IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Спреният внос е общо за около 4 млрд. долара годишно, Москва заплашва да блокира и въздушното пространство над Сибир за западни авиокомпании

12:58 | 07.08.14 г. 89
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Русия забранява вноса на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия, гласи одобрен в четвъртък от руското правителство нормативен акт. В приложен списък е описано, че забраната важи за всички видове месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и ядки, с изключение на  детските храни и "стоките, които гражданите сами си купят и внесат в Русия от чужбина". 

Мярката ще важи за една година и засяга всички страни, които са въвели икономически санкции срещу руски граждани и компании, става ясно от приетото постановление. Любопитно е, че Япония не е сред наказаните, както се очакваше. Припомняме, че вчера президентът Владимир Путин поиска от правилството ограничителни мерки за вноса на селскостопански продукти.

За изпълнение на мерките отговорност ще носят митническите власти в страната. Същевременно правителствена комисия ще контролира вътрешния пазар и ще прилага балансиращи мерки, които да не допуснат ръст на цените. Министерството на селското стопанство трябва да организира, съвместно с производители и вносители на хранителни стоки, мерки за повишаване на предлагането на храни на пазара.

В изявление относно руското ембарго от Европейската комисия посочват, че забраната е политически мотивирана. Общността ще анализира мерките, когато има вече пълна яснота по темата и тяхното съдържание. "Подчертаваме, че рестриктивните мерки, които ЕС налага, се отнасят директно към незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Украйна", се казва още в съобщението.

От комисията добавят, че си запазват правото на ответни мерки, но без да посочват какви точно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

89
rate up comment 0 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
И кое налага да го правят Руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 1 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Интересно запознат ли си с цифрите на вноса на Русия преди да говориш кое, къде и как ще създаде социално напрежение? Ще ти подскажа като те питам ти ще можеш ли да издържиш без 1/3 от храната, която си свикнал да консумираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 10 rate down comment 4
backinblack
преди 9 години
Обзалагам се, че този ход на Путин, да ограничи баш вноса на хранителни продукти от ЕС и другите изобщо не са го очаквали самоуверените европейци и ще им създаде адски много социално напрежение :D :D :D !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 4 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
От подобни санкции страдат не държавите (защото те са колективни халюцинации), а гражданите на тези държави (включително и гражданите на държавите, които налагат санкциите).Митата и другите ограничения върху износа са еквивалентни на ограничения върху вноса. И обратно. Защото износът се прави за да се купи валута, с която да се внесе.Мисля, че днешните политици гледат наобратно на износа и вноса. Гражданите на държавата имат изгода от вноса - имат изгода да вземат от другите нещо, което да изконсумират. А износът го правят, защото за да внасят трябва да имат валута. А за да придобият валута - изнасят.Търговията е взаимноизгодна (за гражданите, които участват в нея). За държавите дали е изгодна или не, е безпредметно да се спори, защото държавите са колективни халюцинации.Потърсете следните статии:Exports and Imports Are Flip Sides of Same Coin; Therefore A Tax on U.S. Imports Is a Tax on ExportsWhen a Tax on Imports is a Tax on Exports
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 1 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
За какви комунисти от първата половина на миналия век пишете? Тук става въпрос за съвсем различни колективни халюцинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Не, опитвам се да те просветя...ама явно не ме бива за даскал...C'est la vie...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 7 rate down comment 4
rover
преди 9 години
KALENDAR, ти луд ли си, или просто си много неук? Или пък се опитваш нас да ни правиш на луди и прости?Приказките ти са за пред 12 годишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 11 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Не мисля, че съм се изразил не-ясно: говорех за туризъм, ресторантьорство, увеселения, търговия с напитки , храни, и пр. съпътстващи пребиваването на туристите услуги. От нечия камбанария, може да изглежда "бял кахър" и "поправима щета", но аз от първа ръка (живея на черноморието и имам достатъчно контакти с хора, свързани с всеки аспект на туризма, както и лични наблюдения) мога да те уверя, че става въпрос за поминъка на цели региони и сериозна част от цялото ни население. Тука просто споделям наблюденията си, че от така стеклите се обстоятелства, засегнати ще бъдат много голяма част от населението и това автоматично се превръща в проблем на обществото и държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 6 rate down comment 5
Vladi666
преди 9 години
До 2-3 месеца всичко ще си е постарому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 6 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
под "съм бил и аз" да се разбира-бях на площада в Габрово, защото тогава имаше протести във всички градове. Как да е...това е дълга тема.А тия митинги "за отменяне на член 1ви" от конституцията стават след като се гласува оставката на Живков. Преди това е само и единствено екогласност. И както споменах-трябвало е на опозицията една седмица след като пада Живков, за да организира митинг-доста рехав, доста сив. Там за някакви кожи имаше един подскачаше, даже и Кошлуков е бил там:) Все едно красавци ум да ти зайде. Казвам го, щото съм си направил труда да прегледам повечето записи в нета. Та не украсявай нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още