IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за внос от Украйна може да предизвика нов недостиг на олио у нас

Преработватели се опасяват от липсата на достатъчно суровини, след временното ограничение на вноса на украински слънчоглед

15:05 | 21.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Преди дни служебното правителство въведе временна забрана за внос на повече от 20 вида храни и селскостопански култури от Украйна, сред които и слънчоглед. Мярката беше приета по искане на земеделци, които се оплакаха от насищането на пазара с евтините продукти от Украйна.

Забраната обаче може да доведе до нов недостиг на олио и повишаване на цената му на българския пазар, както и до фалити на преработвателни компании в България, посочват в позиция от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти. Оттам са категорични, че българският пазар не може да осигури необходимия слънчоглед за преработка и при ограничаване на вноса за по-дълъг период ще са изложени на риск от спиране на производството и неизпълнение на сключени договори.

Засегнати ще бъдат и производителите на слънчоглед - забраната за внос в повечето страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще насочи украинския слънчоглед към Западна Европа, където са и традиционните пазари на българските производители, коментират от бранша.

От сдружението посочват още, че забраната е "недопустима" и предлагат в рамките на разрешението за транзит да се допуска и преработка при "пълна отговорност, отчетност и текущ контрол на преработвателните предприятия за износ на 100% от произведените с украински слънчоглед продукти".

България е водещ износител на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в ЕС, припомнят още от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. Секторът е експортно ориентиран и въпреки че производството на слънчогледово масло е осем пъти над вътрешното потребление, през последните две години в сектора разчитат на внос от Украйна и други държави, за да реализират този износ.

Дейността на преработвателите от индустрията е с традиционни пазари за износ на сурови слънчогледови масла в Индия, Южна Африка и др.; за износ на слънчогледов шрот – в Китай, Израел, Мароко и др.; а за износна белен слънчоглед – в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Бесове. Не по Достоевски. По бесовски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 1 година
това беше целта на задачата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още