IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ забраниха на Huawei, ZTE и други компании да продават оборудването си в страната

Федералната търговска комисия продължава действията си срещу китайските компании

14:39 | 28.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Huawei Technologies и ZTE Corp. получиха забрана от регулаторите в Съединените щати да продават телекомуникационно оборудване в страната заради опасения от рискове за сигурността, с което властите продължават продължаващите с години усилия за ограничаване на достъпа на китайските телекомуникационни компании до американските мрежи, пише Bloomberg.

В заповед от петък Федералната комуникационна комисия включи в списъка и доставчиците на свързани камери Hangzhou Hikvision Digital Technology и Dahua Technology, както и производителят на двупосочни радиостанции Hytera Communications.

„Федералната търговска комисия се ангажира да защитава нашата национална сигурност, като гарантира, че ненадеждното комуникационно оборудване не е разрешено за използване в рамите на нашите граници и ние продължаваме работата си тук“, коментира председателката на регулатора Джесика Розенворсел. „Тези нови правила са важна част от настоящите ни действия за защита на американския народ от заплахи за националната сигурност, включващи телекомуникации“.

При гласуването комисията е заключила, че продуктите представляват риск за сигурността на данните. Предишните усилия за ограничаване на китайския достъп включваха контрол върху износа за ключово модерно оборудване и софтуер. Отскоро американските власти обмислят налагането на рестрикции и върху TikTok заради притеснения, че китайските власти могат да получат достъп до данните на американските потребители през приложението за споделяне на кратки видеа.

„Кулминиращо действие“

„Това е кулминиращо действие“, коментира Клон Кътчън, старши сътрудник в базирания във Вашингтон мозъчен тръст American Enterprise Institute. „Нещата, които започнаха при Тръмп, сега се изпълняват. Администрацията на Байън продължава да се прицелва в тези компании, защото заплахата не се променя“.

В отговор по имейл Hikvision заяви, че продуктите ѝ за видео сигурност „не представляват заплаха за сигурността на Съединените щати и няма техническа или правна обосновка за решението на Федералната комуникационна комисия“. Компанията твърди, че решението ще „направи по-трудно и по-скъпо за малкия бизнес в САЩ, местните власти, училищните райони и отделните потребители да защитят себе си, своите домове, бизнеси и собствеността си“.

Huawei е отказала да коментира, а Dahua, Hytera и ZTE не са отговорили на въпросите, изпратени им след обичайното работно време в Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзян призова САЩ да спрат, което по думите му е опит за политизиране на икономически, търговски и научно-технологични въпроси. „Това, което направиха САЩ, е още един пример за злоупотреба с концепцията за национална сигурност, използване на държавна власт за нанасяне на вреда върху китайски компании“, коментира Джао на брифинг днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още