IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва е загрижена за прекомерната зависимост от китайските технологии

Общият обем на двустранната търговия със стоки между Китай и Русия е скочил със 72% до 190,3 млрд. долара през 2022 г. в сравнение с нивото отпреди пандемията

06:47 | 19.04.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди около 10 месеца високопоставени руски служители са изразили частна загриженост относно рисковете от прекомерна зависимост от китайските технологии, след като санкциите на САЩ и Европейския съюз прекратиха достъпа до алтернативни доставчици.

Непубликувана досега оценка на Министерството на цифровото развитие, комуникациите и масовите медии на Русия показва, че някои висши служители се притесняват, че китайски компании като Huawei Technologies Co. Ltd. могат да започнат да доминират на руския пазар и да представляват риск за информационната сигурност и мрежите на страната, предава Bloomberg

Европейски служители, запознати с документа, заявиха, че документът подсказва, че Русия е притисната в ъгъла, тъй като изпитва затруднения да произвежда съвременни технологии в страната и е откъсната от други външни пазари след нахлуването в Украйна. В доклада, изготвен през лятото на 2022 г., се изтъкват по-специално чиповете, мрежовите устройства и електрониката като области на особена уязвимост. 

Оттогава насам руските власти са успели да внесат някои санкционирани американски и европейски компоненти чрез трети държави, включително през континентален Китай и Хонконг, съобщи по-рано Bloomberg. Но САЩ и ЕС засилват усилията си за затягане на търговските си ограничения, което предполага, че снабдяването с модерни технологии може да стане по-трудно. 

Европейските служители заявиха, че оценката е била споделена сред няколко души в Генералния щаб на въоръжените сили, най-висшия военен орган на Русия, както и сред някои от членовете на Съвета за сигурност, който включва министрите на отбраната и външните работи на страната и се ръководи от президента Владимир Путин.

Руските опасения за прекомерна зависимост от компании като Huawei, China Mobile Ltd. и други повтарят някои от опасенията, изразени в САЩ и части от Европа относно риска за сигурността, свързан с използването на китайски технологии в чувствителни части от информационните им мрежи. 

Анализът също така подчертава една от многото стратегически удари, които Кремъл понесе, след като повечето икономически връзки с ЕС и САЩ бяха прекъснати поради войната: увеличеното влияние на Китай.  

Длъжностните лица, запознати с меморандума, твърдятс, че той потвърждава по-скорошни доклади, според които Русия се е стремяла да се снабдява с няколко технологии от Китай, като например радиоелектроника, рутери, базови станции, микроелектроника, чипове и материали, използвани в полупроводниците. 

Макар че според служителите в документа не се споменават оръжия, САЩ са наложили санкции на няколко китайски компании за доставка на компоненти и стоки, за които се твърди, че са използвани за военни цели в Украйна.

Все още няма признаци за пряка военна подкрепа от страна на Китай за Русия, а САЩ и съюзниците им са уверени, че ще могат да открият всяко движение на значително военно оборудване от Китай, заяви европейски дипломат, запознат с тази оценка. 

Администрацията на Байдън е предупредила Пекин да не предоставя на Москва оръжия. Китай многократно е заявявал, че не е доставял оръжие на Русия и обвинява САЩ, че подклаждат конфликта, като предоставят оръжие на Украйна.

В меморандума се споменават множество разговори между руски и китайски официални лица, включително четири видеоконферентни разговора, в които според авторите са обсъждани доставки на технологични компоненти, увеличаване на производствения капацитет в Русия и потенциални китайски инвестиции в руската индустрия. Според запознатите с руския документ в тези разговори са участвали служители от Министерството на търговията и промишлеността в Москва и техните китайски колеги, както и представители на руски и китайски компании.

Китайското външно министерство заяви, че не може да провери автентичността на информацията и че Пекин има нормални търговски отношения с Русия. Министерството на цифровото развитие, комуникациите и масмедиите в Москва не е отговорило на молбата за коментар.

Според запознати с документа Русия е подготвила списък за китайските официални лица, в който подробно са описани стоките, от които се нуждае, включително и оборудване, използвано в комуникациите, мрежите, радиоразпръскването и центровете за данни. 

Руските официални лица все още имат амбиции сами да произвеждат критично важно оборудване и източници на Bloomberg казват, че бележката показва, че те се притесняват, че зависимостта им от Китай може да забави и вътрешната им индустрия. Въпреки това руските военни започнаха да се опитват да заменят чуждестранните компоненти с местно произведени части в оръжейните си системи преди години и това усилие в по-голямата си част се провали, подчертавайки предизвикателствата, пред които е изправена Москва при възпроизвеждането на напреднали технологии.

Не всички стоки, споменати в документа, съдържат части, произведени в САЩ или ЕС, но според оценката на руските автори вероятно няма технологии в интересуващите ни сегменти, които да не зависят поне от американска или европейска интелектуална собственост или производствено оборудване, като например оборудване за производство на чипове. Tърговските отношения между Китай и Русия. Графика: Bloomberg Tърговските отношения между Китай и Русия. Графика: Bloomberg

Китай неведнъж е критикувал използването на санкции за изолирането на Русия, но въпреки това неговите компании внимават да не се окажат в нарушение на мерките на САЩ и ЕС, опасявайки се, че могат да попаднат под прицела на собствени икономически ограничения. По време на срещата си с Путин миналия месец китайският президент Си Дзинпин пое ангажимент за значително увеличаване на двустранната търговия.

