IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дроновете в Кремъл - срам за Русия или фалшив претекст за ескалация на войната

Ако атаката е истинска, тя е преминала системата за въздушна отбрана на Москва и е стигнала до сърцето на Кремъл

09:56 | 04.05.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В нощта срещу 3 май 2023 година два дрона се взривиха над една от основните сгради в президентския комплекс в Москва. Официалната позиция на Кремъл е, че става въпрос за два украински дрона, които са унищожени от радиолокационните системи на Русия.

Кадри в социалните мрежи показват, че дроновете са взривени над Сенатския дворец, а един от тях - точно до флага на Русия.

В Москва без колебание обявиха, че зад атаката стои Украйна, дори и бившият президент на страната Дмитрий Медведев в пост в своя Telegram канал призова за физическото отстраняване на президента Володимир Зеленски, който "не е нужен дори и за да подпише пълната капитулация на Украйна".

В Киев са категорични, че не стоят зад тези атаки. По време на пресконференция в Хелзинки Зеленски коментира, че не атакуват нито Москва, нито руския президент Владимир Путин (който не е бил в Кремъл по време на атаките) и смята действията за вътрешна работа.

"Липсва им голяма победа. Те загубиха тази война, загубиха я като държава, исторически. Загубиха уважението, което имаха или нямаха - не е моя работа да давам оценка на това. И сега им е нужно да направят нещо - покушение ли, дронове ли, имахме и някакви гъски, които ги бомбардират", каза Зеленски.

В Института за изучаване на войната (ISW) подкрепят версията за вътрешна работа на Москва в този казус. Анализаторите припомнят, че по потвърдени и от руските власти данни преди месеци беше изграден пръстен от противовъздушна отбрана около руската столица. На много сгради в центъра на града, включително и на Министерството на отбраната, бяха поставени комплекси "Панцир", които да охраняват небето над столицата.

Ако действително два дрона са преминали тази защита и са стигнали до сърцето на Кремъл, то това би било огромен срам за руските военни, посочват от ISW. Според тях и ако инцидентът е изненадващ, то и реакцията на Русия щеше да бъде много по-дезорганизирана.

Вместо това още тази нощ Русия обстреля с дронове и ракети Киев и Одеса. Снимки на украинските военни показват, че по дроновете в Одеса са изписани и послания "Za Кремлу" и "Za МоскVу". Почти всички изстреляни дронове са били свалени от противовъздушната отбрана на Украйна.

Снимка: Оперативно командване "Юг" Снимка: Оперативно командване "Юг"

По-рано на 3 май руските военни атакуваха и Херсон с артилерия. Ударите попаднаха в жп гарата и супермаркет, убивайки повече от 21 души. Ранените са близо 50.

В Киев предупредиха, че Русия ще използва атаката с дронове като претекст за ескалация на войната. До голяма степен това действително се потвърждава от призивите на Медведев и от коментари на председателя на Думата също в социалните мрежи, че е време Русия да започне да използва "други оръжия".

Редица руски военни наблюдатели също призовават за по-жестоки атаки срещу Украйна.

За ISW основната цел на тази атака е вътрешната публика - Москва действително трябва да мобилизира обществото и използва дроновете, за да покаже, че войната е на територията на Русия. Всичко това се случва в навечерието на Деня на победата на 9 май, когато по традиция в страната се провеждат паради на военна техника. Тази година в много региони парадите са отменени, а в Москва няма да се проведе и шествието на "Безсмъртния полк", организирано от роднините на загиналите във войните.

Анализаторите смятат още, че атаката над Кремъл може да бъде използвана от руския президент Владимир Путин като обяснение, че няма да присъства на парада в Москва.

Кремъл може да използва инцидента и за увеличаване на дезинформацията за Украйна и да покаже, че Киев е сериозна заплаха за сигурността и териториалната цялост на Русия, обяснявайки своята "специална операция", продължаваща вече повече от 14 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
да и двете... тая постанова е 100% срам за милиционера който я е измислил и одобрил! ... същото и с гешевия "атентат"... само "атентата" срещу Доган ги бие по некадърна постановка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
Шарлатани ,сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 11 месеца
И двете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
danchomentata
преди 11 месеца
Pepper's ghost is an illusion technique used in the theatre, cinema, amusement parks, museums, television, and concerts. The illusion is performed by reflecting an image of an object off-stage so that it appears to be in front of the audience. https://***.youtube.com/watch?v=99xGgqe9r0M
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още