IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei е заменила хиляди компоненти в продуктите си заради санкциите на САЩ

Компанията ползва свои заместители на над 13 хил. части

16:27 | 18.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Huawei Technologies е заменил повече от 13 хил. части в своите продукти, които са засегнати от търговските санкции на САЩ, твърди основателят на компанията според стенограма на реч, публикувана в петък от китайски университет, предава Ройтерс.

Според текста на речта, произнесена през февруари и публикувана от университет в Шанхай, Рън Джънфей е казал, че през последните три години Huawei е сменила общо 13 хил. компонента с местни китайски заместители и е преработила 4000 платки за своите продукти.

По думите му производството на платките се е „стабилизирало“.

Информацията, която Ройтерс не е успяла да провери независимо, хвърля светлина върху усилията на Huawei да се възстанови след търговските ограничения, наложени от Съединените щати. От 2019 г. Huawei, основен доставчик на оборудване за 5G телекомуникационни мрежи, е обект на последователни действия за контрол върху износа от страна на САЩ.

Тези действия прекъсват доставките на чипове от американски компании към Huawei, но и ограничават достъпа ѝ до американски технологични инструменти, така че да не може да проектира собствени чипове, които партньори да произвеждат за нея. Освен това администрацията на Джо Байдън наложи забрана за продажбата на ново оборудване на Huawei в САЩ. 

Рън е направил изказването в рамките на разговор с китайски технологични експерти на 24 февруари, посочва университетът. Базиран в САЩ представител на Huawei не е отговорил веднага на запитването за коментар по въпроса.

Рън твърди, че Huawei е инвестирала 23,8 млрд. долара в развойна дейност през 2022 г., а „докато нашата рентабилност се подобрява, ще продължим да увеличаваме разходите си за проучвания и развитие“.

Основателят посочва, че компанията е изградила своя собствена система за планиране на копоративните ресурси, наречена MetaERP. Тя ще бъде пусната през април и ще помогне за изпълняването на основните бизнес функции, включително финансите, веригата на доставките и производствените дейности.

Рън твърди, че Huawei не планира да пусне конкурент на ChatGPT, но коментира, че Microsoft няма да е единственият доминиращ играч на пазара на изкуствен интелект. По думите му Huawei се фокусира върху това да бъде „основната платформа за изчислителна мощност“ за изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 18.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още