IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Страните от НАТО действат като наши врагове

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън пристигна на изненадващо посещение в Киев, ситуацията около Бахмут е сложна

06:36 | 28.02.23 г. 43
Автор - снимка
Създател
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка:  EPA/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка: EPA/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK

Русия възнамерява да възобнови участието си в договора за ядрените оръжия „Нов СТАРТ“ само когато правителството във Вашингтон вземе отношение към позицията на Москва. 

„Отношението на колективния Запад", начело със САЩ, към Москва трябва да се промени, казва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за вестник „Известия". Сигурността на една държава не може да бъде осигурена за сметка на сигурността на друга. Той обяснява, че въоръжавайки Украйна, НАТО „действа като единен блок вече не като наши условни противници, а като врагове“.

По повод на китайския мирен план за Украйна, който призовава двете страни към постепенна деескалация и предупреждава срещу използването на ядрени оръжия, Песков казва, че предложението на Пекин трябва да бъде чуто, но нюансите на предложението били важни.

Германските власти премахнаха разрушения танк от Берлин

Разрушеният танк, поставен пред руското посолство в Берлин по случай годишнината от началото на войната в Украйна, е премахнат. Това обяви полицията във вторник вечерта. Руският танк Т-72 стоеше пред посолството на булевард „Под липите" до понеделник вечерта и трябваше да служи като мемориал срещу войната.

Според инициаторите на акцията танкът се е натъкнал на мина по време на атаката на руската армия срещу Киев на 31 март 2022 г. и е бил унищожен от експлозията. Предполага се, че в него са загинали войници. Военноисторическият музей на украинското министерство на отбраната е предоставил танка и също така е подкрепил транспортирането,. Според инициаторите сега танкът следва да бъде изложен в Нидерландия.

Зеленски: Боевете около Бахмут са „все по-сложни“ 

Украинският президент Володимир Зеленски определи боевете около град Бахмут в източната част на страната като "все по-сложни". „Врагът унищожава всичко, което може да ни помогне да задържим позициите си", каза той във вечерното си видеообръщение в понеделник. Украинските войници, които защитават Бачмут от руските нападатели, са „истински герои", добави той.

От месеци Русия се опитва да постави Бахмут под свой контрол. Сраженията за града са най-продължителната битка досега в продължаващата повече от година агресивна война на Русия.

Според анализатори градчето е с малко стратегическо значение - следователно превземането му би имало предимно символична стойност за Москва. Наскоро Зеленски обяви, че украинската армия ще се опита да задържи града възможно най-дълго.

Вашингтон: Саудитската помощ е положителна стъпа

САЩ приветстваха обещанието на Саудитска Арабия за подкрепа на Украйна като „положителна стъпка". Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал-Сауд пътува до Киев с високопоставена делегация в неделя и се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. По време на посещението саудитците са се договорили с украинците за предоставяне на помощ на стойност 400 млн. долара, съобщи директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби във Вашингтон в понеделник. По думите му сред стоките за помощ са генератори и така необходимите енергийни доставки.

„Инициативата на Саудитска Арабия е положителна стъпка от страна на региона на Близкия изток и се надяваме, че нашите партньори там ще направят повече през следващите месеци", добави Кърби. Това е първото министерско посещение в Украйна от арабска страна от началото на войната преди малко повече от година, каза той.

Путин още не е решил дали ще се кандидатира отново за президент 

Според неговия говорител руският президент Владимир Путин все още не е направил изявление дали ще се кандидатира отново на изборите през 2024 г. Путин не е в предизборно настроение, има много работа, „това изобщо не го вълнува в момента", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред московския вестник „Известия" във вторник. „Все още не сме чули никакви изявления от негова страна, които да казват дали ще се кандидатира, или не. Това означава, че сега все още е малко рано".

70-годишният Путин ефективно управлява съдбата на най-голямата държава в света от 2000 г. насам, а преди малко повече от година нареди на Русия да нахлуе в съседна Украйна. Съгласно изменената конституция Путин може да се кандидатира отново на президентските избори през 2024 г. И на предишните избори лидерът на Кремъл дълго време не обявяваше кандидатурата си, въпреки че беше ясно, че иска да запази властта.

Йелън пристигна изненадващо на посещение в Киев

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън пристигна на необявено предварително посещение в Украйна, за да потвърди американската подкрепа за Киев във войната с Русия. Йелън се срещна с президента Володимир Зеленски и други важни правителствени представители само дни след първата годишнина от началото на войната и повтори уверенията, дадени миналата седмица от президента Джо Байдън в Киев.

„Америка ще подкрепя Украйна, колкото време е нужно", каза Йелън пред украинския премиер Денис Шмигал. Той от своя страна заяви, че двамата са обсъдили затягането на американските санкции срещу Русия, както и „изземването на замразените руски активи и използването им за нуждите на възстановяването на Украйна".  Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън пристигна на необявено предварително посещение в Украйна и се срещна и със Зеленски. Снимка:  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън пристигна на необявено предварително посещение в Украйна и се срещна и със Зеленски. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Но Йелън заяви пред репортери по време на брифинг, че все още има значителни правни пречки пред пълното изземване на замразените от санкциите активи на руската централна банка в размер на 300 милиарда долара. Тя обяви и предоставянето на първите 1,25 млрд. долара от поредния транш финансово-икономическа помощ от Вашингтон за Украйна на стойност 9,9 млрд. долара.

