IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 9 май Украйна вече ще празнува Деня на Европа

Върховната Рада ще обсъди законопроект, който предлага честванията за края на Втората световна война да се преместят на 8 май

12:32 | 08.05.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски е внесъл законопроект във Върховната Рада, с кото предлага честванията за победата над фашизма да се преместят на 8 май, а на 9 май Украйна ще отбелязва Деня на Европа и подписването на Шуманската декларация.

На 8 май 1945 година Германия обявява капитулацията си и това слага край на Втората световна война (1939 - 1945 година), коментира Зеленски във видеообращение. Това е чистата история, без идеологически нюанси, допълва още той.

Исторически Русия празнува края на Втората световна война не на 8 май, а на 9 май, защото германската армия обявява своята капитулация късно вечерта - 23:01 часа, тоест вече на следващия ден по московско време. Съветското правителство съобщава за края на войната на 9 май.

"Никога няма да забравим приноса на украинския народ за победата над нацизма и няма да позволим лъжи, че победата в тази война можеше да се случи без участието на някоя държава или народ. Тогава заедно унищожавахме злото и сега също унищожаваме подобно зло, защото за съжаление то се завърна", каза още Зеленски в своето обръщение.

Той отбеляза жертвите на Украйна във Втората световна война - повече от 8 млн. украинци губят живота си на фронта, при окупацията и бомбардировките на страната, както и в Холокоста.  Днес агресорът е друг, но целта е същата - робство и унищожение, каза още украинският президент по повод руските военни действия в страната.

"Както през Втората световна война, ние не сме сами срещу злото - ние се борим заедно по същия начин, заедно с целия свободен свят", допълни още той. "Все още не знаем деня на нашата победа, но знаем, че тя ще бъде празник за цяла Украйна, цяла Европа и целия свободен свят", заяви още Зеленски и обеща, че страната му ще си върне окупираните територии, а украинците ще се върнат по домовете си.

На 9 май Европа отбелязва своето обединение и от утре Украйна се присъединява към тези чествания, след подписан указ от държавния глава. "От утре ние ще отбелязваме нашето историческо единство - единството на всички европейци, които унищожиха нацизма и ще победят расизма", заяви Зеленски. Той отчете, че Европа е дала убежище за милиони украински деца и жени, не е поставяла въпроси за избрания път и никога не е наричала Украйна "изкуствено създадено" или "функционално" образувание.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира по време на своя редовен брифинг в Москва, че за много украинци 9 май ще остане "свещен ден", пише Ройтерс. ТАСС допълва, че от 2015 година на 9 май Украйна отбелязваше Деня на победата наднацизма през Втората световна война. Тогава с решение на Върховната Рада, свързано с декомунизацията на страната, беше отменено честването на Деня на победата над фашизма във Великата отечествена война. Оттогава и Украйна възприема като символ на победата червения мак, както и другите европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 14 rate down comment 8
Импeраторът
преди 11 месеца
До: baybay11 че ти знаеш ли за фен на Русия който да живее в Русия :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 9
baybay11
преди 11 месеца
До: Импeраторът от бг гражданство и да отидат в русия- признак на шизофРРРения е душата, сърцето и съзнанието им да е русия и само русия, а да живеят и работят във вражеска за русия България. Щом страдат толкова жестоко, да се освободят от страданието си и нека съзнанието им пак стане цялостно по посочения от мен начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 8
baybay11
преди 11 месеца
До: Импeраторът Хм= как да се научиш да живееш с нещо, което иска да превърне българите в България, в... руснаци; иска от нас да предаваме националните и държавните интереси на българия, да ги тъпчем, а да защитаваме държавните интереси на русия...За тези , хм, същества, русия стои по-високо от България във всичко и те самите слагат русия над България. Всичко друго мога да преглътна от тях, но не и това. Тази червена линия ще им изяде главата. За да са в мир със себе си, да се освободят от
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Глупавия мypзиляж газ пикae заради факта, че поредния москалски мит беше развенчан. И ракетките им се оказаха като всичко друго от пPaccия - въздух под налягане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 11 месеца
До: Siuuuuu новорегистрирана малоумнааа и лъжлива копейка .. класика :):) няма сми да се занимаваш с такива имбециили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 19
Siuuuuu
преди 11 месеца
До Зелка и останалите *** дето вярват, че Патриот може да свали Кинжал:Това е като да вярваш, че с прашка може да уцелиш куршум и да го свалиш. Кинжал лети в пъти по-бързо от ракетите изстреляни от Патриот.Вие сте същите ***, които разпространявахте видеото с руския танк газещ цивилни в центъра на Киев. https://***.youtube.com/watch?v=YYBni5XDhqgПосле се оказа, че танкът не бил танк, ами "Стрела" и не бил руски, ами украински....*** обаче не се извинихте за лъжите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 11
zelka007
преди 11 месеца
До: Siuuuuu... нефелен , я виж какво писаха преди 2 мин украинците ... :))) ... деевваа и тааппииттее парчета сте копейкозависимите : нагли , безочливи , вулгарни , подли , лъжливи , с една дума : НЕ-ФЕЛ-НИ ... !!!!! ... https://***.unian.net/war/voyna-rossii-protiv-ukrainy-yuriy-ignat-obyasnil-pochemu-srazu-ne-soobshchili-ob-unichtozhenii-kinzhala-12248619.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 12
khao
преди 11 месеца
До: Siuuuuu ама по первий канал ли го съобщиха? но сигурно си прав, а това че днес и американосите поздравиха Украинците за свалени Кинжал, ще го оставим на страна... все едно не се е случило, а вие сте пред полската граница! ... кога е парада в Москва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 15
Siuuuuu
преди 11 месеца
Делянче, Украйна официално опроверга свалянето на Кинжал. Ти кога ще опровергаеш лъжестатията, която написа онзи ден и ще ни се извиниш за това, че излагаш невярна информация?Или ще се правиш на ощипана признавайки, че умишлено лъжеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 11 месеца
пулицър за неграмотно заглавие... и втори за неверно, че те до сега го празнуваха на 9ти! :D:D наздраве на редакцята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още