IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев разпалва опасенията от ядрен удар

Командващият сухопътните сили на Украйна генерал-полковник посети Бахмут, Саудитска Арабия помага на Киев с 400 млн. долара

06:30 | 27.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Дмитрий Медведев. Снимка:  EPA/EKATERINA SHTUKINA
Дмитрий Медведев. Снимка: EPA/EKATERINA SHTUKINA

Един от най-високопоставените руски политици Дмитрий Медведев се опитва да подхрани страховете от ядрена катастрофа във връзка с доставките на оръжие за Украйна. 

„Разбира се, помпането на оръжия .... може да продължи и да предотврати всякаква възможност за възобновяване на преговорите", казва заместник-председателят на Съвета за национална сигурност пред проправителствения всекидневник „Известия". 

„Нашите врагове правят точно това и не искат да разберат, че техните цели със сигурност ще доведат до пълно фиаско. Загуба за всички. Срив. Апокалипсис. Където ще забравиш предишния си живот в продължение на векове, докато отломките не спрат да блестят". За разлика от Русия, Украйна вече не разполага с ядрени оръжия. 

Апокалиптичната реторика на бившия руски президент се разглежда като опит да разколебае НАТО и западните съюзници на Киев да се замесят още повече в продължаващата вече една година война, в която Москва претърпя редица неуспехи на бойното поле. 

Командир на украинските сухопътни сили бе в Бахмут

Командващият сухопътните сили на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски е посетил окупирания Бахмут. 

„Той изслуша командирите на частите по неотложни проблеми, помогна за решаването им и подкрепи войниците", съобщават сухопътните сили в Telegram.

Командирът ветеран е смятан за вдъхновител на разгрома на руските сили в началото на войната край Киев и през септември в Харковска област. Битката за Бахмут, която продължава вече месеци, е една от най-сериозните битки на изтощение във войната в Украйна, която продължава вече една година.

Зеленски уволни командир в Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски уволни висш военен командир, който се е сражавал с руските войски в източната част на страната. С указ от един ред Зеленски обявява уволнението на Едуард Москальов, командир на Обединените въоръжени сили на Украйна. Москальов е на поста си в Донбас от март 2022 г. - малко след руската инвазия в Украйна. Зеленски не посочва причина за отстраняването.

ЦРУ: Путин е прекалено уверен, че ще спечели войната на изтощение в Украйна

Виждайки затрудненията на армията си в Украйна, Владимир Путин знае, че засега не може да спечели войната, но е убеден, че ще постигне окончателна победа чрез изтощаване, отказвайки да обмисли друг вариант. Това каза шефът на ЦРУ Уилям Бърнс в интервю за CBS. "Според мен днес Путин смята, че не може да спечели веднага, но не може да си позволи да загуби", заяви директорът на американската разузнавателна агенция. По думите му той е "прекалено уверен в способността си да изтощи Украйна".

И вместо да обмисли изход руският президент "упорства" във войната си, каза Бърнс, бивш посланик на САЩ в Москва.

Срещата му през ноември в Турция с руския му колега Сергей Наришкин е била "деморализираща", казва той. Той заяви, че вижда "форма на безразсъдство, форма на гордост" в шефа на руското външно разузнаване, с когото се е срещнал, за да го предупреди Русия да не използва ядрени оръжия, а не за преговори, чиято отправна точка "ще бъде решена от украинците".

Външният министър на Саудитска Арабия е на посещение в Украйна 

Украйна приема държавно посещение от държава от Персийския залив за първи път, откакто установи дипломатически отношения със Саудитска Арабия преди 32 години.

„Виждаме взаимодействие със Саудитска Арабия не само в двустранен план, не само в многостранен план в рамките на ООН и други международни организации, но и в регионален план и ще координираме усилията си", казва външният министър Дмитрий Кулеба на среща със саудитския си колега принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд. Последният на свой ред се позовава на „общите предизвикателства и опит в справянето с тях" - има се предвид иранските безпилотни самолети, използвани от хутите във войната в Йемен.

