IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл е бил атакуван от дронове през нощта*

Държавният глава Владимир Путин не е бил ранен, твърдят от администрацията му 

14:51 | 03.05.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Andrey Rudakov/Bloomberg
Andrey Rudakov/Bloomberg

Кремъл съобщава, че е бил атакуван от два безпилотни самолета снощи, и добавя, че смята това за "планирана терористична атака" и опит за убийство на президента Владимир Путин, съобщава Bloomberg. През нощта срещу 3 май два безпилотни летателни апарата са се опитали да ударят президентската резиденция в Кремъл, съобщи пресслужбата на руския президент. Държавният глава Владимир Путин не е пострадал, предава и "Интерфакс". 

Руските власти официално обявиха, че атаката е от украински дронове. Нашата цел е освобождението на окупираните територии, а не Москва, коментира в отговор говорителят на украинския президент Серхий Никифоров коментира пред ВВС.

"Нямаме информация за т.нар. "нощна атака" над Кремъл, но както нееднократно заявява президентът Зеленски, Украйна ще хвърли всички сили и средства за освобождаването на собствената си територия, а не да атакува чужда", категоричен е той. 

Никифоров отбелязва още, че терористичен акт са атаките над жилищни сгради над Уман и Днепър, а случилото се в руската столица определя като опит да се нагнети напрежението преди 9 май. Говорителят на Кремъл Димтрий Песков от своя страна е категоричен, че парад за Деня на победата в Москва ще има. Паради на много места в Русия обаче няма да се проведат, а в руската столица преди дни се отказаха да проведат и традиционните манифестации за 1 май.

Според съобщенията на Кремъл безпилотните летателни апарати са били извадени от строя от руските военни и специални служби. Никой не е пострадал от падането им и разпръснатите на територията на Кремъл отломки, няма и материални щети. 

Инцидентът не се е отразил и на работния график на президента. Достоверността на информацията не може да бъде потвърдена. Кремъл не предостави никакви доказателства за нападението, а Украйна досега не е коментирала темата. 

Малко преди да бъде публикувано изявлението на Кремъл, московските градски власти издадоха заповед, с която забраниха използването на безпилотни самолети в столицата, съобщи държавната информационна служба ТАСС.

По-рано в социалните мрежи се появиха съобщения, че около 2,30 ч. през нощта над Кремъл са били чути експлозии. Видеоклипове показват облак дим, който се издига над Кремъл през нощта. 

Агенция РИА Новости съобщи, че по това време Путин не е бил в Кремъл, а в сряда е работил в резиденцията си Ново Огарьово край Москва.

Непроверено видео, разпространено в руските социални медии, включително в канала на военната информационна служба "Звезда", показва как след предполагаемия инцидент зад главния Кремълски дворец в оградения комплекс се издига блед дим.  

Но дори наистина никой да не е пострадал, инцидентът е най-сериозният удар по Русия и държавността ѝ от началото на войната в Украйна. Досега Киев атакува успешно Керченския мост, предизвиквайки сериозни щети, а диверсионни групи са атакували редица цели на територията на Русия. 

Едва днес руската тайна служба ФСБ съобщи, че е арестувала няколко членове на украинска диверсионна мрежа на анексирания от Русия Кримски полуостров. „Агентурната мрежа на украинското военно разузнаване" е планирала „поредица от големи саботажи и терористични атаки в Крим", съобщи ФСБ в изявление.

Съобщава се, че са арестувани седем души и са иззети взривни устройства и детонатори. Твърди се, че компонентите са били контрабандно внесени от България през Турция и Грузия в Русия. Наред с други неща се твърди, че групата е планирала да убие високопоставени политици, включително назначения от Москва губернатор на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. „Няма никакво съмнение, че поръчителите са базирани в Киев", обяви губернаторът на Крим Сергей Аксьонов в своя канал в Telegram.

* Допълнено с коментара на говорителя на украинския президент Серхий Никифоров

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 18
khao
преди 11 месеца
До: Импeраторът :):) сега воюват на тихия фронт.. с минуси! :D Вече се усещат какви глууупаци са били! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 10
tetris12
преди 11 месеца
И как са не ги е засекла анти въздушната отбрана? Май като с фойерверките на Гешефт докарва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 25
evlogi
преди 11 месеца
Кремъл си е напълно легитимна цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 26
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 Тоя е като шахедите, не е толкова бърз... но на второ гледана се виждат и двама човека на покрива, все едно го чакат тоя дрон! ... чиста постановка :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 24
zelka007
преди 11 месеца
До: khao... абсолютно, ачик работа на техните си вътрешни служби ... обикновенна охранителна камера не може да хване боен дрон или ракета със скоростта на запис , която има . я го фане на един кадър я не , с такава скорост се движи ... :))) ... украинците вкарват през прозорец на сграда ракета , когато искат да ликвидират някой , сега на парад ще пуснат фърчило над кремля , може би най-охраняаният комплекс от сгради в кооочинаата ... ?! ... постановка отвсякъде , съгласен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 23
Импeраторът
преди 11 месеца
Какво става е? Няма ми рубли за полезни идиотчета :? Много тихо последния месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 21
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 излезе и видео.... дрона гръмна над сградата, реално никакви щети! Така че може и *** сами да са го направили, като ги знам кви са инакомислещи... може ви подготвят овцетее за край на войната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
precakanoto
преди 11 месеца
До: zelka007"Поручик Галицин.... а может вернемсяаа.За чем нам поручик чужая земля...":)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
precakanoto
преди 11 месеца
До: zelka007"Поручик Галицин.... а можете вернемсяаа.За че нам поручик чужая земля...":)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 25
khao
преди 11 месеца
нашата тиква си пожела новини от мооордор и жланието му беше изпълнено... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още