IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев подготвя нови щурмови бригади за офанзивата си

Берлин и Вашингтон приветстваха разговора между Зеленски и Си 

06:55 | 27.04.23 г. 34
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MARIASENOVILLA
Снимка: EPA/MARIASENOVILLA

Повече от година след руското нахлуване Украйна се подготвя за дългоочакваната си контраофанзива. Залогът за Киев е голям. Неуспехът може да накара западните партньори да окажат натиск върху Киев да започне преговори с Москва. Предстои да бъдат разположени и осем нови щурмови бригади с общо 40 000 войници, които в момента преминават обучение. Новите части са със закачливи имена: "Ураган", "Спарта", "Червена Калина", "Гранична зона", "Ярост", "Азов", "Стоманена граница" и "Кара Даг", кръстена на планина в Крим.

Подразделенията са се възползвали от интензивната кампания за набиране на войници, която започна в началото на февруари. Социалните медии и билбордовете усилено рекламираха търсенето на доброволци в момент, когато Украйна е изправена пред все по-големи предизвикателства при набирането на нови войници. От месеци въоръжените сили на Киев в източната част на страната, например край Бахмут, са подложени на интензивни руски атаки, при които вече са загинали хиляди украински войници.

„Те мразят врага"

Въпреки това министърът на вътрешните работи Игор Клименко смята, че страната все още има значителен мобилизационен потенциал. Той заяви пред информационната агенция Ройтерс, че обучението на цивилни граждани без боен опит ще отнеме до четири месеца. За бившите полицаи и войници това ще отнеме два месеца. „За тях целта е да освободят Украйна", каза Клименко пред Ройтерс. „Ние пишем великата история на нашата държава за много десетилетия напред".

Подобно на прословутия полк „Азов", осемте нови бригади не са подчинени на армията, а на Министерството на вътрешните работи. В контраофанзивата обаче те ще се сражават заедно с редовните армейски части. Според Клименко 2,5% от новобранците са жени. „Нашите жени са достатъчно патриотични, силни и не мразят врага по-малко от мъжете, те искат да служат", каза вътрешният министър.

Бригадата „Стоманена граница" е под командването на Валерий Падител, който командваше украинските гранични войски при отбраната на Мариупол, а по-късно попадна в руски плен. Той беше заменен за руски пленник през септември миналата година. „Ще продължим да тренираме, ще тренираме постоянно, докато бригадата се изгражда и докато чакаме заповед за разгръщане", увери той пред Ройтерс.

САЩ и Германия приветстват телефонния разговор между Си и Зеленски

Правителството на САЩ и правителството на Германия коментираха положително телефонния разговор между китайския лидер Си Дзинпин и украинския президент Володимир Зеленски. „Смятаме, че това е нещо добро", заяви директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. По думите му правителството на САЩ отдавна настоява Китай да изслуша украинската гледна точка за руската агресивна война.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай носи "специална отговорност за прекратяване на руската агресивна война срещу Украйна, която е в разрез с международното право", заяви говорителят на германското правителство. „Фактът, че сега се води диалог между Украйна и Китай на най-високо равнище, е добър сигнал".

Други важни събития от вечерта:

  • САЩ смятат, че Украйна е добре подготвена за контраофанзива срещу руската инвазия. Армията на страната ще получи навреме всички необходими оръжия, заяви главнокомандващият силите на НАТО, американският генерал Кристофър Каволи.
     
  • В ранните сутрешни часове руските сили атакуваха няколко места в Николаевска област в Южна Украйна. Един човек беше убит, а други 15 души бяха ранени. 
     
  • Европейската комисия очевидно планира да помогне на Румъния с временна забрана за внос на украинско зърно и редица други продукти. Това съобщи министърът на земеделието на Румъния пред информационната агенция Ройтерс. По-рано Полша, Унгария, България и Словакия вече спряха вноса на различни селскостопански продукти от Украйна, за да защитят местните си производители. 
     
  • Германският министър на земеделието Джем Йоздемир призова Русия да продължи споразумението за износ на зърно отУкрайна. „Русия трябва да изпълни ангажимента, който е поела пред световната общност, и да продължи споразумението", заяви зеленият политик пред информационния портал t-online.

Какво ще бъде важно днес

  • В Рим папа Франциск планира да приеме на аудиенция украинския министър-председател Денис Шмихал.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

34
rate up comment 5 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
Значи викате 1 към 5 и 1 към 10, другари Евроатлантици няма за какво да се притеснявате и да пишете на смени. Съвсем скоро да очакваме Русия да атакува само хибридно Украйна. Спирайте да лаете като ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: 0pk Тоя бил казвал истината, хахахахахахахаха! Нали щеше да сте за 3 дена до Киев и дето се биели бременни! и още кви ли не измислици прочетох от вашата циркова трупа последната година... но да, Ти си тоя с истината! ... единственото смислено обяснение е ако имаш шизофрения.... те живеят в няакъв измиелн свят, с различна истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: 0pk ние имаме работа, бее малоум тук се разтоварваме... не сме като теб, да работим тук! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Айде следобеда застъпи на смяна другия разказвач. Трили били клипчета, за да не хващат ъгъла и височината от която ги прихващат и насочват управляемите далекобойни снаряди, а не защото са фалшиви и издават клипчетата на врага за свои, както бихте си помислили вие. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... тези дето прецапаха р.Днепър не приличаха на бременни украинки и деца ... хем прецапаха хем започнаха да взривяват къщи със самонастанили се рашибозуци ... на мен най ми харесват кадрите , кат цапнат някоя рассийска артилерия и се разхвърчат на парцали освабадители и артилерия ... или директно попадение в отсека за снаряди на някое рассийско желязо и му хвръкне купола и после дават на забавен кадър откъде е дошъл джавелина и как му е таковал (цензура) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa ... украинците масово започнаха да трият клиповете от дроновете за целеуказване на бронираната техника , артилерия и землянки пълни с рашибозук . не от някаква кортуазия , а за да не хващат ъгъла и височината от която ги прихващат и насочват управляемите далекобойни снаряди ... как организират засадите , как организират пробивите в окопите ... затова пазят мълчание ... само гробищата с венци на вагнер се увеличават масово ... :))) ... пък вие се пенявете как украинците *** с милиони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... колкото аз мога да кажа нещо за мобилизацията в Украйна и рассийката толкова и ти ... на местата на активни боеве рашибозука губи в мащаб от 1:5 до 1:10 в жива сила ... украинците ги обучават как да изтеглят ранените и ги напълниха с полеви линейки . научиха ги да се грижат за своите , облекоха ги в жилетки и каски . докато в мрежата клиповете на рашибозука масова са без жилетки и със свалени каски , пълна е как изоставят свои под обстрел да се гърчат на земята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: khao Разработил се той на обяд. Да не сервираш в някоя столова? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: khao Докато ти не спреш да си бръщолевиш опорките, аз няма да спра да ти казвам истината. И откога на чесането му викат скъпоплатена работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: 0pk ае, че трябва да се връщам да скъпоплатената си работа... но по късно ще дойда да ти сипя пак... в последно време си любимия ми иддииот тук! Предишния вече разбра кви глупости е говорил и се покри, та останахте само най-тъъъпите начео с теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още