IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неприятности за руснаците в Херсон

Украйна се готви да започне контранастъпление против руските войски през май, пише New York Times

06:52 | 26.04.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Прекарването на тежки танкове през Днепър би било изключително трудно и изключително рисковано. Снимка: ЕРА
Прекарването на тежки танкове през Днепър би било изключително трудно и изключително рисковано. Снимка: ЕРА

Все още не е ясно кога и къде ще започне украинската контраофанзива. Това е в полза на Киев, защото в противен случай ефектът на изненадата, който им даде голямо предимство в контранастъплението миналото лято, ще изчезне. От уикенда насам обаче движенията в Херсон подхранват спекулациите. Там украинските войски са успели да преминат река Днепър. Американският мозъчен тръст Institute for the Study of War (ISW) потвърди съобщенията на няколко руски военни блогъри, че украинците са достигнали брега на окупирания от руснаците южен бряг на реката с моторни лодки. Вече се разпространяват снимки от блогъри, които доказват това.

"Врагът наистина извършва атаки на левия бряг с малки лодки, доставени като част от американската военна помощ", се казва в канала в Telegram на руски военен блогър, наричащ себе си „Рибар“. Северно от малкия град Олешки украинските войски са успели да се укрепят безпрепятствено, съобщава ISW. Втора позиция е била установена в близост до стратегически важния мост Антонивка край Дачи, се посочва в доклада. В средите на военните блогъри вече се водят разгорещени дискусии за това дали Украйна действително е успяла да установи плацдарм и какво означава това за по-нататъшния ход на войната.

Фактът, че украинците са успели да прекосят Днепър, широк около 700 метра, с лодки посред бял ден, без да бъдат нападнати, говори за слабо присъствие на руски войски в региона. Досега се предполагаше, че левият бряг на реката се контролира от руски войници. Новите руски позиции засега обаче говорят за липса на руски контрол, подчертават военни експерти. Назначеният от Русия губернатор Владимир Салдо отрича успехите, а Украйна не дава гласност на съобщенията.

Руски военни блогъри критикуват бюрокрацията

Във всеки случай за Русия преминаването на украински войски през реката би означавало много неприятности: Днепър служи като фронтова линия, откакто руснаците се изтеглиха от град Херсон през октомври. Пробив на украинските войски през реката би бил сериозен неуспех за Путин, след като Русия беше заявила, че изтеглянето на войските ѝ ще ѝ позволи да използва реката като част от отбраната си.

Вече се очертава опасна тенденция, пишат руски военни блогъри в Telegram. Фактът, че украинците могат да преминат реката незабелязано, говори за „липсата на редовни огневи атаки" от страна на руските военни. Според тях това се дължи на сложната бюрокрация, при която артилерийските удари се одобряват твърде бавно. „Ние многократно сме посочвали тези проблеми", пишат блогърите.

От друга страна, съществува вероятност украинците да се укрепят на юг от реката и в перспектива да напреднат към Крим, казва пред ntv Маркус Райзнер, полковник от австрийската армия. Войските вече са напреднали по-навътре в страната, пише ISW. Това може да са индикации за началото на обявената пролетна офанзива.

Въпреки това Райзнер смята, че е малко вероятно украинските сили да успеят да преминат към Крим. „Теренът на юг от реката е блатиста местност с няколко речни течения, които ще трябва да бъдат пресечени“. Ако там действително се е установил плацдарм, той не представлява сериозна заплаха за руснаците в момента, казва той. Това обаче може да се промени, ако украинците успеят да разширят допълнително позицията през следващите седмици и месеци. „Тогава ще бъде възможно Украйна действително да се укрепи от другата страна на Днепър".

Предизвикателство за украинците може да бъде и установяването на надеждни линии за снабдяване. Оръжията и боеприпасите трябва да се пренасят през реката, което ги прави лесна мишена за руснаците. Освен това всяко украинско придвижване в района, който е изпъстрен с водни канали и други препятствия в резултат на много влажната пролет, е трудна задача.

Затова е възможно украинското настъпление в Херсон да е само маневра за отвличане на вниманието на руснаците от други райони, където ще се проведе истинската атака. „Украинската армия харесва вниманието към брега на реката, защото това създава главоболие на руснаците при планирането и вероятно ги разсейва", казва бившият британски разузнавач Филип Инграм пред списание Newsweek.

Тази тактика вече се оказа успешна при последната контраофанзива, когато украинците също симулираха настъпление в Херсон, а след това изненадващо атакуваха Харков. Във всеки случай експертите са съгласни, че сегашното настъпление край Херсон не би било идеалното място за контраофанзива. „Едно нещо е сигурно, прекарването на тежки танкове през Днепър би било изключително трудно и изключително рисковано", казва Инграм: „Има много по-добри места“. 

NYT: Украйна започва контранастъплението през май

Украйна се готви да започне контранастъпление против руските войски през май, пише New York Times, позовавайки се на американски официални лица.

Без решителна победа подкрепата за Украйна от страна на Запада може да отслабне, а Киев да се окаже под натиск - партньорите могат да поискат начало на сериозни преговори с Русия за прекратяване или замразяване на войната.

