IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва ще отговори с "конкретни действия" на атаката с дронове срещу Кремъл

Ще бъдем клоуни, ако извадим ядрено оръжие заради дроновете, смята Евгений Пригожин

21:30 | 05.05.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Москва ще отговори с "конкретни действия" на атаката с дронове срещу Кремъл, заяви външният министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той отказа да коментира дали тя може да бъде възприета като "повод за война" - casus belli, но заяви, че определено това е "вражески акт", на който ще бъде отговорено.

Това е един от малкото коментари по казуса от представител на руското правителство, макар че темата се експонира широко на различни нива.

Зам.-председателят на Съвета за сигурност - бившият президент Дмитрий Медведев, например няколко часа след като новината за атаката беше публично оповестена, призова за "физическото отстраняване на (украинския президент Володимир - б.р.) Зеленски и неговата клика". "Той не е нужен дори и за подписване на безусловната капитулация", написа Медведев в своя канал в Telegram.

Също в социалната мрежа председателя на руската Дума Вячеслав Володин коментира, че е време Русия да използва "други оръжия" в Украйна.

Този думи веднага повдигнаха опасенията, че Москва може да извади своите ядрени оръжия, каквито заплахи често се публикуваха преди месеци, включително и от Медведев и от бившия директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

Сянката на ядреното оръжие надвисва периодично над конфликта в Украйна, тъй като в Конституцията на Русия е предвидена защитата на територията с всички възможни средства и оръжия. Тонът обаче беше снижен, след като Китай официално се обяви срещу ядрената реторика през миналата есен.

 В своя канал в Telegram собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е категоричен: "Ще изглеждаме като клоуни, ако заплашваме с ядрено оръжие заради детски дрончета". Веднага след новината Пригожин омаловажи случилото се. "Не мога да коментирам това явление - може и да е и мълния", коментира той в социалната мрежа.

Пригожин каза, че повече се вълнува от доставката на въоръжение, а по-рано днес (5 май) съобщи, че изтегля "Вагнер" от Бахмут заради липсата на редовни доставки на артилерийски снаряди и подкрепление от руската армия. Неговият коментар предизвика нареждане на министъра на отбраната Сергей Шойгу да бъде обезпечена непрекъснатостта на доставките на фронта.

Киев официално отрече причастност към дроновете, изпратени към сърцето на Кремъл - Сенатския дворец, където е и резиденцията на руския президент. "Не атакуваме нито Москва, нито Путин", каза Зеленски и допълни, че страната няма достатъчно оръжия, за да ги използва "къде ли не". Целта на украинските военни е деокупацията на Украйна, каза още той.

Военните анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) коментират, че атаката или е причина за срам за руската противовъздушна отбрана, която допуска дрон в Кремъл, или е претекст за ескалация на войната. Атаката върна спомена за самолета "Чесна", пилотиран от германеца Матиас Руст, кацнал на Червения площад в разгара на Студената война през 1987 година. Тогава 19-годишният младеж направи за смях съветската армия и системите за охрана на столицата. 

Сегашната атака може да бъде оправдание за Москва и за отменените паради по случай Деня на победата на 9 май, или отсъствието на президента Владимир Путин от Червения площад. Досега в 21 руски града, включително и в окупирания през 2014 година Крим, без конкретни причини са отменени всички традиционни събития, свързани с края на Втората световна война. Някога Москва събираше световните лидери, които отбелязваха края на войната и отдаваха почит на милионите загинали, но за тази година се очаква Путин да посрещне само президента на Киргизстан Садир Жапаров, който ще бъде на посещение в Москва в този момент. 

В Кремъл обясниха липсата на чуждестранни делегации с факта, че тази година не е кръгла годишнина от края на Втората световна война. Парадът се провежда за втори пък след началото на войната в Украйна. Миналата година речта на Путин беше очакван с големи опасения, че той може да признае, че Русия води война в съседната си страна, а не "специална военна операция" и да обяви началото на пълна мобилизация.  