През март Си се срещна и с руския министър-председател Михаил Мишустин, като двамата се ангажираха да разширят сътрудничеството в областта на търговията, включително в областта на високите технологии, предаде тогава информационната агенция Xinhua. Русия желае да засили сътрудничеството си с Китай в области като инвестиции, търговия, енергетика, природен газ, мирно използване на ядрената енергия, авиация и космонавтика, научни и технологични иновации, трансграничен транспорт и логистика, както и да засили комуникацията и сътрудничеството в областта на безопасността на снабдителните и индустриалните вериги, продоволствената сигурност и други въпроси, заяви Мишустин.

Общият обем на двустранната търговия със стоки между Китай и Русия е скочил със 72% до 190,3 млрд. долара през 2022 г. в сравнение с нивото отпреди пандемията - 110,9 млрд. долара през 2019 г., твърди базирания в Женева Trade Data Monitor. Данните показват значително увеличение на руския внос на китайски смартфони, моторни превозни средства и строително оборудване. В замяна на това Пекин е увеличил покупките си на руски енергийни продукти като петрол, въглища и природен газ.

Сега ЕС и държавите от Г-7 засилват вниманието си към заобикалянето на санкциите, особено като следят т.нар. стоки с двойна употреба, които могат да служат както за военни, така и за граждански цели. Тези усилия включват оказване на дипломатически натиск върху трети държави и въвеждане на инструменти за идентифициране и насочване към компании, които може да помагат на Русия да заобикаля ограниченията. Миналия четвъртък САЩ наложиха санкции на десетки юридически лица в 20 държави, които обвиниха, че помагат на Москва да заобикаля санкциите.

В бележката се описва как някои по-чувствителни предмети, като например радиоелектронни устройства, могат да достигнат до Русия по т.нар. партньорски канали. 

При тази система производителят пренася изделията по суша до посредник, който след това ги изнася за Русия, често през трета държава. Трансакциите ще се извършват в местна валута, а етикетите на продуктите и митническите документи могат да бъдат променяни. Част от оборудването може да е без маркировка. 

Продуктите с по-нисък риск, като например мобилните телефони, често се изпращат по по-редовни канали, но все по-често се продават чрез дилъри от трети страни, а не директно.    

В документа са изложени опасенията на Русия, че зависимостта на комуникационните мрежи от устройствата на Huawei представлява опасност за информационната сигурност, както и за надеждността на мрежите и намалява възможностите за местните доставчици. В оценката дори се предлага да се обмислят ограничения върху технологиите, произвеждани от Huawei и други китайски компании, за да се избегне сценария на пълна зависимост. 

Наред с други потенциални контрамерки в документа се предлагат:

  • Налагане на квоти за китайски стоки 
     
  • Подтикване на китайските фирми да прехвърлят производството си в Русия 
     
  • Изискване китайските доставчици да използват руски граждани и подизпълнители
     
  • Ограничаване на използването на оборудване без марка
     
  • Стимули като дългосрочни договори и субсидии за руските разработчици и телекомуникационни компании

Имайки предвид състоянието на руските комуникационни мрежи, служителите твърдят, че авторите на меморандума не виждат непосредствен натиск върху Русия да бърза да сключва пълномащабни споразумения с китайски компании и че Москва разполага с още една-две години, за да спечели време, което би било полезно за повишаване на вътрешния ѝ капацитет и възможности. Тази оценка обаче вече е почти на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Хахахахаха;0 И какво станА сега- май чак СЕГА руССките нацисти се ''сетиха'', че ''архивраговете'' им- 1. САЩ. 2. ЕС 3. Япония 4. Тайван, са онези държави, без чиито технологии ''економиката'' на руССия е гОла вОда и изобщо не може да функционира така, че да дава реален ръст на БВП;0 То наистина се иска много от руССнаците, за да го разберат- елементарен училищен курс по макро- и микро- икономика- хахахахаха;0 Нали уж руССия имала мощна икономика- КЪДЕ са руССките технологии, а- хааххаххаха;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: earth1225 То тия на опашките за Лади и перални ще са щастливци, че 200 000 вече са на опашката за правотгълна дупка в земята, а милиони са на опашката за смешни пенсии и заплати, които са жалки дори вече за държави в Африка. Така е, да коленичат още повече на вожда-жyже, той ще ги оправи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
earth1225
преди 1 година
Кофти за Руския народ.Очаквайте скоро опашки за Волги, Лади, перални които са като варели /от едно време ако се сещате (баба ми имаше такава)/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Москва скоро ще разбере откъде изгрява слънцето и къде зимуват раците.Със Запада им беше лесно, играеха игри с различните страни, всяваха разкол и противоречия, възползваха се от различните енергийни зависимости на членовете на западния клуб.Сега ще се разправят с един монолитен играч,който държи всички козове и далеч не е сигурно,че винаги ще е на една струна с Москва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още