IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е в риск да се превърне в провалена държава, смятат експерти

Според проучване сред експерти по външна политика има вероятност Китай да се опита да си върне Тайван до 10 години

10:35 | 09.01.23 г. 18
Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV
Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Почти половината от водещи експерти по външна политика смятат, че Русия ще се превърне в провалена държава или ще се разпадне до 2033 г., а голям брой експерти очакват Китай да се опита да си върне Тайван със сила, показва ново проучване на Atlantic Council, което сочи към предстоящо десетилетие на глобални сътресения.

46% от 167 експерти, участвали в проучването, смятат, че провалът на Русия или разпадането ѝ може да се случи в следващите 10 години. В отделен въпрос 40% посочват, че Русия като държава може да се разпадне по причини като „революция, гражданска война или политическа дезинтеграция“ през това време, пише Financial Times.

„Украйна ясно подчертава възможността за вътрешни проблеми на Русия и възможността самата война да има ефекта на бумеранга не само за управлението ѝ, но и за държавата като цяло“, казва Петер Енгелке, заместник-директор по прогнозите в Atlantic Council, помогнал да се създаде и тълкува проучването.

Официални лица на Запада казват, че Русия е значително отслабена от инвазията в Украйна преди 11 месеца, включително от санкциите и контрола върху износа. Икономистите вярват, че производственият капацитет на Русия непрекъснато намалява в резултат на наказателни мерки, връщайки страната десетилетия назад.

Руският президент Владимир Путин започна публично да признава, че Москва е изправена пред неуспехи в Украйна и че конфликтът ще отнеме дълго време. САЩ и западните му съюзници обещаха да подкрепят Украйна, колкото е нужно, като всички страни смятат, че войната ще продължи години наред.

Въпреки че Европа изживява най-големия си конфликт на земя от Втората световна война насам, повечето експерти в проучването казват, че не вярват, че Русия и НАТО ще се ангажират пряко във военен конфликт през следващото десетилетие.

Въпреки това, подкрепяйки все по-злокобните предупреждения на американски представители, че Китай ще започне военна офанзива, за да си върне Тайван, 70% от анкетираните прогнозират, че Пекин ще направи това през следващите 10 години.

Американските военни командири посочват 2027 г. - 100-та годишнина от основаването на Китайската народна освободителна армия, като възможна дата за инвазията. Някои представители обаче засилват предупрежденията си за намеренията на Пекин през последната година и казват, че нападението може да се случи преди 2024 г.

Американският президент Джо Байдън непрекъснато казва, че Вашингтон ще защитава Тайван от китайска атака, макар че в исторически план САЩ са се опитвали да избегнат отговор на въпроса какво биха направили, за да възпрат двете страни от действие.

Други констатации рисуват картина на глобален хаос. Почти 90% от респондентите вярват, че поне още една държава ще се сдобие с ядрено оръжие до 2033 г. А 68% от тях казват, че има най-голяма вероятност Иран да се сдобие с ядрено оръжие, докато перспективите за съживяване на ядрена сделка между шестте водещи световни сили и Иран стават все по-мрачни. Малко оптимизъм идва обаче от факта, че според 58% от експертите ядрените оръжия ще останат неизползвани през следващите 10 години.

Експертите по външна политика очакват още известен упадък на САЩ. Макар че 71% от анкетираните прогнозират, че САЩ ще продължи да бъде водещата военна сила в света до 2033 г., само 31% вярват, че САЩ ще бъдат номер едно дипломатическа сила, а 33% - водеща икономическа сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 22 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
РФ е огледалния образ на небесния рай на земята. Топло, богато, мирно място. Изпълнено с добри, весели и безгрижни хора. Страна, в която природните богатства се използват за благото на гражданите и няма бедност. Страна, в която православните и семейни ценности са издигнати до висини. Време е приятели копейниците да разберете, че евро-атлантическите държави никога няма да станат велики като РФ и да спрете да се опитвате да ги промените - хващайте влака до там, на хубаво. Нас не ни мислете :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Безработен да, но не на помощи. Има правила и критерии за отпускане на помощи, които аз не покривам. А и аз съм безработен от 1991 г., когато си взех дипломата от университета, сиреч - цял живот. Но не се измъчвай с гадаене относно оцеляването ми. Капитализмът отвори много възможности за хора като мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 14
khao
преди 1 година
Русия е провалена държава от няколко десетилетия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 8
evlogi
преди 1 година
Тя вече е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 нищо не правещ, безработен, на помощи...но наблюдаващ и коригиращ грешките, хахахахаха! Имаме Класическа ситуация... били сме обвзети от гняв и омраза... ти да не членуваш и в някоя секта, мой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахха, ако не го разбираш от първия път, прочети написаното три пъти и после ако пак не си го разбрал.. не кментирай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Отново Търчи-Лъжи. Ти си по бързите справки - виж процента на иракчаните в нашествието от мореплаватели-суисайдъри към Европа. Ще кажеш - те и руснаците бягат. Бягат, ама с планини от кинти, за да си ги харчат на спокойствие, а иракчаните - за да отърват глада и просперитетния кост ъф ливинг. Да не си подръпнал нещо от сутринта, или съм те надценявал до сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... че даже погледнах и % на емиграцията , нещо не е в полза на матушката ... що ще бегат повече хора от нея отколкото от една "провалена" държава като Ирак ?! нъл в православна масква , известна с най-голям % мюсюлманско население от европейските градове и цар джамия , всичко е прекрасно и еффффтинко ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко , Iraq vs Russia - Cost of Living Comparison ... повалена държава , а ?! ... аналитичното ти око да забелязва някакви прилики/разлики ?! ... https://livingcost.org/cost/iraq/russia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Иванушка... както обичате да се хвалите докато облизвате ботуша... това е 1/6 от Земята... и да не искаш, те те занимават със себе си! А Украйна ще ни изпревари до 15 години по развитие... не ги мисли тях, мисли ни нас... дето сме пълни с маллоумници като теб, дето за нищо не стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още