IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Русия на практика спря зърнената сделка

Украинските ферми губят работници заради войната

21:23 | 08.05.23 г.
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Русия на практика спря Черноморската зърнена сделка, като отказва да регистрира пристигащи плавателни съдове, съобщи украинското министерство на възстановяването, цитирано от Ройтерс.

Украинските черноморски пристанища бяха блокирани след нашествието на Русия миналата година, но достъпът до три от тях беше разрешен миналия юли въз основа на сделка между Москва и Киев, която беше постигната с посредничеството на ООН и Турция.

„Руската федерация отново на практика спря Зърнената инициатива, като отказва да регистрира пристигащи плавателни съдове и да проведе техните инспекции. Този подход противоречи на условията на настоящото споразумение“, съобщи министерството в комюнике.

То допълни, че 90 кораба, включително 62 плавателни съда за товарене, чакат в турски териториални води за одобрение да навлязат в украински пристанища.

Сделката изтича на 18 май. Москва заплашва да излезе от споразумението, което цели да смекчи глобалната продоволствена криза. Турция и ООН работят за удължаването на сделката.

Зърнопроизводството в Украйна, което дълго време беше двигател на приходите от износ на страната, вече е намаляло значително, защото войната нарушава износа, намалява достъпа до изкуствени торове и прави недостъпни големи масиви обработваема земя, отбелязва Ройтерс в отделен свой материал.

Нов стремеж за набиране на войници от началото на тази година, докато Украйна се подготвя за очаквана контраофанзива, съвпада с ежегодната сеитба, която беше отложена заради обилни дъждове.

Украйна е известна като житницата на Европа. Плодородните ѝ черноземни почви, обширните ѝ ниви и дълбоки черноморски пристанища позволяват на страната да се превърне в голям износител на жито в цял свят.

Износът на земеделски стоки е от жизненоважно значение за икономиката, като съставляваше 12% от БВП преди руското нашествие и около 60% от целия ѝ износ и е от ключово значение за изхранването на някои части от света, включително Близкия изток и Африка.

Но нашествието преобърна до голяма степен положението. Зърнопроизводството се очаква да е намаляло с около 53 млн. тона чисто тегло през календарната 2022 г. спрямо рекордните 86 млн. тона през 2021 г. Тази година то може да достигне едва 44,3 млн. тона.

С надеждата да повиши реколтата тази година Киев въведе закон, който позволява някои ферми да бъдат определени като критично важни за икономиката, предоставяйки им известно освобождаване от повиквателни.

Миналия месец правителството включи повече ферми в списъка си с критично важните, като намали изискваното количество земя от 1000 хектара на 500 хектара, а средния брой на застрахованите работници – до поне 20 души вместо 50.

Правителството твърди, че прави всичко, за да гарантира, че фермите могат да си вършат работата.

Въпреки това двама фермери твърдят, че статутът „критично важни“ не имунизира земеделските производители от повиквателните, особено с удвояването на броя им в началото на тази година.

Наборът от желаещи и можещи работници в селата в Украйна не е голям, тъй като много млади хора са заминали за градовете през последните десетилетия, допълват те.

Денис Марчук, заместник-председател на Украинския земеделски съюз, казва, че положението тази година е „трудно, но не критично“ благодарение на мерките за защита на някои работници.

Според него фермерите приоритизират някои служители, като привличат повече жени, набират хора, принудени да напуснат домовете си заради войната, и задържат други работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още