IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмици преди изтичането ѝ подновяването на зърнената сделка е под въпрос

Пред ООН руският външен министър Сергей Лавров повтори наратива за „украинския въпрос“ и хегемонистичните планове на Запада

06:54 | 25.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Около три седмици и половина преди изтичането на срока на международното споразумение за износ на зърно от Украйна Русия отново предупреди, че не желае да го удължава. Руското министерство на отбраната заяви, че атаките от страна на Украйна „заплашват подновяването на "сделката за зърно" след 18 май". Русия обвини Украйна, че през март и април е използвала безпилотни самолети, за да атакува базата на руския Черноморски флот на анексирания от Русия Кримски полуостров. Първоначално нямаше реакция от страна на украинското правителство.

Споразумението, което вече беше удължавано няколко пъти, изтича на 18 май. Русия многократно е заплашвала да не го удължава - но с различни аргументи. Неотдавна Москва многократно критикува, че договореното облекчаване на санкциите за собствения ѝ износ на торове не се прилага в достатъчна степен. Според говорител на ООН генералният секретар на организацията Антониу Гутериш е предложил на руския президент Владимир Путин споразумението за зърното да бъде подобрено. Предложението щяло да бъде изложено в писмо, което външният министър Сергей Лавров щял да връчи на Путин.

Мнозинството от германците се съмнява в посредническата роля на Китай

Ясно мнозинство от германските граждани не вярват, че Китай може да помогне за прекратяване на войната като посредник между Русия и Украйна. В проучване, проведено от социологическия институт Forsa по поръчка на списание Internationale Politik, две трети (66%) от анкетираните отговарят с „не" на въпрос в този смисъл. Само малко под една трета (31 процента) смятат, че това е възможно. Три процента са отговорили с „не знам".

През февруари Китай призова за прекратяване на огъня и възобновяване на преговорите, наред с други неща, в документ с позиция от дванадесет точки относно политическото решение на конфликта в Украйна. Документът беше приет критично на Запад, тъй като не показваше никаква инициатива за решаване на конфликта, не осъждаше руската инвазия и по-скоро отразяваше аргументацията на Русия, като критикуваше Запада. Китай продължава да подкрепя руския президент Владимир Путин.

Лавров защити руската инвазия пред ООН

Пред Съвета за сигурност на ООН руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада в хегемонистични планове и защити инвазията на страната си в Украйна, предаде DPA.

„Украинският въпрос" не може да се разглежда изолирано от геополитическите събития, при които НАТО от години заплашва сигурността на Русия в региона, заяви Лавров в централата на световната организация в Ню Йорк.

„Става въпрос за това как международните отношения ще продължат да се оформят  - чрез установяване на здрав консенсус на основата на баланс на интересите или чрез агресивно и нестабилно напредване на хегемонията на Вашингтон", каза той. Сергей Лавров по време на заседанието на ООН. Снимка:  EPA/JUSTIN LANE Сергей Лавров по време на заседанието на ООН. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Белязаното от полемика заседание на най-важния орган на ООН беше свикано от Русия. В светлината на руската агресия в Украйна срещата, наречена "Ефективна многостранност чрез защита на принципите на Устава на ООН", беше възприета като провокация от много държави.

Москва на свой ред се оплака, че САЩ не са издали визи на руски журналисти, които да придружат Лавров.

Още новини от вечерта

  • Според президента Володимир Зеленски Украйна планира да възстанови енергийните съоръжения, обстрелвани от Русия. Той заяви, че по този начин страната иска да се подготви за предстоящата зима. „Взехме решения за възстановяване на енергийния сектор след руските атаки", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.
  • Според полския министър на външните работи Збигнев Рау нов кръг от санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия ще бъде наложен едва към края на май. "Всичко това все още е във фаза на обсъждане", казва Рау.  
     
  • По данни на Националния център за съпротива на украинските военни украински партизани са взривили руски контролно-пропускателен пункт в окупираната Херсонска област. По данни на центъра членове на партизанското движение „Атеш" са атакували контролно-пропускателен пункт край град Олешки със самоделни експлозиви.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... не ве , вагнер са най-големият донор на азот в Украйна ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Абе, верно ли Вагнер е митничар на Солунската митница в Судан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още