IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските политици представиха различни виждания за развитието на войната в Украйна

Докато някои политически лидери виждат последователност в действията на България спрямо конфликта, други определят позицията на страната като „криволичеща“

20:37 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Войната в Украйна показа, че не големите страни определят правилата, изтъкна пред БНТ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по повод годишнината от началото на руската инвазия в Украйна.

"Видя се, че малките държави - в случая Украйна е пет пъти по-малка от Русия като армия, могат да се защитават, да отстояват независимостта си. Цялата концепция за сфери на влияние, за това, че големите държави трябва да определят какво се случва, рухна. Това е най-хубавото нещо, което се случи", посочи Василев.

България от самото начало помогна изключително много на Украйна и с оръжия, и с петрол, добави бившият финансов министър.

„Със съжаление виждам някои от завоите, които служебния кабинет прави напоследък, които пак правят България да изглежда като троянския кон на Русия в Европа“, добави Василев.

По думите му имперските амбиции на Русия са "меко казано смешни".

"Какво означава в историческите граници? Ако тръгнем да възстановяваме историческите граници на Римската империя, на Османската империя, на Монголската империя - къде ще му излезе краят?", пита Василев.

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че „би било прекрасно“, ако може с дипломация да се свърши работа, но смятам, че нито президентът Путин, нито президентът Зеленски ще се признаят за победени.

Борисов определи войната като „чудовищна“.

"От ден 1 украинското знаме стои в нашата централа - първо, това е нашата морална подкрепа за Украйна, второ ние внесохме закон, който разреши даването на оръжие за Украйна", коментира още лидерът на ГЕРБ, цитиран от БНТ.

В същото време Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, изтъкна, че войната е най-голямото зло за човечеството. за съжаление през 21 век виждаме как се разрушава една европейска държава и сме свидетели на смъртта на хиляди.

"В първия ден от войната ДПС бяхме в основата на това Народното събрание да излезе с осъдителна декларация за тази военна агресия. След това видяхме какви са позициите на различните политически партии, особено на управляващите, които се опитваха да мимикрират и да прикриват неща, които са известни за публиката", заяви Карадайъ, отговаряйки на въпрос относно последователността на политиката на България спрямо войната.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че всяка война носи след себе си смърт и разрушение и българите като народ и държава е трябвало да използват близките си исторически връзки с руснаците и украинците, за да се опитат да постигнат мир.

Костадинов смята, че България не отстоява собствения си национален интерес и вместо да бъде посредник в конфликта, е станала част от антируския фронт.

"Вместо това разгаряме войната все повече и повече и хората, които умират в Украйна в момента, голяма част от тях умират, защото нашата страна има своя немалък принос в това този конфликт вместо да се уталожи да се разгаря", посочва Костадинов, цитиран от БНТ.

Според него България е застанала на грешната страна на историята.

Мнение по темата предостави и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която каза, че поведението на България по отношение на войната е противоречиво.

"Заради политическата нестабилност или липсата на редовно правителство, което да изразява една трайна и последователна позиция. Позицията на БСП е ясна отдавна и последователна - ненамеса на България, неутралитет, помощ с всичко възможно за хората, които страдат и бягат, за бягащите майки с деца, хуманитарна, но не предоставяне на оръжие", изтъква Нинова.

За левицата пътят е прекратяване на военните действия, преговори по дипломатически път и установяване на траен мир, а България трябва да бъде инициатор на такава политика, категорична е Нинова.

Според съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов тази война не може да завърши с победа на Русия, защото е недопустимо в съвременния свят със сила да се променят граници - демократичният свят няма да го допусне.

Според Атанасов, въпреки тежките последици, конфликтът е свалил доста маски. Той определи политиката на България като криволичеща.

"Някои хора, които лицемерничеха преди това по отношение на Запада, на демокрацията, им се наложи да заемат проруски позиции. Поведението на България беше криволичещо - в зависимост от това кой държи кормилото на държавата“, изтъква още Атанасов, цитиран от БНТ.

От своя страна Стефан Янев, бивш служебен премиер и председател на партия „Български възход“, заяви, че войната е променила до голяма степен системата за международна сигурност и оттук предстои въпросът как тази система ще изглежда в бъдеще.

"Надявам се, че страните членки на ООН и Съвета да сигурност ще имат достатъчно инициативи, които ще доведат до спиране на военните действия", изтъква Янев, цитиран от БНТ.

Той смята, че българската политика до голяма степен е била последователна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още