IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активизират ли се усилията за мирно решение на войната в Украйна?

Предложението за мир на Китай не среща особен ентусиазъм сред западните партньори на Украйна

17:12 | 26.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Гарфит в подкрепа на Украйна в центъра на София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Гарфит в подкрепа на Украйна в центъра на София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Година след началото на войната в Украйна започнаха да се появяват инициативи за мирно решение на конфликта. Едно от най-съществените - 12-те точки на Китай, беше представена официално, но по информация на Bloomberg не среща голяма подкрепа на Запада.

Според тях някои от предложенията са от полза на руския президент Владимир Путин, като например отмяната на санкциите или незабавното спиране на огъня, което означава замразяване на конфликта в точката, в която е достигната. Украинските власти обаче са категорични, че изтеглянето на руските военни от територията на страната е извън всякакви преговори. Увереност в тази позиция им дават и проучванията на общественото мнение, които доказват, че украинците не са склонни да отидат на мирни преговори, ако това ще означава отказ от територии.

"Ние не сме ви забравили и никога няма да ви забравим", обърна се към жителите в окупираните територии украинският президент Володомир Зеленски в своето изявление по повод година от началото на войната. По-рано в интервю за ВВС той обясни, че отказ от територии ще отслаби Украйна и затова е важно страната да се върне в международно признатите си граници от 1991 година.

Китайското предложение трябваше да спре след първата точка - която призовава да бъде спазван суверенитетът на всички държави, коментира в интервю за CNN съветникът по национална сигурност на американския президент Джейк Съливан. Той е категоричен - войната може да приключи веднага, ако Русия изтегли своите войски от Украйна.

В САЩ и ЕС опасенията са, че китайското предложение ще бъде приветствано в негова цялост от държави, които се противопоставят на налагането на санкции срещу Русия. Един от плюсовете на китайското предложение е категоричното противопоставяне на ядрените заплахи.

В Киев са сдържани по повод предложението, надявайки се все пак Пекин да застане на тяхна страна, особено на фона на коментарите, че Китай може да предаде оръжие на Русия. Володимир Зеленски коментира по време на пресконференция с чуждестранни и украински медии по повод година от началото на войната, че е готов да обсъди плана с китайския си колега Си Дзинпин. Той също така отбеляза позитивните точки в предложението - спазването на суверенитета на държавите и осъждането на ядрените заплахи. "Добре е, че Китай заговори за войната в Украйна, но въпросът е какво стои зад тези думи", допълни още той.

В интервю за китайски медии преди месеци украинският държавен глава коментира, че опитва да разговаря със Си Дзинпин, но до този момент това не се случи. В същото време Си и Путин говориха четири пъти от началото на войната.

На този етап няма реакция и на Кремъл на китайското предложение.

Германия коментира, че в плана на Китай липсват "основни елементи", като например извеждането на руската войска от територията на Украйна. Но и приветстват желанието на Китай да се търси решение на конфликта. Канцлер Олаф Шолц отбелязва по време на пресконференция в Индия, че е обсъдил плана с премиера Нарендра Моди. Той отново повтори коментара си, че приветства осъждането на ядрените заплахи, но и отчете липсващото настояване Русия да се изтегли от територията на Украйна. 

Като цяло позицията на ЕС по мирните инициативи е, че подкрепят плана на Украйна, който украинският държавен глава представи още през есента пред Г-20 в Индонезия. Предложението на Киев среща пълната подкрепа и на останалите западни съюзници на Украйна. 

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че ще пътува до Китай през април и ще дискутира вариант Пекин да притисне Русия да сложи край на военните действия, съобщава France 24. Владимир Путин обаче очаква Си Дзинпин в Москва преди това - по някое време през март.

Опит да се намеси в решаването на конфликта прави и Бразилия. Новоизбраният президент Луиз Игнасио Лула да Силва предложи създаването на група от държави, които да бъдат медиатори на Русия и Украйна. Неговите усилия биха били приемливи, ако в края на 2022 година той не обвини директно САЩ, ЕС и Украйна, че са провокирали Русия да нападне, коментира Bloomberg.

Пред ТАСС зам.-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин коментира, че Москва анализира мирното предложение на Бразилия. Но в същото време представители на страната са категорични, че подобен документ не е изпращан на Русия. Вероятно Москва съди по публичните изяви на бразилския президент и коментарите за зам.-министъра са сигнал за подкрепа. Бразилия беше една от страните, които подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща войната в Украйна и призоваваща за изтегляне на руските войски от страната.

Още в началото на войната Турция също предложи услугите си на посредник и имаше голяма роля при договорките за отваряне на износа на зърнени храни от Украйна. На 24 февруари турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново е предложил в телефонен разговор на Зеленски да опита да намери път за диалог, пише Анадолската агенция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 26.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007от най хитрите са, за това са без съюзници... и всички около тях ги любят... хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Иначе по темата: *Предложението за мир на Китай не среща особен ентусиазъм сред западните партньори на Украйна* - не срещна, защото е направено така, че да не срещне. Въпросът е *защо?* - китайците са хитри, притворни и изкусни дипломати. Ще разберем, когато Дългият си тръгне от срещата си с Късия в Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Какви ти приклада на калашници? Откъде калашници? Те калашниците да не се правят от степна кал на грънчарско колело?! И заводите за калашници не работят без западни технологии. Нищо няма да похапват, ще мррът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: zelka007 масата му се свива правопропорционално с топките и успехите на фронта :):) оня ден докато китаеца му беше на гости, бяха на доста по малка маса :):) ... направо си беше нощно шкафче в сравнение с оная маса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Министъра на външните работи на СА беше на посещение в Украйна при Зеленски вчера/днес ... докато при зануленият нечестив детеубиец на дългата маса ходят от еритрея и мозамбик ... целият свят помага на украинците , а православните крадци на съдомиялни и перални се подготвят да похапват приклади на калашници ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още