IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира да отреже Huawei и ZTE от 5G мрежата

Германското правителство иска да прокуди китайските компании от изграждането на мобилните мрежи в страната

09:10 | 07.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Германското правителство планира значително да ограничи използването на китайски технологии в германските мобилни мрежи, пише Handelsblatt, позовавайки се на правителствени кръгове. Усилията на Берлин вероятно ще имат сериозни последици - за отношенията с Пекин, но и за плановете на германските мрежови оператори за разширяване на 5G стандарта.

Deutsche Telekom, Vodafone и Telefónica трябва да са готови да премахнат със задна дата вече инсталирани компоненти от китайските производители Huawei и ZTE от системите, които са част от критичната инфраструктура. Предполагаемите значителни разходи ще трябва да бъдат поети от самите корпорации, пояснява високопоставен служител. 

От години министерствата в Берлин обсъждат участието на китайски технологични компании в мобилните 5G мрежи, като претеглят предупрежденията на разузнавателните служби и икономическите интереси. Сега германското правителство е стигнало до заключението, че в германските мрежи са инсталирани в голям мащаб „важни за сигурността" компоненти от Huawei и ZTE. Става въпрос за технология, „която би могла да даде възможност на държавата да упражнява политическа власт", пояснява източникът. 

До лятото вътрешното министерство ще „навлезе в много строга проверка" и ще се обърне към доставчиците на телекомуникационни услуги. Последващата процедура ще има „решаващ резултат". На въпрос на Handelsblatt Huawei подчертава, че „не е обект на никакви правни задължения, които биха могли да го поставят в конфликт с германските закони и правила". ZTE не коментира темата. 


Досега срещу Huawei и ZTE не са предоставени ясни доказателства нито за шпионаж, нито за саботаж. Huawei подчертава, че отговаря на най-високите стандарти за сигурност и не се намира под влиянието на „никакви външни организации или лица в своите действия". А едва в края на януари Германската федерална служба за информационна сигурност (BSI) сертифицира 5G компонент от ZTE като сигурен. 

Германското правителство обаче посочва, че решаваща е не само техническата проверка от BSI, но и „дали компанията производител е пряко или косвено под държавно влияние". Сега това ще бъде разгледано „много критично". Тези изявления са насочени към Китай. 

Законите за сигурност на Народната република задължават дружествата да си сътрудничат с държавните органи. За разлика от демократичните страни дружествата в Китай нямат възможност да се защитят от държавна намеса. Фактът, че Huawei отрича, че трябва да следва инструкциите на китайските агенции за сигурност, очевидно се счита за недостоверен от германското правителство.

Стъпката, която Федералното министерство на вътрешните работи планира в момента, е политически изключително взривоопасна. Защото тя се случва в разгара на заседанието на Китайското народно събрание - най-важното политическо събитие в Китай през тази година. За държавното ръководство е изключително важно всичко да протече гладко по време на десетдневната среща. Правителството в Пекин неведнъж е давало да се разбере, че отдава голямо значение на достъпа на Huawei до европейските мрежи. 

САЩ отдавна предупреждават за рисковете.

„Ако е вярно, че Министерството на вътрешните работи най-накрая започва да забранява 5G компоненти от ненадеждни доставчици, това би било добра новина", казва Норберт Рьотген от християндемократите, един от най-яростните критици на Huawei в Бундестага. „Huawei и други доставчици, които са подвластни на влиянието на китайското правителство, представляват риск за сигурността на нашите мрежи."

 


Йенс Цимерман от социалдемократите също подчертава: „С оглед на променената ситуация в областта на сигурността не можем да толерираме в опорните мрежи хардуер от производители, които не са напълно надеждни“. 

Китайският производител Huawei е близък партньор на германските мобилни оператори. Според оценките почти 60% от компонентите, инсталирани в германската мрежа, са от компанията. Например антените, които приемат данни от мобилните телефони, или базовите станции, които ги обработват. 

След влизането в сила на новия Закон за информационната сигурност преди две години телекомуникационните компании като Vodafone и Deutsche Telekom трябваше да получат одобрение за използването на особено чувствителни мрежови компоненти. Тъй като дружествата очакваха, че компонентите от китайски производители няма да преминат теста, те дълго време се въздържаха от подаване на заявления за компоненти на Huawei.

Според индустриални източници обаче Telefónica Deutschland (O2) вече се е решила на това и е уведомила федералното правителство за инсталирането на нови устройства на Huawei. Компанията не пожела да коментира темата пред Handelsblatt. 

