IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият икономически шок за Русия: разпродажба на петрола на смешни цени 

Санкциите принуждават Москва да предлага петрола си на пазара на ниски цени, но Кремъл не се отказва от военните си цели в Украйна

10:51 | 11.01.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Европа мръзне, обеднява и гладува - поне в паралелния свят на руската пропаганда. Клип в интернет на държавната телевизия RT показва семейство, което живее в мрачен апартамент, облечено в зимни дрехи, и което е трябвало да изяде хамстера на дъщеря си по Коледа, за да избяга поне за малко от бедността. Сами са си виновни - това е посланието към европейците, които санкционират най-важния си доставчик на енергия, изпадайки в мизерия. 

Проблемът на руснаците обаче е, че реалността трудно може да се съчетае с техните желания. Икономистите очакват в най-лошия случай лек икономически спад в ЕС, а инвестиционната банка Goldman Sachs дори очаква рецесията въобще да не настъпи. В Германия Федералната агенция по мрежите наскоро свали алармения си сигнал: доставките за тази зима са практически осигурени, пише в свой анализ по темата германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Ситуацията в Русия е съвсем различна. Санкциите на Запада, които са наказание за руската агресия срещу Украйна, оказват все по-голямо влияние върху икономиката. Особено ефективен е един инструмент, който отдавна се счита за спорен в Брюксел и Вашингтон: таванът на цените на петрола. Руската централна банка говори за „нов икономически шок", който „значително ще намали" икономическата динамика. 

През декември страните от Г-7 се споразумяха да разрешат вноса на руски петрол на световния пазар само ако се търгува на максимална цена от 60 долара за барел (около 159 литра). Държави като Южна Корея се присъединиха към наказателната мярка. ЕС също така бойкотира вноса на руски суров петрол, с изключение на петрола, който постъпва в Централна Европа по тръбопровода „Дружба". За България пък има дерогация. 


Г-7 иска да постигне две цели: да намали приходите на руското правителство и да стабилизира световната цена на петрола. Засега изглежда, че и двете цели ще бъдат постигнати. „Някои експерти прогнозираха, че цената на петрола ще се повиши до 150 долара за барел", заяви високопоставен служител от държава от Г-7 след разговорите в Брюксел. „Това не се случи“.  

Напротив, след въвеждането на тавана на цените стойността на петрола продължава да пада, а руският петрол се търгува с особено големи отстъпки.

Особено Индия и Китай се възползват от ситуацията: въпреки че не са се присъединили към ограничението на цените, те се възползват от възможността да се запасят с евтина енергия. „И двете страни са зависими от вноса", обясни представителят на Г-7. Сега те могат да наложат „достъпни" цени. Симоне Талиапиетра от брюкселския мозъчен тръст Bruegel потвърждава тенденцията: „Индия и Китай са облагодетелствани от енергийната война“. 

От друга страна, според представителя на Г-7 руското правителство е изправено пред нарастващи „финансови затруднения". Така президентът Владимир Путин, който искаше да използва износа на енергия на страната си като лост срещу Запада, е изправен пред болезнен икономически избор.

„2023 г. ще бъде много по-лоша година за руския износ на суровини от 2022 г.", казва Янис Клуге от базираната в Берлин фондация Stiftung für Wissenschaft und Politik (SWP). Новите санкции създават „сериозни пречки" за руския износ. „Русия трябва да предлага своя петрол на пазара с големи отстъпки", твърди Клуге.

Бързото увеличение на цените на петролния пазар не се реализира

Две пристанища са особено важни за износа на руски петрол: Приморск на север от Санкт Петербург и Козмино на Японско море, южно от Владивосток. След като Европа спря да внася руски петрол от танкери, цената на петрола от находището „Урал" в Приморск, който първоначално бе предназначен за Европа, рязко спадна. Според информационната служба Argus Media в момента Русия продава суровината за около 38 долара на барел. Това съответства на почти 50-процентна отстъпка от цената на сорта Брент в Северно море.

В същото време руският суров петрол не е изключен от световния пазар - на европейските танкери е разрешено да го превозват на тези цени. Поради това опасенията за бързо повишаване на цените на петролния пазар не се сбъднаха. 

Малко след началото на войната преди почти година цената на петрола за кратко се повиши до 150 долара за барел поради опасения от загуба на руския износ. Оттогава насам ситуацията с предлагането на петролния пазар се облекчи - за съжаление на Путин. Цената на петрола сорт „Брент“ в момента е малко под 79 долара за барел.

Последна актуализация: 10:51 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
До: andy интересно, покажи от къде вадиш тая информация? According to the central bank, Russia's total exports reached $489.8 billion in 2021. Of that, crude oil accounted for $110.2 billion, oil products for $68.7 billion, pipeline natural gas for $54.2 billion and liquefied natural gas $7.6 billion. Излиза, че всичко що е свързано с нефт и газ, е ~240,7 млрд.$, от де ги вадиш тия трилиони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: andy Колкото по-зле в мета вселената толкова по-добре се развива СВО :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 28
andy
преди 1 година
"RWE започва разрушаване на изоставено градче, за да разшири въглищна мина" Това четем в друга статия на този сайт. Та това се случва в "Мотора на Европа" Германия. А другия мотор, Франция, е внасяла ток за 2022 около 200 дена. Когато тези 2 икономики се счупят, Европа си отива. Та статии като тази тук са или продукт на дълбока умствена ощетеност или са добре "мотивирани".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 41
andy
преди 1 година
А вчера имаше статия, че ЕС е платила над 1 трилион евро ПОВЕЧЕ на Русия за 2022. Само България е платила 7 милиарда, което си е двойно повече от предишната година! Нека е им е лошо на руснаците! А като огладнее, Европа ще плаща и повече. 140 милиарда кубика газ няма от къде да се заместят. Или ще плащаме или ще се върнем в пещерните времене!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
Мдаа ... а пазарът на електрички расте всяка година ... и те първа ще расте още ... за тази година се очаква да надхвърли 10млн електрички ... а по груби сметки 20млн електрички , заместили 20млн автомобила с ДВГ и 150хил електрически камиона , заместили съответните дизелови камиони , ще изстрият от пазара 1млн барела дневно производство на нефт ... устискаме ли тази година , следващата година в ОПЕК+ ще се пазарят колко кладенци и помпи да затвоярт , и кой да ги затваря ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още