 2023 година са за неголяма промяна - дефицит от 2,9 трилиона рубли или 2% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Махараджите ще догодят ли цетановото число на ишлемето https://***.bloomberg.com/news/articles/2023-01-15/huge-sanctions-are-looming-for-the-fuel-that-powers-the-world?srnd=premium-europe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още