Подготовката за Деня на победата е била основната тема на заседанието на Съвета за сигурност на Русия, провело се днес (5 май). Срещата е редовна, по график, и се проведе онлайн, става ясно от съобщение на сайта на Кремъл. Заседанието се очакваше с интерес именно на фона на атаката с дронове, но в официалните съобщения няма повече подробности относно взети решения.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков само потвърди темата пред журналисти в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
До: wart Русия трябва да бъде разрушена .. и ще бъде, силно разчитам на путин за тая работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
wart
преди 11 месеца
Досега цялата банда около наркоманът клоун трябваше да бъдат унищожени. Както и мостовете тунелите цялата инфраструктура представляваща заплаха в момента повече от 1500 Американски персонал работи в Киев?-възхищават се на красотата на Киев? . Особено Западното от направление от Полша цели ешелони с воена техника - оръдия , артилерийски установки , танкове пристигат на фронта безпрепяствено ? Ако тоя наркоман - сигурно ще го направи- някой ден с ракета с ядрен заряд използва срещу Русия може б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
До: SnaGi копейка малоууумна, радвам се че ме помниш и споменава... значи добре съм унижил пропадналата ти душа! :D Обещавам да не спирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
SnaGi
преди 11 месеца
До: zelka007, Абе младеж, пак почна да си измисляш неща за себе си. Някакви психични проблеми имаш, раздвоения на личността. Постоянно говориш неща, които едно с друго се се различават във времето. Никой вече не те взима на сериозно, всеки ти се подиграва, освен твоята дружка khahoto. Платен *** с психични проблеми си, признай си :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Днес отрано си се наквасил. От зор си пропуснал важни моменти от професионалния си опит: че си управлявал МиГ-29 и Ф-16 и че си карал файтон по калдъръма на Княжевско шосе между двете световни войни. Аз като ти казвам, че си търчи-лъжи, ти се пундриш. Я да видим сега, като рассийката не заслужава и 1/100 от вниманието, което й пришиваш, дали можеш да спреш да пишеш за нея? Ей така - да я накажеш. От днес - никакво внимание. Нула коментари за рассийката! Ок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 11 месеца
и една новина от последният момент за ултрасите копейкопоклонници ... украинските ПВО системи Patriot , са успели да свалят безаналоговата "гиперзвуковата" ракета kh-47 "кинжал" ... :))) ... вероятно предполагам има добро стечение на обстоятелствата , но с най-голяма тежест е факта , че украинските оператори на Patriot са отлично подготвен ... !! ... а прехвалените рассийски страшилки са свръх надценени и вероятно не притежават приписваната им божествена непобедимост ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 11 месеца
До: SnaGi... аз , за разлика от шебек претендиращ за интелект , съм работил с без аналоговите чудни суровини от втората най-могъща преди 3 години и повече няма да повторя !! турските и българските са няколко порядъка над тях като качество и издръжливост ... убеден съм на 101% , в преекспонирането на тази държава като значение не само за България , ами за целият ЕС ... ние спокойно можем без тях , нищо значимо от там няма за нас , и последните 6 месеца го доказаха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
До: SnaGi... аз , за разлика от шебек претендиращ за интелект , съм карал няколко руски трошки и знам що за технологическа икономика са . за разлика от шебек претендиращ за интелект , съм влизал в зала за управление на "модерен" работещ за валута за валута по второ направление завод и съм влизал в същият но на honeywell . демонтирал и съм монтирал тягови двигатели на екструдери колкото двуетажна сграда и знам какво представлява рассийски безаналогови технологии и какво представлява AEG ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
До: SnaGi... шебек претендиращ за интелект , с пореден опит да ме засегне и обиди ... :))) ... с това си ляга с това си става ... не от една година от 7-8 пиша и не хиляда ами поне 15 хиляди съм написал ... ЗАЩОТО СЪМ УБЕДЕН , ЧЕ РАССИЙКАТА НЕ ЗАСЛУЖАВА И 1/100 ОТ ВНИМАНИЕТО КОЕТО Й СЕ ПРИШИВА !!!!! ТОВА Е АБСОЛЮТНО НЕЗНАЧИТЕЛНА ЗА НАС , И ЗА ЕВРОПА , ИКОНОМИКА И ДЪРЖАВА , С КОЯТО СМЕ ИМАЛИ В ДАЛЕЧНОТО МИНАЛО ИСТОРИЯ , И НА КОЯТО СМЕ ДАЛИ ДУХОВНОСТ И ПИСМЕНОСТ !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
SnaGi
преди 11 месеца
До: Импeраторът, Дали не загиват деца, понеже основно укро фашистите се крият в жилищни и публични сгради? Или такъв дълбок замисъл ти е труден и текста и събитията се четат повърхностно? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още