IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Украйна и Турция ще обсъждат удължаване на зърнената сделка

Вероятността Китай да поеме ролята на посредник във войната в Украйна "не е нереалистична", според украинският зам.-външен министър Андрий Мелник

14:44 | 30.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/Stringer
Снимка: EPA/Stringer

Представители на Русия, Украйна и Турция на ниво заместник-министри в близките дни ще обсъдят въпроса за удължаване на зърнената сделка, която изтича на 18 май, заяви днес турският министър на отбраната Хулуси Акар в интервю за телевизия Хабертюрк, цитирано от ТАСС.

"Ние продължаваме контактите с руската и украинската страна. Договорихме се в близките дни представители на Русия, Украйна и Турция на ниво заместник-министри да се срещнат за обсъждане на въпросите, които се отнасят до зърнената инициатива", посочи Акар, без да уточнява мястото на срещата, предава БТА.

"Срокът на действие на сделката изтича на 18 май. Тя е полезна и за двете страни (Русия и Украйна) и ние сме говорили в приятелска атмосфера със страните за ползата от продължаването й. Има вероятност за удължаване на сделката", посочи още министърът, като добави, че черноморската хуманитарна инициатива може да стане модел за решаване и на други проблеми.

"Ние също така смятаме, че зърнената сделка може да способства за решаването на други въпроси, по-сепциално за прекратяване на огъня, за обмен на пленници", заяви Акар.

Удължаването на срока на зърнената сделка беше обсъдено миналата седмица по време на телефонни разговори между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Говорителят на руския лидер Дмитрий Песков заяви в петък, че истанбулската сделка не се изпълнява в частта, която се отнася до Русия, и че перспективите за удължаване на споразумението в това отношение "не са много добри", напомня ТАСС. 

Според вестник "Хюриет" турската страна ще обсъди този въпрос с представители на ООН, САЩ и Великобритания през следващите дни.

На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет документи за доставка на храни и торове на международния пазар. Първоначално споразуменията бяха подписани за срок от 120 дни, а през ноември миналата година срокът на споразуменията беше удължен за същия период.

Междувременно украинският заместник външен министър Андрий Мелник коментира, че вероятността Китай да поеме ролята на посредник във войната в Украйна "не е нереалистична", предаде ДПА.

"Разбира се, че китайците преследват собствените си интереси, но аз наистина смятам, че справедливо и мирно разрешение и прекратяване на военните действия е повече в съответствие с интересите на Пекин, отколкото това огромно и неспиращо земетресение, разтърсващо целия световен ред", каза днес Мелник в интервю за изданията от германската медийна група "Функе".

Телефонният разговор между украинския президент Володимир Зеленски и китайския лидер Си Дзинпин, проведен за първи път откакто започна войната преди 14 месеца, "е голям напредък в засилване на нашите отношения с Китай и прекратяване на руската агресия", добави той.

Бившият украински посланик в Германия подчерта обаче, че "за Киев оттеглянето на всички руски войски от окупираните територии е задължително условие".

Според предложението на Китай за политическо разрешение на конфликта в Украйна не се предвижда изтеглянето на Русия от районите, които е окупирала през изминалата година, нито от Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г., отбелязва агенцията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още