Изглежда също така, че мрежовите оператори вече са инсталирали компоненти, които сега се считат за значими за сигурността, преди влизането в сила на новия закон. По-конкретно, това са компоненти на 4G мрежата, които стават 5G-съвместими чрез софтуерни актуализации и по този начин поемат критични функции за работата на мрежата. Именно за тях се отнася обявеният сега преглед на федералното правителство.

Deutsche Telekom декларира, че ще използва критични компоненти от всички производители „след собствена проверка и проучване и одобрение или неодобрение от Федералното министерство на вътрешните работи и подчинените му органи". Говорител на Telefónica подчерта, че са спазили „всички законови изисквания" при използването на критични компоненти. Vodafone остави запитването без отговор.

Въпреки че европейските производители, като Nokia или Ericsson, напоследък наваксват сериозно, компонентите от Китай все още се считат за водещи в техническо отношение в индустрията. Освен това те са и евтини. Но на икономическата привлекателност се противопоставят опасенията за сигурността. САЩ неведнъж са изтъквали пред германското правителство риска от това да се разчита на китайски компании за 5G. Германските разузнавателни служби споделят тази оценка. Въпреки това германското правителство дълго време се колебаеше да вземе решение. Една от причините беше страхът от ответни мерки от страна на китайците.

Deutsche Telekom, Vodafone и Telefónica също предупредиха за забавяне на изграждането на 5G мрежата, която не само трябва да предава данни по-бързо, но може да се използва за свързване на фабрики и самоуправляващи се автомобили. В документи, изтекли в Handelsblatt, Deutsche Telekom веднъж описа Huawei като „ключова за нашите 5G планове компания". 

Но най-късно с руската война срещу Украйна обаче мненията в Берлин се промениха. Партньорството с Русия в областта на енергетиката направи Германия уязвима за изнудване, поради което в германското правителство се прави преоценка и на икономическите връзки с Китай. Обръща се повече внимание на рисковете за сигурността, особено в критичната инфраструктура.

„Германия е силно зависима от китайската инфраструктура", казва датският анализатор на мобилната индустрия Джон Странд. „На практика това означава, че Германия, а оттам и ЕС, не могат да наложат на Китай същия вид санкции в случай на китайско нахлуване в Тайван, каквито наложихме на Русия“. 

Експерти по сигурността от германското правителство също смятат, че са възможни крайни сценарии: Китай може да използва технологията на Huawei, за да инсталира зловредни софтуерни актуализации и да парализира части от мобилната мрежа. В същото време съществуват опасения, че Huawei може да събира данни и да ги споделя с китайския режим. Досега обаче властите не са хванали Huawei да прави това.

Следователно нововъзникващата забрана на Huawei не се основава на технически доказателства, а на оценка на политическия риск. В случай на конфликт Китай би могъл да използва ролята на Huawei в германската мрежа за мобилни телефони, за да окаже натиск върху Федералната република - тази загриженост се разглежда като ключова в Берлин.

Не е ясно дали евентуална забрана на Huawei за вече инсталирани компоненти би могла да бъде приложена без съдебно решение - защото мрежовите оператори биха могли да заведат дело срещу правителството за обезщетение. Telefónica вече призовава за дълги преходни периоди. „За нас, мобилните оператори, е важно да получим ясни и постижими изисквания от отговорните органи и законодателя", се казва в нейно изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 1 година
Няма нищо чудно в това когата бях в Германия в 2016 година в град Улм наложи ми се да инсталирам Картите на google в offline режимза да мога да ги ползвам и без наличието на Интернет но ми направи впечетление ,че Интернетът е много бавен попитах защо тъй е бавен. "''''Чичо при нас е така ние ползваме още 56 К Модеми --- ми каза ."''''' Не можах да повярвам и то в Германия.? Попитах го къде е Модем'ът -показа го -действително ползват RJ-11 Тел. кабел и на Модема е написано 56 К ( за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mvr0306
преди 1 година
До: sssaaaНе е толкова лесно да се върне производството в Европа. Щатите ще се оправят някак си, но ЕС е бита карта. Тук вече има само планове, регулации, директиви и пътни карти. Плана за въстановяване е поредното пилеене на пари и нищоправене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
Май се заформя нова студена война. Хубавото за нас е е ще намалеят некачествените китайски стоки и дано се върне производството обратно в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още