IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руска партизанска група може да е отговорна за нападението срещу Кремъл

Украинските власти съобщават за въздушни удари в няколко града, Володимир Зеленски ще посети Международния наказателен съд в Хага

06:35 | 04.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Според руския опозиционер Иля Пономарьов нападението с дрон срещу Кремъл може да е дело на руски партизани. Пономарьов, който твърди, че е в контакт с бойни групи, заяви пред американската телевизия CNN, че все още не може да разкрие повече, тъй като групата все още не е поела публично отговорност за нападението.

Пономарьов, който сега живее в изгнание в Украйна и Полша, беше единственият руски депутат, който гласува срещу анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Оттогава той е в списъка на заподозрените в тероризъм на руските власти.

Опозиционният депутат заяви, че знае за такива дейности в 40 руски града.

Всички партизански групи имали свой собствен фокус. Някои от тях се фокусирали върху саботажа на железопътната мрежа, други извършват палежи на пунктове за набиране на военнослужещи. Те извършват и хакерски атаки, смята Иля Пономарьов. 

В поверителен разговор украински официални лица очевидно са казали на Белия дом, че Украйна не е замесена в нападението, съобщава CNN, като се позовава на двама високопоставени американски служители. Марк Уорнър, председател на сенатската комисия по разузнаването, заяви пред журналисти, че „все още няма индикации", че Украйна стои зад предполагаемата атака с дрон срещу Кремъл. Президентът Володимир Зеленски също по-рано отрече всякакви твърдения за украинска намеса в инцидента.

Русия ще отговори на украинската атака срещу Кремъл, когато сметне за необходимо

Русия ще отговори на терористичната атака на Украйна под формата на нападения с дронове срещу Кремъл, когато сметне за необходимо, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС. "Как биха се почувствали американците, ако някой дрон удари Белия дом, Капитолия или Пентагона? Отговорът за всеки политик или дори за обикновения човек е очевиден: наказанието би било сурово и неизбежно. Русия ще отговори на наглата и арогантна терористична атака. Тя ще отговори, когато сметне за необходимо. Ще реагира в съответствие с оценката на заплахата, която Киев представлява за ръководството на нашата страна", каза Антонов.

Той подчерта, че изявленията на официалните лица във Вашингтон относно ситуацията са "поразително цинични и абсурдни". 

В централните зони на Москва и Санкт Петерсбург полетите с дронове са забранени. Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV В централните зони на Москва и Санкт Петерсбург полетите с дронове са забранени. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV
Украинските власти съобщават за въздушни удари в няколко града

Украинските военни съобщиха за няколко експлозии в страната и помолиха населението да потърси спешни убежища в няколко града. От Киев журналист на Kyiv Independent съобщава за две силни експлозии. В Telegram местните военни призоваха хората да запазят спокойствие и да се преместят в безопасни пространства. В целия регион около Киев са разположени средства за противовъздушна отбрана, се казва в съобщението. По-рано военните предупредиха за възможна атака с дрон в района на Киев.

Местните канали на Telegram съобщиха и за въздушни удари и експлозии в Запорожие и Одеса. Предупреждения за въздушна опасност са били обявени и в други региони. 

Пригожин: Украинската контраофанзива вече е в ход

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност, предаде Ройтерс. 

В аудио обръщение, разпространено в Telegram от пресцентъра му, той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни.

"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени", казва шефът на "Вагнер". 

По-късно през деня Пригожин заяви, че през последното денонощие бойците от "Вагнер“ в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му руските сили вече контролират площ от 54 000 кв. м., а "под контрола на противника остават 2,64 кв. км".

Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник.

Пригожин отново разкритикува руското министерство на отбраната, че игнорира исканията му да увеличи доставките на боеприпаси за силите му в Бахмут и допълни, че ресурсите на бойците от "Вагнер" ще им стигнат само за още няколко дни. 

Зеленски пристига на посещение в Нидерландия

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски пристигна на посещение в Нидерландия, съобщават медиите. Както съобщава нидерландската информационна агенция ANP, Зеленски е кацнал на летище Schiphol в Амстердам късно вечерта в сряда.

Според съобщението украинският президент планира да посети Международния наказателен съд (МНС) в Хага и да проведе разговори с нидерландския министър-председател Марк Рюте и членове на парламента. Той ще произнесе и реч в Хага.

Другите събития от вечерта накратко

  • За втори път в кратък период от време избухна голям пожар в склад за гориво в Южна Русия, близо до Кримския полуостров. Пожарът е причинен от атака с дрон, съобщи руската държавна агенция ТАСС, като се позова на спасители.
     
  • Държавите от ЕС ще предоставят до 1 млрд. евро за закупуване на артилерийски снаряди и ракети за Украйна. Според дипломати на ЕС парите ще постъпят дори ако боеприпасите не са изцяло от европейско производство.
     
  • При руски въздушни удари са загинали най-малко 16 души в южната украинска област Херсон. Най-малко 22-ма души също са били ранени, съобщи прокуратурата на региона в Telegram.
     
  • Зеленски се обяви за бърз старт на украинската контраофанзива по време на посещение във Финландия. Той е сигурен, че след това Западът ще снабди страната му с модерни изтребители, каза украинският президент.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: zelka007 до края на седмицата ще ги започнат според мен... започнаха да ги опипват тук-там по линията :) прогнозата за следващите 10 дена е добра, ще е сухо и без дъжд! Кой взел рубли, взел... другите лузери да се наредят за юани, че рубли вече няма да има! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... след като втората най-могъща се окопава в курска и белгородска област , за какво да пишат ... ?! ... Киев за три дена се перифразира в , ще можем ли поне три дена да удържим в масква без пожари и експлозии ... :))) ... а на Днепър всичко е спокойно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
У нас рублоидиоти са по-ниски от тревата, защото рубли няма. Последния транш беше изхарчен за кампанията на Костя Копейкин. Следващ, ще има когато рублоидиоти покажат резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още