IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват Huawei за оборудване, ползвано до военни бази

Вашингтон се опасява, че то може да събира важна информация, която да изпраща на Китай

17:41 | 21.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Администрацията на Джо Байдън разследва китайската Huawei заради опасения, че клетъчните кули на САЩ, ползващи нейно оборудване, могат да улавят чувствителна информация от военни бази и ракетни силози, която след това компанията може да предава на Китай, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Властите са притеснени, че Huawei може да получава поверителни данни за военни учения и състоянието на готовност на базите и персонала чрез оборудването, допълва един от източниците, пожелал да остане анонимен, защото разследването е конфиденциално и засяга националната сигурност.

Разследването, за което до този момент не е писано, е заведено от Министерството на търговията, малко след като Джо Байдън встъпи в длъжност в началото на миналата година.

През април 2021 г. агенцията се обърна към Huawei, за да научи повече за политиката на компанията за споделяне с чужди страни на данни, събрани от оборудването ѝ от телефони, включително съобщения и информация за геолокацията. Това показва документ от 10 страници, разгледан от Ройтерс.

Министерството на търговията заяви, че „не може да потвърди или да отрече информация за течащи разследвания“. То допълва, че „защитата на безопасността и сигурността на гражданите на САЩ срещу злонамерено събиране на информацие е жизненоважна за опазването на нашата икономика и национална сигурност“.

Huawei не е отговорила на запитванията за коментар. Компанията категорично отрича обвиненията на американското правителство, че шпионира потребителите в САЩ и представлява заплаха за националната сигурност“.

Китайското посолство във Вашингтон не е отговорило на конкретните обвинения. В изявление, изпратено по имейл, то посочва: „Правителството на САЩ злоупотребява с концепцията за национална сигурност и държавна власт, за да направи всичко възможно, за да потисне Huawei и други китайски телекомуникационни компании, без да предостави някакви солидни доказателства, че те представляват заплаха за сигурността на САЩ и други страни“.

Ройтерс не е успяла да установи какви действия може да предприеме агенцията срещу Huawei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
В смисъл , ти произвеждаш и инсталираш комуникационно оборудване , което се ползва от мобилни оператори , и си притеснен за бъдещето на новите ти модели ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 1 година
Ха ха ха ... става все по-хаотичен света ... вече да не смееш да направиш каквото и да е ... все в нещо ще те обвиняят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още