IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България формално отмени забраната си за внос на украински храни

Решението е във връзка с общоевропейското решение за ограничение на украинския внос

17:38 | 03.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служебното правителство отмени забраната за внос на украински селскостопански продукти, сред които пшеница, царевица, слънчоглед, млечни и месни продукти, както и пчелен мед, въведена на 19 април, след общоевропейското решение.

Във вторник (2 май) Европейската комисия въведе ограничителни мерки относно вноса на четири земеделски култури - пшеница, слънчоглед, царевица и рапица, които ще важат единствено за пет държави от ЕС - Румъния, България, Полша, Чехия и Словакия. Четири от тях - без Румъния, бяха въвели национални забрани за внос, което обаче е нарушение на правилата за единния европейски пазар.

От ЕК съобщиха във вторник, че временно спират вноса на украинските продукти, за да се изчистят натрупаните проблеми - мярката ще важи до 5 юни. От Брюксел уточниха, че може да бъде удължена, а междувременно има готовност за анализи на пазара и за други изкривявания.

България и съседните на Украйна страни предоставиха т.нар. "коридори на солидарността" за украински стоки, след като Русия блокира износа през пристанищата в Азовско и Черно море. Целта беше Украйна да може да изнася свои стоки през пристанищата на ЕС. Оказа се обаче, че продукцията е с много конкурентни цени и вместо да преминава транзит, тя остава на пазара в петте държави.

ЕК ограничи вноса за петте държави, но останалите членове на общността могат да търгуват свободно с продуктите, обясниха още от комисията.

Петте държави се съгласиха да вдигнат националните мерки, след като получиха и обещание за втори финансов пакет за подкрепа в размер на 100 млн. евро.

България активно участва в преговорите между ЕК и засегнатите държави от увеличения внос на стоки от Украйна през последните дни, така че да се стигне до балансирано решение, отразяващо интересите на страните членки, коментират днес от пресслужбата на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Ужасният хляб в последните месеци на какво се дължи? На прекрасната укробандеровска пшеница, пълна с глутен, мухъл, плесени и всякакви отрови? Или това е путинска пропаганда, от която по-чувствителни хора се продрискват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още