„Американските съюзници и съюзниците от НАТО доставиха на Украйна голямо количество артилерия и боеприпаси за предстоящото сражение и сега официалните лица казват, че се надяват, че тези доставки ще стигнат за дълго време", пише вестникът.

Позовавайки се на американски секретни документи, в материала се казва още, че 12 украински бригади, всяка от по 4 000 военни трябва да бъдат готови към края на април. САЩ и съюзниците от НАТО обучават и снабдяват девет от тези бригади.

И въпреки че Украйна не споделя с американските официални лица своите оперативни планове, изглежда, че операцията ще се развива в южната част на страната, включително - по бреговата линия на Азовско море, посочва още вестникът.

NYT се позовава на американски официални лица, които смятат, че настъплението едва ли ще доведе до рязко изменение на динамиката в полза на Украйна. В същото време американски военни не изключват украинската армия отново да ги удиви.

Сега Въоръжените сили на Украйна разполагат с европейски танкове и американски бронетранспортьори и нови подразделения, обучени и оборудвани от американците и от силите на НАТО.

„Аз съм оптимистично настроен, че в периода между тази и следващата година, струва ми се, Украйна ще продължи да набира обороти", каза пред журналисти министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс. И все пак „трябва да бъдем реалисти".

„Няма да има нито един момент, в който Русия ще рухне от махване с вълшебна пръчка", добавя той.

Други важни събития от вечерта

  • Полша вече забранява и вноса на украинско слънчогледово олио. Това съобщи телевизионният оператор RMF 24. Въпреки това превозът през Полша все още ще бъде разрешен. Според полския министър на земеделието Роберт Телус страната преговаря с Европейската комисия за забрана на вноса и на други украински продукти.
     
  • Украинското правителство обяви възстановяването на шест разрушени села в рамките на пилотен проект. Планът, който отчита и екологичните стандарти, беше представен от ръководителя на правителството Денис Шмихал на заседание на кабинета.
     
  • Спортните министри на Великобритания и Франция, Люси Фрейзър и Амели Оуде-Кастера, разкритикуваха препоръката на МОК да се разреши на спортисти от Русия и Беларус отново да участват в международни състезания.

Това ще е важно днес

  • В Екатеринбург започва съдебният процес срещу руския опозиционен политик Евгений Ройсман по обвинение в „дискредитиране" на армията. 60-годишният Ройсман беше арестуван през август заради изявления за агресивната война на Русия срещу Украйна. Популярният бивш кмет на уралския град е заплашен от най-малко три години затвор. 
     
  • Украйна отбелязва годишнината от катастрофата в Чернобил. На 26 април 1986 г. избухва реактор на атомната електроцентрала в Чернобил. Имаше хиляди загинали и ранени, десетки хиляди души бяха принудително преселени, радиоактивен облак премина над Европа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: 0pk :D:D ... да, да ... няма да се случи, ще стана точно както казваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 16
penkiler1415
преди 1 година
Руснаците още много неприятности ги чакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 15
0pk
преди 1 година
До: zelka007 ам зелков, то си пише, че е маневра за отвличане на вниманието. И даже е обяснено, защо няма как да се случи. Само бaлама може да твърди, че ще се осъществи сериозен десант с гумени лодки и той ще пробие фронта. Отделно, ако още го отлагат това контрнастъпление, ще ръждясат леопардите и ще опада камуфлажа от брадлитата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 39
zelka007
преди 1 година
украинците така лежерно , както се установиха на южният бряг на р.Днеоър , така ще целеукажат за далекобойната артилерия защитните гнезда , ще прекарат с понтони и брадлитата със сиво-зеленият камуфлаж и ще си осигурят небрежно една 10-15-20 километрова ивица на брега за да си извършат на спокойствие десанта ... :))) ... рашибозуците неслучайно освободиха почти всичко до Крим , няма как да поддържат 1100км фронтова линия с 300хил армия ... от които половината наториха Бахмут ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 20
danchomentata
преди 1 година
От Искаро по длибоко неема Второто уточнение е по посока смисъла на израза "власите накрай Дунава се давят". Осетровые рыбы издревле ценят за необыкновенные вкусовые качества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 28
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... фана те редкото , а ?! престояла извара в пелмените ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 20
danchomentata
преди 1 година
Урана в Бухово може да го ариже *** на четиристранния пакт в Бугарско да построи втория ей пи илядо след Кинезите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 16
danchomentata
преди 1 година
Между Днипро и поселката на Стани Шеф има уранец за Росатом и джилязо за Т-14 Армата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 18
danchomentata
преди 1 година
Главният равин на Днепропетровск и Днепропетровска област Шмуел Каменецки, един от най-влиятелните религиозни фигури в постсъветското пространство, организира Международния еврейски университет (MIU), който ще преподава доктрините на вярата на Хабад-Любавич. https://kato.koshachek.com/articles/blog-dnepr-novata-evrejska-stolica-na-sveta.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 16
danchomentata
преди 1 година
Днепър - новата еврейска столица на света? http://ispu.ru/files/u2/book/history/15tema15/karti15/dnipro_bitva.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още