IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият икономически шок за Русия: разпродажба на петрола на смешни цени 

Санкциите принуждават Москва да предлага петрола си на пазара на ниски цени, но Кремъл не се отказва от военните си цели в Украйна

10:51 | 11.01.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

И още един болезнен факт за военната икономика на Русия: цената на суровия петрол от Козмино, предназначен за азиатския пазар, също се доближава до ценовото равнище на Г-7. Според Argus Media в момента цената на барел се котира на около 65 долара - отстъпка от около 17% от цената на световния пазар. 

Освен това капацитетът на Индия и Китай да поемат повече руски петрол е ограничен, казва Джовани Стауново, експерт по суровините в UBS. „Въпреки голямата отстъпка за руския петрол спрямо Брент не сме свидетели на масово увеличение на вноса на руски барели от азиатски купувачи като Китай и Индия“. Американската инвестиционна банка RBC Capital Markets изчислява, че износът по морския маршрут е спаднал с 20% през декември спрямо предходния месец.

Факт е също така, че Русия няма друг избор, освен да продава суров петрол на дъмпингови цени в Азия. Капацитетът на тръбопровода Espo, който пренася петрол през Сибир до Източното крайбрежие, където цената му е още по-висока, е само 1,6 милиона барела на ден. За сравнение, през 2021 г. Европа все още внасяше 2,4 млн. барела на ден от Русия. Преди избухването на войната Русия изнасяше общо 4,7 милиона барела дневно - това отговаря на около пет процента от световното търсене на петрол.

А тъй като капацитетът за съхранение в Русия също е ограничен, анализатори като експертът от UBS Стауново смятат, че спадът в производството на петрол е неизбежен. Той очаква производството на петрол в Русия да се свие от 10,5 млн. барела дневно през 2021 г. до 9 млн. барела дневно през 2023 г. Това би намалило дела на Русия в световното производство на петрол от някогашните 14% на около 9% - значителна загуба на мощ.

ЕС и САЩ: Ограничението на цените се доказа и в геополитически план

Така икономическата война със Запада се оказва също толкова неуспешна за Русия, колкото и военната агресия срещу Украйна. Все още обаче няма признаци, че грешните изчисления ще накарат Кремъл да отстъпи. Руската армия продължава да се опитва да натрупа позиции на източния фронт. Големите загуби сред войниците, които се изправят срещу позициите на украинските защитници, не възпират Москва, нито пък намаляващите приходи от износа на петрол.

Въпреки това, от гледна точка на ЕС и САЩ, таванът на цените е доказал своята стойност не само от икономическа, но и от геополитическа гледна точка. Тъй като намалява цената на световния пазар, това отслабва политическия натиск за договаряне на край на войната при руски условия. Ако цените на петрола бяха останали толкова високи, колкото след началото на войната, Западът може би нямаше да продължи да подкрепя Украйна. Или поне не толкова силно и единно. 

Това безпокойство беше особено важно за американците. През миналата година правителството на САЩ се обяви категорично в подкрепа на ограничаването на цените на петрола. Във Вашингтон се опасяваха, че плановете на европейците да бойкотират руския петрол, без да предприемат съпътстващи мерки за намаляване на цените, биха дестабилизирали световния пазар. 

Малко преди ембаргото на ЕС да влезе в сила през декември Г-7 постигна споразумение. Идеята е руснаците да бъдат стимулирани да изнасят - в крайна сметка ниските приходи са по-добри от никакви - но в същото време да бъдат приспаднати кризисните печалби, които Русия успя да реализира през миналата година заради високите разходи за енергоизточници.

Следващата стъпка е таванът на цените да обхване и „петролните продукти", които Русия изнася: дизелово гориво и гориво за отопление. Разговорите по този въпрос все още продължават, а регламентът трябва да влезе в сила на 5 февруари. Планът е трудноизпълним, предупреждава анализаторът на RBC Хелима Крофт: забраната за петролни продукти ще бъде „по-трудно да се смекчи, отколкото ембаргото за износ на суров петрол по море". Тя говори за „тест за пазарите". Русия намира все по-трудно клиенти за своите суровини. Снимка:  Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Русия намира все по-трудно клиенти за своите суровини. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

САЩ търсят нови източници на петрол и облекчиха санкциите над Венецуела

Така на военачалника Путин все още му остава надеждата за обрат. Експертът от SWP Клуге очаква, че „ще минат няколко години, преди Русия да падне икономически на колене". Страната все още разполага със значителни финансови резерви.

В същото време опитите на САЩ да открият нови източници на петрол извън Русия се провалят. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън облекчи санкциите срещу Венецуела. Анализаторът на RBC Крофт обаче подчертава: „Цялостното съживяване на венецуелския петролен сектор ще изисква нови инвестиции в размер на милиарди долари“. 

Тя допълва, че изоставането в инвестициите, продължило десетилетия, не може да бъде наваксано лесно. „Следователно вдигането на санкциите няма да може да увеличи и минимално производството на петрол във Венецуела, подобно на ключ за осветление“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
До: andy интересно, покажи от къде вадиш тая информация? According to the central bank, Russia's total exports reached $489.8 billion in 2021. Of that, crude oil accounted for $110.2 billion, oil products for $68.7 billion, pipeline natural gas for $54.2 billion and liquefied natural gas $7.6 billion. Излиза, че всичко що е свързано с нефт и газ, е ~240,7 млрд.$, от де ги вадиш тия трилиони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: andy Колкото по-зле в мета вселената толкова по-добре се развива СВО :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 28
andy
преди 1 година
"RWE започва разрушаване на изоставено градче, за да разшири въглищна мина" Това четем в друга статия на този сайт. Та това се случва в "Мотора на Европа" Германия. А другия мотор, Франция, е внасяла ток за 2022 около 200 дена. Когато тези 2 икономики се счупят, Европа си отива. Та статии като тази тук са или продукт на дълбока умствена ощетеност или са добре "мотивирани".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 41
andy
преди 1 година
А вчера имаше статия, че ЕС е платила над 1 трилион евро ПОВЕЧЕ на Русия за 2022. Само България е платила 7 милиарда, което си е двойно повече от предишната година! Нека е им е лошо на руснаците! А като огладнее, Европа ще плаща и повече. 140 милиарда кубика газ няма от къде да се заместят. Или ще плащаме или ще се върнем в пещерните времене!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
Мдаа ... а пазарът на електрички расте всяка година ... и те първа ще расте още ... за тази година се очаква да надхвърли 10млн електрички ... а по груби сметки 20млн електрички , заместили 20млн автомобила с ДВГ и 150хил електрически камиона , заместили съответните дизелови камиони , ще изстрият от пазара 1млн барела дневно производство на нефт ... устискаме ли тази година , следващата година в ОПЕК+ ще се пазарят колко кладенци и помпи да затвоярт , и кой да ги затваря ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още