IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Спреният внос е общо за около 4 млрд. долара годишно, Москва заплашва да блокира и въздушното пространство над Сибир за западни авиокомпании

12:58 | 07.08.14 г. 89
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Русия забранява вноса на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия, гласи одобрен в четвъртък от руското правителство нормативен акт. В приложен списък е описано, че забраната важи за всички видове месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и ядки, с изключение на  детските храни и "стоките, които гражданите сами си купят и внесат в Русия от чужбина". 

Мярката ще важи за една година и засяга всички страни, които са въвели икономически санкции срещу руски граждани и компании, става ясно от приетото постановление. Любопитно е, че Япония не е сред наказаните, както се очакваше. Припомняме, че вчера президентът Владимир Путин поиска от правилството ограничителни мерки за вноса на селскостопански продукти.

За изпълнение на мерките отговорност ще носят митническите власти в страната. Същевременно правителствена комисия ще контролира вътрешния пазар и ще прилага балансиращи мерки, които да не допуснат ръст на цените. Министерството на селското стопанство трябва да организира, съвместно с производители и вносители на хранителни стоки, мерки за повишаване на предлагането на храни на пазара.

В изявление относно руското ембарго от Европейската комисия посочват, че забраната е политически мотивирана. Общността ще анализира мерките, когато има вече пълна яснота по темата и тяхното съдържание. "Подчертаваме, че рестриктивните мерки, които ЕС налага, се отнасят директно към незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Украйна", се казва още в съобщението.

От комисията добавят, че си запазват правото на ответни мерки, но без да посочват какви точно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 7 rate down comment 9
Lesov
преди 9 години
ЧИК ЧИРИК...може да прочетеш и статията в инвестора за сделката с Иран, а може да прочетеш и за забраната на Китай, властите да купуват продукти на Apple... после пак ми говори е не ги боли часните корпорации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 6
Lesov
преди 9 години
БМВ и Мерцедес...http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_08_07/Germanskijat-biznes-izchisljava-zagubite-0539/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 6
Lesov
преди 9 години
БМВ и Мерцедес...http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_08_07/Germanskijat-biznes-izchisljava-zagubite-0539/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Ми екстра си живееш! И аз съм така - аз даже ходех в Гърция доста преди твоите няколко години и все ми се усмихваха, щото отивам там да си изтръскам кинтите - византийците умеят да се усмихват! Супер ни е! Остава да се съберем и да се преброим колко сме така, за да обясним и на останалите, колко е гот! Мислиш ли, че ще се съберем повече от 1.5 млн.? А останалите до 6 млн? И стигат ли данъците на 1.5 - 2 млн. българи да издържаме и изобщо да имаме държава? btw. доста от имотните, които познавам, изкарват добри пари от бизнес с Русия - те ще отпаднат от статистиката по-горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 4
toto
преди 9 години
Ами тези отговори струват маса пари. Но като за начало може да регистрира фирма ( или да купи) с малка производствена база в Македония или Сърбия и да заобиколи санкциите. ризи лесно се късат ама трудно се шият :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 8
Lesov
преди 9 години
Ама всички си знаят комунистите тва комунистите онова...алооо кви комунисти бе БСП са повече капиталисти от Сорос бе... ГЕРБ примерно по кво се различават (цитирам ги понеже не си ги споменал)Лидер - бивш ***, сина на комунягаПартиен лидер Цвъ - син на шофьор в ДСЦецка - бивша партийна секретаркаКуклата президент - бивш партиен секретар, син на виден деец на партията..за какво говорим ?Всички са едни и същи и вечер даже си пият питието заедно и сигурно им е много забавно да коментират колко *** е народа..но така е заслужаваме си съдбата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха... сега ще светнеш ли заблудените си опоненти като мен по каква причина Португалия, която btw е бивша колониална държава, грабила злато и какво ли не с векове, не може да се похвали ни с Мерцедес, ни с БМВ, ни с Ауди, ни с... всъщност, с какво може да се похвали Португалия, освен, че никога не се е помирисвала с Русия в цялата си история...? Същото касае и Испания, която само гледай след седмица как ще вие на умряло заради затворения руски пазар...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 19 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
1)Вече няколко години ходя в Гърция на почивка. На границата жената се усмихва, поглежда ме и ми пожелава приятен престой в Гърция. На крайбрежието си седя и си хапвам в капанчето прясна риба, докато си топя краката в морето2) Миналата година ми се обади един колега, отворила се работа за 1 седмица в Дюселдорф, ама трябвало да се почне веднага. Хващам самолета, на другия ден съм там, върша работата и се прибирам и си прибирам и парите. Ето това се сещам, че получих аз. За справка, през 98ма имах работа в Берлин и 1 месец отне само изваждането на виза за да ида до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 16
Lesov
преди 9 години
***..не виждаш ли това в скобите - имал съм в предвид, че за разлика от преди руския пазар вече е и взискателен и не купува ***.А само *** човек може да се радва на това, че на някой му е зле - и затова и само в българия сигурно я имаме тази поговорка за Вуте и съседа.Стига сте ги мислили руснаците, те винаги се оправят защото са велика сила. Гледайте си в нашата чиния и коментирайте...че БГ изостава и обеднява с всеки изминал ден и хората също намаляват пропорционално.Мерцедес и БМВ са световни марки, но те също пищят вече от санкциите, защото имат азиатски заместители, които ще се радват на безмитен внос.Разберете, че еврогейбюрокрацията която ни управлява няма да доведе до нищо положително за обикновения човек (който плаща сметката за глупостите)А ти със самото си мнение се издаваш колко ти е акъла, щом още делиш на БСП, БКП и тн...не разбрахте ли за 24г че ни управяляват едни и същи, техните деца, внуци и тн....и че тия хора са повече капиталисти от който се сетиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Still current at: 7 August 2014Updated: 1 August 2014Latest update: Summary and Safety & security section - increase in burglaries from hotel rooms in Sunny BeachProtests, often at short notice, continue across major cities in Bulgaria, with the largest crowds in Sofia. The protests remain largely peaceful, but are attracting attention from extreme groups so there is a small risk of violence. Avoid large gatherings in public spaces, keep up to date with media reports and follow the advice of the local authorities.There is an underlying threat from terrorism. See TerrorismBe aware of pickpockets in city centres and tourist resorts especially in crowded areas like buses, trains and busy streets. There has been an increase in burglaries from hotel rooms in Sunny Beach. Keep valuables in a safe. See CrimeBe aware of prostitutes around Burgas and Sunny Beach. See CrimeIf you need to contact the emergency services in Bulgaria call 112. English speaking operators are available..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още