Американското министерство на финансите съобщи, че по време на срещата си със Зеленски Йелън го е похвалила за „водачеството и решимостта пред лицето на незаконната и непровокирана война на Русия". В разговора Йелън е приветствала и действията на украинския президент за подобряване на административното управление на Украйна и борба с корупцията - мерки, необходими като гаранция, че американската икономическа помощ ще бъде изразходвана отговорно.

Министерството на финансите на САЩ съобщи и че Йелън е подкрепила пред украинския министър на финансите Сергий Марченко изпълнението до края на март на „напълно финансирана и с подходящи условия" програма за Украйна с Международния валутен фонд. Тя е похвалила работата на Марченко за стабилизиране на украинската икономиката и „поддържането на фокуса върху икономическите реформи на фона на руската непровокирана и брутална война". Йелън също така е изразила подкрепа за създаването на междуведомствена донорска координационна платформа за Украйна, която да помогне на страната да посрещне нуждите от възстановяване в краткосрочен план и от бъдещо възстановяване заедно с международните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

43
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: sssaaa иначе никой не е казал че ще отстъпите... ще ви изхвърлят с шутове и тупаници!Поне за мен това не се брои за отстъпване, а чист побой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: sssaaa а, кои са другите ми профили ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: sssaaa Не- ти- изрожжжденеца- не си в ред и не си наясно с кого си имаш работа... Да кажеш на костадинов, че ще поискам от МП да обяви дипломата му за завършено висше юридическо образование за нищожна, ако продължава да лаЕЕ срещу България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Ама ти верно не си добре. Айде успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
От тук нататък ще водя словестна ВОЙНА с всеки враг на България, който пропагандира руССка дезинформация в нашите форуми и който намеква или пише, че България е агресор в Ирак през 2003 г. или който пише каквито и да е руССки лъжи и опорки за България. Ще издиря всеки писмен документ на който и да е световен език, за да разоблича лъжите ви за България. Сега ще се изправите срещу мен- българският адвокат- нали пишете за ''международното право''- е, аз РАБОТЯ с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
РуССнаците нека знаят- българките сме по-свирепи и от вагнеровците ви, и от кадировците ви, когато ЗАЩИТАВАМЕ ДЪРЖАВАТА СИ БЪЛГАРИЯ. Не можете да ни противостоите по никакъв начин, защото истината и правото е на наша страна. ВИЕ- РУССНАЦИТЕ- СТЕ АГРЕСОРИТЕ В УКРАЙНА, ВИЕ- РУССНАЦИТЕ- ЗАПОЧНАХТЕ И ВОДИТЕ В МОМЕНТА АГРЕСИВНА ВОЙНА В УКРАЙНА, НЕ НАМЕСВАЙТЕ БЪЛГАРИЯ В МРЪСНИТЕ ВИ ПЛАНОВЕ И НЕ Я ПИПАЙТЕ С КЪРВАВИТЕ ВИ РЪЦЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
До: sssaaa Като за елементарното ти ниво- инфо от гугъл ''...На 29 май 2003 г. Народното събрание приема решение за участие на България в Многонационалните съвместни оперативни сили в Ирак. През август същата година български пехотен батальон от 480 военнослужещи се разполага в Кербала, Ирак в рамките на полската зона на командване...'' Според теб, България е агресор в Ирак, а с Полша как точно стоят нещата, м;0 Изобщо- КРАЙ на опорките ти- задави се с тях, враг на България и руССки ''защитник'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
До: sssaaa Нищо манипулативно няма- правната основа на '' нахлуването'' на над ПЕТДЕСЕТ ДЪРЖАВИ В ИРАК през 2003 г.- 50 държави- са трите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, като едната- 1вата- е за тероризма. Време е на вашите руССки опорки да бъде даден юридически отпор, защото МИ ПИСНА ДА НАМЕСВАТЕ БЪЛГАРИЯ И ДА НИ КОНСТИТУИРАТЕ КАТО АГРЕСОР В ИРАК. Врагове на България, ИЗЧЕЗВАЙТЕ от нашите форуми И СПРЕТЕ ЛЪЖИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ и за ИРАК от 2003 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
До: khaoТвоите опорки и клишета с другите ти профили са ни ясни на всичките. Дано след първата петилевка ти се изясни днешната ситуация, а тя е че Русия няма да отстъпи над Украйна, без значение на каква цена. Жалко е наистина, но така действат империалистите, подобно на Сашовците. Русия по нищо не се отличава като военни интереси от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
До: baybay11Много манипулативно от твоя страна. Типично за ***. НОМЕРА 678, 687 и 1441 са преди 2003г. Дай ми за 2003г., когато нахлуха там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още