IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна може да е прелюдия за Трета чеченска война

Когато Русия бъде победена, гледайте към Чечня, коментират доброволци от републиката, биещи се на страната на Киев

18:01 | 29.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В Украйна има между 150 и 200 чеченски доброволци, биещи се на страната на Киев. Основно те са деца и внуци на борци в Първата и Втората чеченска война, емигрирали след 2009 година, разказва европейското издание Politico. Всички те са категорични, че се бият за своята родина - след като Русия бъде победена, идва ред на Чечня и този път ще победим, уверени са чеченците.

Чеченските доброволци в Украйна са групирани в две формирования. Едното е батальонът на името на първия президент на независима Чечня Джохар Дудаев, който пое управлението на републиката след референдума за независимост от 2003 година. Второто военно формирование е "Шейх Мансур" и бойците са обвинявани във връзки с ислямистки групировки.

За разлика от другите чужденци, чеченците не са част от международния батальон и не получават финансови средства и оборудване от Украйна. Официално Киев няма ясно обяснение защо ги третира по различен начин и не ги включва в международния батальон. От юридическа гледна точка проблемът е, че технически те са руски граждани, но самите доброволци смятат, че причината е начинът, по който чеченците се възприемат в украинското общество.

Това не пречи на участниците в батальона "Джохар Дудаев". Те финансират своето участие във войната от дарения или продажби на трофеи от войната. Останалите военни части на фронта им позволяват да вземат по-голямата част от пленената руска военна техника, разказва още европейското издание.

Все пак има и група чеченци, които изпълняват секретни дейности и работят директно с украинското военно разузнаване.

Доброволците от Чечния са най-идеологизираните  чужденци, биещи се на страната на Украйна, смятат в страната. Част от  чужденците са тук заради парите, макар че подкрепят каузата на Украйна, разказва още Politico. Британците и американците например са основно ветерани от Афганистан и Ирак, които не могат да се впишат в цивилния живот, и предлагат своите умения за участие в бойни действия или за обучение.

Чеченските доброволци в момента са основно в Бахмут. Те сравняват продължаващата повече от 10 месеца битка с Вердюн - мястото на едни от най-продължителните и кървави сражения през Първата световна война. В периода от 21 февруари до 18 декември 1916 година по официални данни там загиват повече от 162 хил. французи и от 143 хил. германци. Изчисленията показват, че на по-малко от 30 кв. километра са паднали 10 млн. снаряда, а битката реално приключва без нито една от двете страни да получи надмощие - през цялото време фронтовата линия се е движила с по няколко километра в двете посоки.

Според чеченнските доброволци, ако Русия загуби в Украйна, тя ще се разпадне като федерация. Подобно е мнението и беларусите, които участват във войната на страната на Украйна, също надявайки се на свобода за своята родина. "Просто се нуждаем от свобода", коментира 45-годишният Торто, който не желае да се представи с името си. Чеченецът от 2016 година живее в Украйна, а преди това е бил в емигрант в Германия.

От другата страна на бойното поле, на страната на Русия, се бият близо 12 хил. чеченци, отбелязва Politico. Те са познати под прозвището "кадировци", по името на президента на републиката Рамзан Кадиров, и са обвинявани за военните престъпления в Буча през миналата пролет. През юли 2022 година кадировците споделиха материали, в които измъчват украински военнопленници, в своите канали в Telegram.

За Торто "кадировците" не са истински войни, а са в Украйна само заради парите, а Москва ги използва за заплаха, че ще третира и Украйна както Чечня и ще разруши всичко, което успее. Той се надява, че с участието си на бойното поле ще помогне на украинците да видят истинското лице на чеченците. 

Колкото до контраофанзивата на Украйна Торто е категоричен, че нещата няма да са лесни. "Битката трябва да продължи", коментира обаче той, перифразирайки популярната песен на Queen. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
И кой запали първата чечетска война? Кой запали втората чеченска война? Кой запали войната в укрия? Той ще запали и третата чеченска война. Че и Третата Световна Война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
https://x.gd/wlUPO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 43
Импeраторът
преди 1 година
Трудно. И ние не сме били никога фенове на руския камшик, но след 50 г. руско робство промивката не прощава. Това, че някакъв малък процент чеченци си помнят историята, не ги прави по-различни от малкия такъв в България, които знаят, че рождения враг на нацията ни е Русия. Капка в морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още