IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия замеси името на България в подготовка за атентат в Крим

Има арестуван български гражданин, става ясно от съобщение на ФСБ

10:49 | 03.05.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е била част от канал за пренос на експлозиви - общо 6 килограма тротилов еквивалент, готвени за атентати в Крим, съобщава Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия. Експлозивите са с произход от Великобритания и са били скрити в електрически печки. Те са преминали през България, Турция, Грузия и са влезли в Русия.

По случая има задържан български гражданин, уточнява още федералната агенция. Това е роденият през 1979 година Д. Петранов, който има и украинско гражданство. 

Маршрутът, който сега цитира ФСБ, беше посочен като вероятният път, по който е преминал и камионът, използван за експлозията на Кримския мост в началото на октомври. Българските власти тогава категорично отхвърлиха заявленията на Москва.

Според ФСБ украинското военно разузнаване е готвело атентати за ръководителите на Кримския полуостров, както и върху обекти на инфраструктурата. Крим е под окупацията на руските власти от 2014 година. Арестувани са шестима руски и украински граждани, както и Д. Петранов, който е превозвал експлозивите. В операцията е замесено и името на украинката Марина Матущак, за която руските органи твърдят, че има фирма, регистрирана в България, и която също е част от канала за пренос на експлозиви, както и части за взривно устройство.

Справка в Търговския регистър показва, че Матущак действително има регистрирана компания у нас - "Маюм", чиято основна дейност е външнотърговска дейност, включително внос, износ, покупко-продажба, строителство, ремонт, проектиране и управление на недвижими имоти, както и транспортни услуги.

Участие имат и две транспортни компании - "СДЭК" и "Возовоз", сочат още данните на ФСБ по случая.

Крим е основна цел в плановете на Киев за деокупацията на страната. В последните седмици има серия от експлозии по различни обекти на полуострова, използвани за подсилване на военните действия на Русия. Последните от тях бяха извършени с дронове в Севастопол. Официално Киев не поема отговорност за тези действия, но преди дни президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира по време на интервю със скандинавски медии, че военните имат право да нанасят удари в международно признатите граници на Украйна от 1991 година.

Тази сутрин (3 май) взрив разруши склад за гориво, намиращ се в близост до Кримския мост на територията на Краснодарския регион, съобщава Ройтерс. В два поредни дни заради експлозии дерайлират товарни влакове в Брянска област, в близост до украинската граница, за които отговорност поемат руски партизански организации. Кремъл официално обвинява проукраински групи в саботажите от последните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
До: SporqZaKef че и двете групи са от една школа... лъжат с голямата тесла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
SporqZaKef
преди 11 месеца
ЕЕЕ то па един тротил та маани. То на Каскета му сложиха 3 кила за великия атентат, който даже не можа да свали цветчетата на храста до пътя, те Руснаците са се наплашили за 6 кила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още