IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Спреният внос е общо за около 4 млрд. долара годишно, Москва заплашва да блокира и въздушното пространство над Сибир за западни авиокомпании

12:58 | 07.08.14 г. 89
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Русия забранява вноса на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия, гласи одобрен в четвъртък от руското правителство нормативен акт. В приложен списък е описано, че забраната важи за всички видове месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и ядки, с изключение на  детските храни и "стоките, които гражданите сами си купят и внесат в Русия от чужбина". 

Мярката ще важи за една година и засяга всички страни, които са въвели икономически санкции срещу руски граждани и компании, става ясно от приетото постановление. Любопитно е, че Япония не е сред наказаните, както се очакваше. Припомняме, че вчера президентът Владимир Путин поиска от правилството ограничителни мерки за вноса на селскостопански продукти.

За изпълнение на мерките отговорност ще носят митническите власти в страната. Същевременно правителствена комисия ще контролира вътрешния пазар и ще прилага балансиращи мерки, които да не допуснат ръст на цените. Министерството на селското стопанство трябва да организира, съвместно с производители и вносители на хранителни стоки, мерки за повишаване на предлагането на храни на пазара.

В изявление относно руското ембарго от Европейската комисия посочват, че забраната е политически мотивирана. Общността ще анализира мерките, когато има вече пълна яснота по темата и тяхното съдържание. "Подчертаваме, че рестриктивните мерки, които ЕС налага, се отнасят директно към незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Украйна", се казва още в съобщението.

От комисията добавят, че си запазват правото на ответни мерки, но без да посочват какви точно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

79
rate up comment 6 rate down comment 12
kalendar
преди 9 години
айде бе! Така ли си го спомняш ти? Аз си спомням протести през януари 97ма, щурмуване(поощрявано от Костов), успокояване от Петър Стоянов, връщането на мандата също го помня:) А знаеш ли що го помня?:) Щото правителството беше в оставка тогава. Т.е. тия протести бяха заради инфлацията, ако и сега да ми дрънкаш друго(да-те са били насочени против БСП, но не са били за сдаване на властта-оставката на Виденов е гласувана на 28ми декември 96та). И искам да ми покажеш кой от дъртите *** е имал друго желание. И друго-искам да погледнеш кой е тоя, който първи предлага(пролетта на 96та) паричен съвет(в последствие го прекръстват на валутен борд, за да не стане твърде очевидно). Имай предвид на митингите от 97ма съм бил и аз(и не само аз-и други деца на наши приятелски семейства, повечето с родителите си)-малък сополанко, който тогава си мислеше, че имам право да съм там и се поря за правда...години по късно и много четене разбрах колко съм бил глупав, ама това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 10 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Комунистите бяха свалени и изритани от властта много по-късно, през 1997ма година, след бурни няколко дневни протести, щурмуване на парламента и партийния дом и безпрецендентен натиск върху Николай Добрев, лека му пръст, който постъпи мъжки и след няколко дневен натиск върна мандата въпреки желанието на дъртите ***. Последваха избори, спечелиени с мнозинство от СДС и правителството на Иван Костов, което е първото правителство след 89та, което е завършило мандата си. Спомням си също многолюдни митинги за отменяне на член 1ви от конституцята още през 89та или там някъде, а какво е член 1ви, оставям ти за домашно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 10 rate down comment 4
toto
преди 9 години
Само не ми обяснявай за бизнеса на БГ фирми с Русия. Като знам кой точно изнася и колко плаща на работниците си... по-добре да ги няма! Ако поне веднъж си пробвал да изнасяш за Москва или някой друг град-държава в тази кулашка страна ще разбереш за какво говоря.... А туристите никой не ги е спрял. все още :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 3 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
абе ако на #69 ще ми цъкате минуси бихте ли били така добри да ми отговаряте на въпросите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 4 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
И да знаеш-имало е съд. Наричал се е народен съд. Викат-бил незаконен и противоконституционен. Няма сериозен юрист, изследвал това време обаче, който да го каже-просто щото тогава Конституцията е била суспендирана(т.е.-не е действала). Сиреч-всеки е имал право да си прави съд и присъда, дори и опирайки се, че цялата власт произтича от народа. Как да е...темата е много дълга, но не казвай колко лоши са били комунистите и как са избивали едни страхотни и примерни българи, щото повечето убити(а те са малко под 3000) са били обвързани с царя(примерно офицери). Ако сега направим нов народен съд прави сметка, че повече хора ще си заминат. А тогава камунезите са си връщали на тия дето са ги клали в продължение на около две десетилетия(и построява концлагери за тях)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
иначе ако ме питаш-между ЕС и Русия и преди ти казах-избирам ЕС. Но никой не пита това-в противопоставяне Русия/САЩ и вчера ти казах-заминавам за Сочи веднага. Да-няма да е френската Ривиера, ама голяма работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 2 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
надали-мен бизнеса ми е в БГ(ти предполагам до толкова поне си ме прочел), там няма планини и морета...но ако ми падне ще ида заради теб. Обаче ще ти кажа едно нещо-една от най-големите фирми за компютърни игри(в някои отношения съм страшно дете) е в Беларус-уаргейминг. Тия дето правят светът на танковете. Което пък е играта с най-много играчи едновременно на един сървър-над един милион. Ако им беше толкова зле там ли щяха да са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 11 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 9 години
Мави, това раздаване с историческите карти, определено не го изигра добре! България я е имало и много преди Русия да ни "освободи". А в какви граници ни "освободи" ще ни кажеш ли? А нещо да е имало окупация на България от червената армия- Радой Ралин написа нещо за руския Ванка с танка. Спомняш ли си го? А без съд и присъда да са избивани "народните предатели"? А да си чел наскоро написани спомени на един български Мъж от Пловдив за пратените на смърт Българи в Сърбия. А за едни "други" Българи да си чувал издавени по руска заповед в Черно море? А за обстрела на Балчик от "братушките" чувал ли си? Не, че не са падали американско/английски бомби над София... Но да ми представяш Русия като създателка на България- няма да стане!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ако имаш възможност, посети Беларус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 7 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
а и още нещо-Османската империя(никога не е била турска-била е на религиозна основа, а не на етническа) се разпада поради няколко фактора, но един от важните външни фактори е политиката на Русия. Така, че-дай да не омаловажаваме всичките тия войни(над 15) и всичките финансирани въстания тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още