IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рамзан Кадиров - човекът за мръсни поръчки на Путин в Украйна

Според украинското разузнаване чеченският лидер е имал поръчение да убие Володимир Зеленски

21:51 | 16.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP

Преди началото на войната в Украйна на 24 февруари, руският президент Владимир Путин е поръчал на чеченския лидер Рамзан Кадиров да превземе правителствения комплекс в Киев и да убие украинският държавен глава Володимир Зеленски, пише The Wall Street Journal, цитирайки данни на украинското разузнаване.

Когато Путин се нуждае от допълнителни военни, Кадиров ги осигури, а сега неговите хора "дисциплинира" руските военни и търсят шпиони на окупираните украински територии, допълват още специалните служби на Украйна. Рамзан Кадиров е един от най-доверените хора на руския президент и често публично е наричан "пехотинеца на Путин".

В Кремъл отричат, че са възложили убийството на Зеленски. Говорителят Дмитрий Песков определя информацията като "абсолютен абсурд, неоснователна и фалшива". Кадиров не коментира, допълва още WSJ, но припомня, че на 14 февруари той написа в канала си в Telegram: "Г-н Зеленски дойде времето за края на клоунското шоу".

Пред изданието и украински официални лица, и приближени до Кремъл разказват, че от години Путин подкрепя финансово чеченския лидер и неговата добре подготвена лична армия.

Кадиров публично коментира в своя канал в Telegram, че всяка година получава по 6,5 млрд. долара от Кремъл.

Рамзан Кадиров има директен личен контакт с Владимир Путин - рядкост, дори и за приближени до руския президент и изключение спрямо останалите ръководистели на обекти на Руската федерация. Според Песков обаче отношенията между двамата не надхвърлят тези на държавен глава и губернатор, макар че Путин "оценява управленските му качества". Той допълва, че всички руски региони получават средства от Москва.

Според говорителя на Кремъл двамата сега действително разговарят по-често, но те обсъждат хода на операцията в Украйна - има два чеченски баталиона в в страната.

Преди да дойде на власт Владимир Путин Кадиров и Москва са на противоположни позиции - неговият баща Ахмат е начело на сепаратисти, които се бият срещу руските военни в първата чеченска война през 90-те години на миналия век.

САЩ наложи санкции срещу Рамзан Кадиров през 2017 година и през 2020 година заради обвиненията за нарушаване на човешките права от страна на неговите военни. Армията на Кадиров, наричани "кадировци", участваха в петдневната война в Грузия през 2008 година. След това влязоха и в Сирия, допълва още WSJ.

Руските елитни военни части критикуват "кадировците", които не се съобразяват с техните заповеди и имат собствени правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още