IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Спреният внос е общо за около 4 млрд. долара годишно, Москва заплашва да блокира и въздушното пространство над Сибир за западни авиокомпании

12:58 | 07.08.14 г. 89
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Русия забранява вноса на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия, гласи одобрен в четвъртък от руското правителство нормативен акт. В приложен списък е описано, че забраната важи за всички видове месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и ядки, с изключение на  детските храни и "стоките, които гражданите сами си купят и внесат в Русия от чужбина". 

Мярката ще важи за една година и засяга всички страни, които са въвели икономически санкции срещу руски граждани и компании, става ясно от приетото постановление. Любопитно е, че Япония не е сред наказаните, както се очакваше. Припомняме, че вчера президентът Владимир Путин поиска от правилството ограничителни мерки за вноса на селскостопански продукти.

За изпълнение на мерките отговорност ще носят митническите власти в страната. Същевременно правителствена комисия ще контролира вътрешния пазар и ще прилага балансиращи мерки, които да не допуснат ръст на цените. Министерството на селското стопанство трябва да организира, съвместно с производители и вносители на хранителни стоки, мерки за повишаване на предлагането на храни на пазара.

В изявление относно руското ембарго от Европейската комисия посочват, че забраната е политически мотивирана. Общността ще анализира мерките, когато има вече пълна яснота по темата и тяхното съдържание. "Подчертаваме, че рестриктивните мерки, които ЕС налага, се отнасят директно към незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Украйна", се казва още в съобщението.

От комисията добавят, че си запазват правото на ответни мерки, но без да посочват какви точно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

59
rate up comment 12 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Аз не за теб, щото не личи, че мога точно на теб нещо да кажа, но малко по-умните от теб, които също сочат Путин и виждат в него основния проблем, скоро ще се запознаят с един друг феномен - ще усетят нещо, за което само са чували, че е плод на сталинисткия терор. Скоро ще видите на живо как изглежда в критична ситуация онази презирана и неглежирана маса от хора, които се определят като "руски народ"! Само за няма и седмица от август, рейтингът на Путин се е вдигнал още и вече е 87% - главно заради твърдостта му към западните санкции. Скоро ще видите лидер и народ като едно и ще ви светне под капиталистическите каскети защо Русия още я има на картата и вероятно ще я има още дълго... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Някой тук имаше аватар "Не спори с *****. Така слизаш на неговото ниво и там те бие с опит"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Е това безспорно е предимство разбира се. Колко обаче като процент от населението на БГ са като теб? Значи да разглеждаме като подкрепа липсата на ограничаване на движението ни ли? Дори когато то е свързано с разходи от наша страна и приходи за тях /бедничките/ ? Вярно е, че за тази екстра и аз съм им благодарен. Повечето Българи, не смеят и да мечтаят за повече. Толкова много сме санкционирани и сегредирани от съюзниците си, че това си е истинско чудо да ни допускат да ядем цаца по техните плажове! :D Иначе лошо, като се има предвид как местните дерибеи,/между другото минали през интервюта пред западни посланници преди да бъдат назначени за БГ бизнес, откраднаха дори Черноморското крайбрежие! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 13 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Прав си, така е! На Португалия няма значение кой от държава-владетелка на огромни територии на 3 чужди континента и куп острови я е довел до статус на издъхнала селяшка провинция с няколко фабрички за обувки и дрехи, работещи главно за чужди марки. И на Испания няма значение кой й причини състоянието на зеленчуков придатък на Германия, след като преди 2-3 века е била такава сила, че още половин свят говори на испански! По-важното е, че на нас, Велика България, Русия ни е виновна за беднотията. Е, това, че се появяваме на картата благодарение на Русия всъщност е лошо! По-добре да не бяхме - сега в рамките на Турция щяхме да сме доста по-добре, нали! На нас за всичко ни е виновна Русия!Надявам се сега вече няма да ни пречи и бързо ще наваксаме - дори трябва още тази зима да се усети, а напролет вече да цъфнем и ние, заедно с джанките... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 10 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Путин очевидно няма никакво намерение да изолира Русия от света , а само от самопровъзгласилата се "международна общност", която единствено иска да играят всички по правилата които тя сама пише и при всеки случай когато и стават същите тези правила неизгодни веднага ги променя! Е, време беше някой да каже "царят " е гол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 7 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 9 години
Путин явно е фен на Спарта, та сега ще им внедри спартански условия - нямам си идея честно как сам ще изолира Русия от света ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 7 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... вчера гледах една съседка на майка ми - пенсионерка, бивша учителка по математика, как се опитваше да научи на нещо едно 10-тинагодишно ***. То й искаше стотинки, а тя се опитваше да го накара да й каже колко е 20+30, за да му даде 50 стотинки. Така и не можа да му обясни как да смята, но му даде стотинките. И аз така - няма как да ти обясня, че никога не съм бил комунист. Предавам се - твои са си 50-те стотинки... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 12 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 9 години
Мави, не трябваше да сваляш нивото... Това, че Португалия не е "помирисвала" Русия и е зле (при основен поминък текстилна индустрия в 21 век...), не значи, че "***" на Русия, България, не е зле точно с активната помощ на "братушките". Проблемът е точно в предтсвянето на всичко само в полюсите Русия-САЩ. САЩ са далечен континент, а Русия ни е съсед. Но ние сме и в ЕС. В този триъгълник (да ЕС ще се еманципира от САЩ вкл. и със собствена армия и след ново формиране) България трябва да има собствена визия. В политиката невинни няма. НО! САЩ и ЕС са много по предвидими от Русия. Там има и механизми на защита- наказателна отговорност, закони, институции- в Русия няма. Санкции никога не могат да бъдат добри. Всички губят. Но тук става дума за човешки права и аз смятам, че в ЕС, те са в пъти по-гарантирани отколкото в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 7
balkando
преди 9 години
Има голяма опасност спиралата на санкциите до зимата да се завърти до газта и цените й, както и да тези на петрола. Това ще е удобно за шистовото лоби, но ще е кофти за нас. Имам лошо усещане относно истинските причини за конфронтацията чрез санкции, откакто започнаха конфликта в Украйна с открито подкрепяне от двете страни. Струва ми се че става въпрос много повече за ПРО и шистов газ, отколкото за нещо друго. На американците не им пречи че стъпват в Източна Европа като слон в стъкларски магазин. На руснаците им пречи, но малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 12 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Даже няма нужда и да купуваш :) Наемаш да ти го направи под твоя марка, регистрирваш си само една тръговска фирма и продаваш. А специално за консервирани меса, риби и готови храни (понеже съм в тая област) Русия отдавна не е атрактивен пазар за БГ производителите. Първо, че не са особенно надежни, като платци, и второ - натискат за безумно ниски цени. Само за пример на последното изложение за храни и напитки, на което бях в Москва през 2012та бяхме между 35-40 БГ фирми. Миналата година на СИАЛ в Париж ( най голямото изложение в бранша в Европа) бяхме доста над 100. Та сами си вадете извода кой пазар ни е по важен. Та ако някой зависи само от Русия като пазар... си е за него сметка. Аз лично си продавам и предпочитам да си продавам в Швеция, Испания, Израел, Норвегия.. плащат повече (за качесвто разбира се) и НАВРЕМЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още