Междувременно Саудитска Арабия подписа споразумения с Украйна на стойност 400 милиона долара, след като външният министър на кралството направи изненадващо посещение в Киев.  В споразуменията се уточнява как ще бъдат изразходвани около 410 млн. долара хуманитарна помощ, която саудитското правителство одобри за Украйна през октомври, каза принцът пред репортери. 

Украйна се нуждае от повече помощ за противовъздушната отбрана 

Въпреки големия брой изстрелвания срещу приближаващи се руски ракети и бойни дронове Украйна все още се нуждае от повече противовъздушни оръжия, според началника на военновъздушните ѝ сили. 

„Само от септември насам са свалени над 650 руски крилати ракети и 610 произведени в Иран безпилотни летателни апарати камикадзе", казва генерал-лейтенант Николай Олешчук пред украински онлайн портал за военни въпроси. Вярно е, че Западът активно подкрепял Украйна по отношение на противовъздушната отбрана с различни оръжия. Но това не било достатъчно: „Нуждаем се от по-технологични оръжия, които ще ни помогнат бързо да възстановим реда в небето и да го избавим от присъствието на терористи“, казва той. 

Писториус настоява за по-високи разходи за отбрана в дългосрочен план

Германският министър на отбраната Борис Писториус призовава за трайно по-високи разходи за отбрана. „Единственото, което е ясно, и това трябва да се подчертае още веднъж, е, че 100-те милиарда евро специални средства са едно, а за тяхното изразходване ще са необходими още три години. Но след това ще е ясно, че се нуждаем от повече. Между другото, вече имаме нужда от повече за текущите операции", заяви политикът пред ARD. 

Почти 30 млрд. евро от специалния фонд вече са били ангажирани по договор. Писториус очаква до края на март да бъдат подписани и първите договори за доставка на нови самоходни гаубици.

Зеленски осъжда руската окупация на Крим в деня на годишнината

Украинският президент отбеляза годишнината от окупацията на Крим от Москва, като потвърди волята на своето правителство да върне полуострова в състава на Украйна. 

„През 2014 г. руската агресия започна със завземането на Крим", заяви Зеленски в неделя във вечерното си видеообръщение. „Логично е, че с освобождаването на Крим ще сложим исторически край на всички опити на Русия да съсипе живота на украинците и всички народи от Европа и Азия, чието подчинение Кремъл някога си присвои“. 

„Днес, 26 февруари, отбелязваме деня на съпротивата срещу окупацията на Крим и Севастопол", заяви Зеленски. Той призова украинските медии все по-често да изтъкват, „че Украйна не изоставя никого, не оставя никого на врага". В същото време Зеленски изрази увереност: „Международното право ще възтържествува тук, на територията на Украйна: в Донбас, в Азов, в Херсон и в Крим".

През пролетта на 2014 г. Русия постави под свой контрол Кримския полуостров, който принадлежи на Украйна. Първоначалните въоръжени сблъсъци между поддръжници на украинското правителство и проруски демонстранти на 26 февруари 2014 г. в крайна сметка доведоха до руска военна намеса. Контролираният референдум за присъединяване към Руската федерация доведе до анексирането на Крим от Москва през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
в последно време, рф демонстрора много слабости... явно войната отива към края си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
Naemate1
преди 1 година
Всеки път когато дрънчат на ядрената струна всъщност означава, че гризат дървото на конвенционалната. Жалка нация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
Естествено, медведев е казал тотални тЪпотии. Всяка държава има право на индивидуална или колективна самоотбрана, ако е нападната държава. Доставката на оръжия за нейната самоотбрана не прави доставчиците участници в агресивната война, която агресорът в нея е започнал и води. Именно с такива ''изказвания'' се цели да се внуши, че международният правен ред вече е променен и че той се диктува от руССия, но... ядец- руССките ''правила'' не са императивните норми на международното право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
danchomentata
преди 1 година
Ча па только не са луди да си утепат печелившото конвенционално ВПК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
пияното жуже го играе лошият , ето вижте кво ви чака , ако случайно някой обмисля да смени първият мъжага в най-мирната държава на пералните и съдомиялните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 9
penkiler1415
преди 1 година
Ако искате и Китай да ви стане враг, може да опитате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 7
Jorkata
преди 1 година
На тия не им остана нищо друго, освен да плашат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още