IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свитите приходи от петрол доведоха до рекорден дефицит в бюджета на Русия

Разходите на Русия през тази година са с около 30% по-високи от прогнозните

15:28 | 10.01.23 г. 6
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Свитите приходи от продажбата на петрол и растящите разходи около войната в Украйна доведоха до рекорден дефицит бюджета на Русия за декември, сочат изчисленията на Bloomberg, базирани на данните на руското Министерство на финансите.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Според тях разликата между приходите и разходите през декември е отрицателна в размер на 3,9 трилиона рубли (56 млрд. долара). Това означава, че Русия е заличила своя бюджетен излишък в последните 11 месеца, допълва агенцията.

От финансовото ведомство отказват коментар на публикацията, но се очаква в следващите дни да бъде публикувана детайлната информация за изпълнението на бюджета през миналия месец.

Първоначалните данни сочат, че разходите на Русия през тази година са с около 30% по-високи от прогнозните. Обичайно разходването на средства от руските власти не е равномерно и често има големи пикове в края на годината, което увеличава дефицита. До средата на 2022 г. високите цени на петрола, природния газ и други суровини помагаха на Русия да покрива растящите разходи, но трендът в последните месеци се обърна.

Цената на руския петрол се срина след налагането на тавана на страните от Г-7 и ЕС, като има данни, че сделки се сключват на цена наполовина под нивата на водещите сортове петрол на световните пазари. По данни на Bloomberg Москва започна да отказва или отлага разходи, които не са свързани с войната в Украйна, и се обсъжда увеличаване на данъците за големи компании, с които да се покрие недостигът.

Въпреки тези проблеми обаче фискалните позиции на Русия изглеждат добре заради строгите политики, водени преди военната инвазия в Украйна. Но повечето бюджетни прогнози за 2023 г. са направени при цена на петрола от 70 долара за барел, а нивата през декември са с поне 20 долара надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... Бензиностанция маскирана като държава ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
yELLOW pRESS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 7
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 Те едва ли са скъпи, но приходите се изпаряват...И количествата, и цените на това,на което разчитат (основно газ и петрол)да вържат гащите, намаляват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 30
aldy
преди 1 година
Свитите приходи от петрол доведоха до рекорден дефицит в бюджета на Русия === РФ няма дефицит в търговския баланс. Такъв има ЕССР и не само те, защото са мноо умнички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Много скъпи тия севернокорейски снаряди и ирански дронове ... :))) ... чак дефицит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още