IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морски дронове атакуваха пристанището в Севастопол

Първите явни офанзивни действия на украинците могат да бъдат видени в началото на май, смятат украинските анализатори

10:27 | 24.04.23 г. 7
Атака над Севастопол през лятото на 2022 г. Снимка: Bloomberg
Атака над Севастопол през лятото на 2022 г. Снимка: Bloomberg

Два морски дрона са атакували пристанището в Севастопол, пише руският губеранотар на града Михаил Развожаев в своя канал в Telegram. Според неговите коментари единият дрон е унищожен от службата за отбрана, а вторият се е "самовзривил" и никакви обекти не са повредени. "Сега в града е спокойно. Всички служби се намират в състояние на бойна готовност", пише още представителят на руските власти на полуострова.

Севастопол е основната база на руския Черноморски флот и се използва активно при масовите ракетни удари, които Русия извършва над обекти на гражданската инфраструктура от октомври 2022 година насам. В последните месеци пристанището е обект на атаки с морски дронове. Последната беше в края на март, когато Развожаев съобщи за три "частично унищожени обекта" на пристанището на града след атака с морски дронове, но отрече да има повредени военни кораби.

През октомври 2022 година беше една от най-сериозните атаки, при която по непотвърдени данни пострадаха и няколко морски съда, сред които и носителят на крилати ракети "Калибър" "Адмирал Макаров". Малко след това Украйна показа своите морски дронове, а украинският президент Володимир Зеленски обяви официално плановете страната му да стане първата в света със своя флотилия от морски дронове.

Малко преди това взрив разруши част от моста над Керченския залив. Русия официално заяви, че  Украйна стои зад този атентат. Киев отхвърли тези обвинения, но не скрива плановете си за деокупацията на полуострова с всякакви средства.

През август взривове прогърмяха и на военното летище Саки на полуострова. Сателитни снимки показаха унищожени самолети, макар че официално Москва потвърди само за взрив на боеприпаси, който е причинил пожар на летището. Това е станало при неспазване на правилата за пожарна безопасност, обясниха руските власти.

Продължават най-тежките боеве за Бахмут, Авдиевка и Маринка

Обстановката по фронта остава най-тежка в направленията Бахмут, Авдиевка и Маринка, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в своя отчет за 424-ия ден от войната. Отблъснати са повече от 60 атаки в тези зони, допълват оттам в своя профил във Facebook. От Института за изучаване на войната (ISW) също коментират, че основните сили на руската армия са съсредоточени в Донбас, Запорожка и Херсонска област, като в последните две области руснаците предимно отблъскват настъпленията на украинците.

От ВСУ съобщават и за присвояване на зърнената реколта в окупираните части на Украйна и по-специално в Запорожка област. През уикенда зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира официално, че Русия може да се откаже от "зърнената сделка", която помага на Украйна да изнася селскостопанска продукция от три от пристанищата си в Черно море. В своя канал в Telegram бившият президент на страната коментира, че Русия може да забрани и износа на някои свои продукти в отговор на евентуални санкции на страните от Г-7. 

Първите стъпки на контраофанзивата

През уикенда видеа в социалните мрежи показаха, че украинските военни вече имат позиции по левия бряг на р. Днепър, което се определя като част от контранастъпателните действия на Украйна. 

Украински анализатори коментират, че лошото време бави офанзивата, но не пречи на подготовката и отделни действия в тази насока. Официално първите явни офанзивни действия могат да бъдат регистрирани в началото на май, смятат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 32
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: mr. Yoda Ъхъ, кат онова корабче Масквъ, дето не беше пострадало :))) Щом москал каже нещо, над 50% е вероятноста да е лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 1 година
Никакие объекты не повреждены: губернатор Севастополя сообщил об отражении атаки надводных беспилотников
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 28
khao
преди 1 година
До: zelka007 още си е тяхна, но се оказа че са преминали преди няколко седмици :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 17
0pk
преди 1 година
До: zelka007 мчи те от Киев не са излизали. Редовно доставят бело на Зеленко, да може без да мисли, да изпраща още повече любители на свастики в Бахмут. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 35
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... всичко върви по план !! в сряда сте в Киев ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 21
0pk
преди 1 година
До: zelka007 аха, после се натовариха на дронове и се спуснаха към Сеавстопол, нале? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 40
zelka007
преди 1 година
хихи ... украинците пресякоха р.Днепър на две места ... Олешка ваша ли е още , а друзя ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още