IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Реакторите на Запорожката АЕЦ са спрени в случай на провокация

Назначените от Русия ръководители на Запорожска област започват да евакуират хора в очакване на контраофанзива на украинските сили

23:16 | 08.05.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Реакторите на Запорожката АЕЦ са спрени в случай на „провокации“ от украинските сили, съобщи руската осведомителна агенция ТАСС, като се позова на назначения от Москва губернатор на контролираната от Русия част от заобикалящия регион.

Русия завладя централата в първите дни на нашествието срещу Украйна миналата година.

Очаква се скоро Украйна да започне дългоочакваната контраофанзива, за да си възвърне контролирана от Русия територия, включително потенциално Запорожска област, и руските власти започват да евакуират хора.

„Нивото на водата в близкия Каховски язовир се вдигна до 17,8 м. Разбираме, че това е манипулация. Ядрените реактори са спрени“, каза пред ТАСС Евгений Балицки.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви преди време, че всички шест реактора в най-голямата ядрена централа в Европа са вече в „студено затваряне“, т.е. не произвеждат електрическа енергия, но са заредени с ядрено гориво.

Гроси предупреди в събота, че положението около централата става „потенциално опасно“, докато назначените от Москва власти започнаха да евакуират хора от близките райони.

Около 3000 души са били евакуирани от селата близо до фронтовата линия, съобщи ТАСС, цитирайки Балицки, включително 1000 непълнолетни.

МААЕ и преди е отправяла предупреждения за безопасността на централата, след като артилерийски обстрел временно прекъсна електрозахранването.

През март организацията предупреди, че централата работи на дизелови генератори, за да поддържа жизненоважните охладителни системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още